Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Varför föräldrar borde oroa sig för barn som använder Facebook

Föräldraskap i internetåldern är tufft. Först måste föräldrarna räkna ut rätt tidpunkt för att ge sitt barn sin första telefon, sedan bestämma vilken barnsäker webbläsare eller onlinekonto som ska användas och hur man håller dem borta från kaninhålet med bisarra YouTube-rekommendationer.

Det är en snabbt föränderlig värld, och några av de stora tekniska varumärkena har gjort lite för att övertyga att de är pålitliga vårdnadshavare av välbefinnande för unga, utvecklande sinnen.

I synnerhet kan Facebooks meritlista med de yngre generationerna vara tillräckligt för att bevisa att den sociala mediejätten borde vara ett stort föräldraskydd. Trots det faktum att ett barn kan skapa ett Facebook-konto från 13 års ålder har tjänsten en skrämmande historia om hur det behandlar yngre användare, med fler historier som kommer fram i ljuset hela tiden.

Facebook fångades betala tonåringar för deras data

Facebook är i nyheterna igen den här veckan, och inte för något positivt. Företaget visade sig köra en dataskörningsapp som betalar de mellan 13 och 35 år upp till $ 20 per månad, förutom remissavgifter. Enligt en TechCrunch-rapport var detta i utbyte mot att installera Facebook Research VPN-appen på iOS eller Android.

Som svar återkallade Apple Facebooks företagsutvecklarcertifikat, vilket orsakade att appar som användes internt på Facebook slutade fungera (samt slog ut dataskörningsappen).

Det finns dock en nyans som kan ha rymt många, även mitt i denna väldigt spännande nya cykel. Och det är att Apples resonemang för att återkalla behörigheterna inte var att minderåriga sålde alla sina internetaktivitetsdata. Det var bara att Facebook missbrukade utvecklarprogrammet som Apple hade tillhandahållit strikt för internt företagsanvändning genom att samla in extern information.

Kort sagt slog Facebook en laglig hastighetsstöt i Apples ögon, inte moralisk.

Facebooks historia med barn är inte bra

Facebooks senaste skandal har följt hett i hälen på en annan som får behandlingen av unga användare att se ännu värre ut. Domstolshandlingar från 2010 till 2014, precis oavslutade i en grupptalan, avslöjar att Facebook uppmuntrade utvecklare att låta barn spendera pengar utan deras förälders vetskap.

Detta kan hända helt av misstag – till exempel, ett barn som oavsiktligt kör upp fakturor i verkligheten när de köper kredit i spelet i en app som körs på Facebook. Företaget använde till och med termen ”vänligt bedrägeri” för att beskriva sådana händelser.

Enligt interna noteringar som avslöjats i rättegången bestämde Facebook att den bästa planen var att vägra att återbetala pengarna – i vissa fall kan detta löpa till tusentals dollar. Det är trots att de egna rapporterna visade att barnen ibland inte ens visste att de spenderade pengar.

Facebook valde också att inte implementera en fix som utvecklats och berättade för utvecklare att Facebook var inriktat på att “maximera intäkterna”, enligt en rapport från Center for Investigative Reporting’s Reveal, som ledde den rättsliga åtgärden.

Facebook vet att det kan påverka barns känslor

Det finns en ständigt ökande oro för den psykologiska effekten av att använda sociala medier, med många experter som pekar på den mycket verkliga potentialen i sociala medier beroende. Timmar tillbringade med att tråla uppdateringar av vänner som tycks ha ett lyckligare liv än du kan ta deras vägtull, även på unga sinnen. Facebook vet inte bara detta – det experimenterade aktivt med det.

Under 2012 genomförde Facebook en studie där den i hemlighet manipulerade 700 000 användares nyhetsflöden för att se om det skulle påverka deras humör. Spoiler – det gjorde det. Ännu mer kontroversiell än det faktum att den genomförde denna studie alls var upptäckten att användare under 18 inte utesluts från den.

Förekomster av cyberbulling på Facebook och Facebook-ägda Instagram är också vanliga. Ett anmärkningsvärt fall rörde en 14-åring som dödade sig själv och lämnade innehåll på Instagram som innehöll ”oroande material om depression och självmord”, enligt Guardian. Flickans far tillade att han “trodde att sociala medier delvis var skyldiga för sin dotters död.”

Hur föräldrar kanske vill svara

Föräldrar kan känna att de inte kan göra mycket här – eller åtminstone inte utan att göra sig mycket impopulära bland sina barn.

De typiska föräldrarnas skydd är dock fortfarande en bra start. Att begränsa Facebook-tid eller försöka fördröja ditt barn med att skapa ett konto kan vara ett bra drag, av anledning. Tekniskt sett ska de inte ens vara på Facebook förrän de är 13 år.

Efter den tiden ökar dock de verkliga bekymmerna. Precis som Apple och Google är Facebook för stort för att enkelt komma ifrån när du har skapat ett konto.

Att driva på ökad medvetenhet om teknikjättarnas datainsamlingsvanor är en annan användbar långsiktig lösning, även om det inte känns som en omedelbar. Fortsätt och skicka inlägg om det. Ja, på Facebook är det bra – det är ändå andra användare som behöver höra det.

Guldkant? Massor av barn tycker inte om Facebook

På ett bisarrt sätt kan problemet delvis lösa sig själv. Bland yngre användare är Facebook inte så övertygande.

Tjänsten tappar mark för Snapchat och Instagram, enligt uppgifter från Pew Research Center, som förra året fann att 51 procent av amerikanerna mellan 13 och 17 medgav att använda Facebook, en minskning från 71 procent 2015. 72 procent av dem använder Instagram och 69 procent väljer Snapchat.

I onsdagens resultatsamtal avslöjade Facebook att det skulle sluta rapportera sina kärnvärden för Facebook-användare till investerare. Istället erbjöd det sig att sammanställa alla sina användare på Facebook, Instagram, Messenger och WhatsApp för att fokusera på det (större) numret.

Det är inte svårt att gissa varför: Facebooks användartillväxt sjunker, och dess andra appar går fortfarande starkt.

Beviljas, Instagram är fortfarande Facebook (och Facebook gör redan drag för att blanda hur plattformarna interagerar). Men Facebook är fortfarande en tillräckligt stor del av varumärkets verksamhet för att de fallande unga användarna är ett problem. Det kan till och med vara anledningen till att Facebook i första hand är desperat efter den informationen om tonårings onlinevanor.