Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Varför Apple rekommenderar att man undviker etiketten “made in Taiwan” vid produktion

USA:s talman Nancy Pelosis besök i Taipei orsakade störningar i Apples verksamhet på grund av strikta tullinspektioner. Företaget har enligt uppgift bett taiwanesiska leverantörer att märka sina produkter som tillverkade i Kina för att undvika detta.

uppger Nikkei att Apple har bett tillverkare på ön att märka komponenter som skickas till Kina som tillverkade i “kinesiska Taipei” eller “Taiwan, Kina”. Etiketterna behövs för att följa en långvarig men tidigare icke verkställd regel att importerade varor måste ange att ön är en del av Folkrepubliken Kina.

Om leverantörer fortsätter att skriva “Made in Taiwan”, kan det leda till förseningar, böter och till och med avvisande av hela försändelsen enligt denna regel. Taiwan kräver dock att exporten märks med ursprungspunkten: antingen namnet “Taiwan” eller det officiella landsnamnet “Republiken Kina”.

Beslutet att kräva att leverantörer förnekar Taiwans oberoende existens har väckt kritik från hela världen. GreatFire, en organisation som arbetar mot kinesisk internetcensur, sa att flytten är en upptrappning från Apples tidigare drag, som tog bort den taiwanesiska flaggan från emoji-tangentbord för användare i Kina och Hongkong.

”Är det en tidsfråga innan Apple börjar ta bort appar vars namn innehåller tecknen [for] Taiwan utan att ange “Kinas provins”, frågade organisationen.

“Tyvärr misstänker vi att Apples ‘röda linje’, det ögonblick då det kommer att säga: ‘Stopp, inte längre, vi kan inte fortsätta att samarbeta med den kinesiska regimen och genomdriva dess begäranden om censur’, inte är i närheten. GreatFires Benjamin Ismail berättade nyhetssajten Registrera.

Kanske kände Apple att det inte hade något annat val än att underkasta sig Kinas krav. Att skjuta upp leveranser nu skulle vara katastrofalt när företaget går in i den sista produktionsfasen av iPhone 14, vilket förväntas tillkännages vid ett pressevenemang nästa månad.

Försörjningsbristen har redan börjat ta ut sin rätt. På grund av detta har företaget fattat det aldrig tidigare skådade beslutet, enligt den inflytelserika analytikern Ming-Chi Kuo, att leverera billigare versioner av icke-Pro-telefonen med samma kärnchip som redan finns i iPhone 13 som för närvarande är till försäljning.

Men Apples mångåriga försök att diversifiera sin tillverkningsprocess ger äntligen resultat. Kuo rapporterar att företaget förväntar sig att leverera versioner av iPhone 14 från fabriker i Indien tillsammans med kinesiska tillverkare på releasedagen.

Under tidigare år har indiska fabriker släpat månader efter kinesiska fabriker när det gäller att producera de senaste enheterna. De väntade på att de första bristerna skulle åtgärdas innan de bytte till äldre modeller. I år började till exempel Foxconns indiska fabriker montera iPhone 13 i april, ungefär samtidigt som företagets brasilianska fabriker gick över till att tillverka iPhone 13.

De modeller som tillverkas i Indien och Brasilien tjänar främst till att möta efterfrågan på lokala marknader. Apples kinesiska fabriker för massexport spelar i sin tur fortfarande en oumbärlig roll då de servar miljontals kinesiska kunder som köper iPhones.