Varför du inte bör använda en professionell GPU för gruvdrift

Om du har en GPU har du övervägt att kunna gruva med den, vilken typ det än är. Prisökningen verkar dock inte ha påverkat de så kallade professionella GPU:erna, som är lika bra som spel för gruvdrift. Det finns dock en förklaring till varför detta fenomen har inträffat och som är direkt relaterad till gruvkapaciteten hos dessa GPU:er.

Vilka element påverkar brytning av kryptovaluta?

RTX 3060 Minería

Det finns tre faktorer som vi måste ta hänsyn till, vilka är följande:

  • Först av allt, gruvhastigheten eller hastigheten med vilken GPU:n utför funktionen. Ju mer datorkraft och hastighet i minnet en GPU har, desto högre gruvhastighet.
  • För det andra, att ditt gruvförhållande är balanserat med ditt försäljningspris. Det kan finnas en mindre kraftfull GPU, men till ett mycket lägre pris än mycket högre fördelar.
  • Den tredje och sista är kostnaden för infrastrukturen, som inkluderar både den hårdvara som är nödvändig för att bryta såväl som energikostnaden. När det gäller kostnaden för infrastruktur, kommer vi att fokusera på det som ett argument i den här artikeln, energi beror på kostnaden för el i det land eller område av världen där vi befinner oss, samt skatter på el.

När vi har kommit ihåg dessa tre punkter, låt oss gå till förklaringen.

Professionell GPU vs. Gaming Card

Quadro_RTX_A6000

En GPU för spel, som NVIDIA GeForce eller AMD Radeon, är ett konsumtionsmedel. I slutet av dagen använder vi det inte för arbete, även om det finns undantag och därför är det inte ett verktyg.

Å andra sidan används en professionell GPU som ett produktionsmedel, eftersom det är ett arbetsverktyg i vissa sektorer. Även om de på arkitektonisk nivå nästan liknar varandra, har professionella GPU:er ett tillhörande ID som gör att de kan ha grafikdrivrutiner av högre kvalitet, automatiska färgkalibreringssystem eller till och med stöd för virtualisering, vilket möjliggör installation på servrar. i molnet eller för användning med olika operativsystem.

Ur en viss synvinkel kan vi säga att all hårdvara kan omvandlas till ett produktionsmedel, men det är kapitaliseringsnivån på den som ger den dess värde. Och detta är vad som har påverkat spel-GPU:er med utseendet på gruvboomen. Vilket har gjort dem till ett produktionsmedel, eftersom gruvdrift gör dem till ett indirekt sätt att få pengar. Så dess värde har stigit enormt, till stratosfäriska nivåer jämfört med dess rekommenderade försäljningspris.

Varför är professionella grafikprocessorer inte bra för gruvdrift?

NVIDIA Quadro

Svaret är att det är en lögn att professionella grafikprocessorer inte är lämpliga för gruvdrift. Det korrekta svaret är att dess pris är så högt att det tar mycket längre tid att samla in pengar med liknande hårdvara i en professionell GPU än att använda dess spelmotsvarighet. Man bör komma ihåg att även om de har mycket mer minne så ökar de inte sin totala bandbredd, utan använder istället VRAMs så kallade clamshell-lägen för att placera dubbelt så många minneschip per datagränssnitt. Därmed fördubblas kapaciteten, men inte bandbredden.

En annan anledning, och i det exklusiva fallet NVIDIA, kan ses genom att observera specifikationerna för dess professionella A6000 GPU jämfört med RTX 3090. Medan spel-GPU har 24 GB GDDR6X-minne, har proffsen en konfiguration på 48 GB, men med en långsammare GDDR6. Vilket påverkar prestandan negativt vid gruvdrift, eftersom vissa algoritmer som den som används i Ethereums kryptovaluta är starkt beroende av bandbredd.

Men generellt sett är det det höga priset på professionella GPU:er som gör att de inte används för gruvdrift. Inte på grund av tekniska begränsningar och de GPU:er de har installerat är detsamma som spel, utan för att gruvdrift för att vara lönsam måste betala anskaffningskostnaderna för denna typ av kort.

Och hur är det med acceleratorkort eller bara datoranvändning?

NVIDIA-Ampere-GA100-GPU_7nm-Tesla-A100

GPU:er används idag inte bara för att generera grafik, utan även i alla möjliga discipliner för att krossa siffror i stora mängder. Allt detta tack vare dess enorma kapacitet att exekvera algoritmer parallellt i hög hastighet, vilket har lett till att vilken superdator som helst inte är baserad på ett stort antal processorer, utan även på GPU:er integrerade i systemet.

Gruvdrift är inte en grafikbaserad disciplin, så det är en uppgift för datoranvändning. Så det skulle vara idealiskt när det gäller de GPU:er som är designade för den marknaden. Som vanligtvis säljs till stora universitet runt om i världen, i försvarskontrakt, stora läkemedelsföretag och så vidare. Vi pratar alltså om hårdvara som säljs med stora ekonomiska kontrakt och borta från den vanliga användaren, även om vi pratar om proffs.

Vi har dock fall som NVIDIA Tesla i sin PCI Express-version som kan köpas för en “blygsam” på mer än 10 000 euro, som kan ses ovan. Dess prestanda är klart bättre än RTX 3090 och A6000, men dess höga pris gör det totalt omöjligt att tjäna pengar på ditt köp. De är med andra ord mycket ineffektiva ur ekonomisk synvinkel när det gäller gruvdrift. Därför, som med professionella GPU:er, har de inte sett sitt försäljningspris i molnen. Ett bevis på att de inte är effektiva är i det faktum att många av företagen som äger den här typen av system utrustade med dessa GPU:er inte har lagt sina superdatorer och datacenter till min.

Relaterade Artiklar

Back to top button