Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Varför är SSD-enheter så snabba jämfört med hårddiskar?

SSD-enheter har redan blivit standardiserade i speldatorer, sedan ganska länge finns det ingen tillverkare som inte säljer en bärbar dator eller dator utan inbyggd flashminne som standard. Dessutom börjar så småningom spelen som kommer ut att rekommendera det i sina mest avancerade krav.

Varför är SSD-enheter så snabba jämfört med hårddiskar

Varför är SSD-enheter snabbare än hårddiskar?

För att komma åt data på en hårddisk är det nödvändigt att göra två saker: först, rotera den magnetiska skivan och för det andra, flytta nålen in och ut ur skivan för att välja sektorn på skivan som vi vill komma åt. Så till att börja med kommer vi att finna att dataåtkomsthastigheten inte är enhetlig och kommer att bero på om enhetens huvud är nära eller långt. Som om det inte vore nog kan vi inte ha två huvuden, så jämförelsevis fungerar en hårddisk som ett mycket långsamt enkanalsminne.

SSD Disco Duro

SSD:er, genom att använda icke-flyktigt RAM-minne eller även känd som NAND Flash, överför elektriska signaler genom ett klassiskt minnesgränssnitt. Inte överraskande är driften av RAM-minneskontroller och SSD-enheter nästan identisk, med den senare mer förberedd för beständig lagring. Det är därför man spekulerar i att de med tiden kan slås samman. Hur som helst, utan att lämna hastighetsjämförelsen mellan en SSD och en hårddisk, är minneskanalkonceptet viktigt.

Föreställ dig att informationspaketen är fordon på en motorväg, självklart kan trafikflödet bli mättat om det finns färre körfält. Möjligheten för en SSD att ha flera kanaler är densamma som att ha flera banor. Detta undviker konflikter eller flaskhalsar som kan förvandlas till ackumulerade latenser och göra att alla nedströmsprocesser går långsammare.

PCI Express är en nyckelfaktor

Inte bara på grund av dess högre bandbredd jämfört med SATA-gränssnittet, utan också för att det är den enda perifera bussen som har direkt tillgång till huvudminnet. Det vill säga att alla komponenter som är anslutna till den kan se systemminnet och komma åt det med DMA-mekanismer. Till exempel gör grafikkort detta för att hjälpa processorn att beräkna eller läsa kommando- och skärmlistor. När det gäller processorn låter den dig se alla minnen av komponenterna i den porten. Det är också nyckeln till att tillåta grafikkretsen eller GPU:n att direkt komma åt innehållet på SSD:n via DirectStorage.

DirectStorage Nueva Forma

Allt detta gör det mycket enkelt att kopiera data från SSD till RAM, eftersom vi inte bara har de svårigheter som förklaras ovan när det gäller hårddisken, utan även SATA-porten har inte direkt tillgång till systemminnet. , men måste gå igenom IOMMU-mekanismerna för att göra det, vilket ytterligare ökar latensen.