Värdet av relationsmarknadsföring

Relationsmarknadsföring

För några veckor sedan märkte jag en glasunderlägg på min kollegas skrivbord. Det stod “MQL, SQL, WTF”, och som en livscykelmarknadsförare tyckte jag att det var ganska smart. Jag frågade honom var han fick det, och han sa att han hade fått det från ett mjukvaruföretag som heter FunnelCake under ett Dreamforce-evenemang 2016.

Jag är inte en FunnelCake-kund eller prospekt. Jag hade aldrig ens hört talas om dem innan det här samtalet, än mindre uttryckt något intresse för att köpa deras programvara – men jag älskade dalbanan, så jag twittrade företaget och frågade hur jag kunde få en. Ungefär en vecka senare kom jag in på kontoret och upptäckte att FunnelCake hade skickat mig min alldeles egna “MQL, SQL, WTF”-underlägg.

Jag var glad. Även om jag inte hade visat något intresse eller köpavsikt för en tratt-gap-identifieringsprogram som FunnelCake, tog det här företaget fortfarande tid och resurser för att göra min dag och etablera en autentisk relation – men varför skulle ett företag göra detta för någon som inte är Är det inte en potentiell kund eller en slutlig beslutsfattare för mjukvaruköp i deras organisation?

Denna lilla handling av vänlighet av FunnelCake är ett klassiskt exempel på relationsmarknadsföring. Även om jag inte aktivt letar efter en mjukvara för trattgap, och inte heller kommer jag att göra det snart, tjänade FunnelCakes omtänksamma gåva till att öka medvetenheten om deras varumärke och ge mig incitamentet att komma tillbaka till dem om behovet uppstod.

Genererade de en kund? Nej. Men du borde tro att om jag någonsin behöver utvärdera en funnel gap-mjukvara för New Breed i framtiden, kommer FunnelCake att vara det första företaget jag tänker på. Det är det verkliga värdet av relationsbyggande: I en värld där marknadsföring i allt högre grad är datadriven och automatiserad, är det att ta sig tid att etablera en äkta mänsklig koppling det som verkligen skiljer ditt varumärke.

Lärdomen att dra här är: Marknadsföring är relationsbyggande.

Marknadsförare bör alltid sträva efter att bygga relationer och bygga relationer med människor, oavsett om någon är en betalande kund eller inte. Detta hjälper företag:

  1. Bygg upp varumärkeslikviditet och medvetenhet.
  2. Öka mun-till-mun-hänvisningar.
  3. Öka sannolikheten för att den personen köper i framtiden.
  4. Minska sannolikheten för kundförlust.

Kanske kommer du inte att se en omedelbar avkastning, men värdet av relationsmarknadsföring är tydligt. Att vara snäll, äkta och vänlig kommer bara att förbättra ditt varumärke i slutändan. Så hur går marknadsförare tillväga för att bygga relationer effektivt?

Relationsmarknadsföring: Genuin, personlig, omtänksam

Självklart, om någon når ut till ditt företag direkt, bör du arbeta för att lägga till värde och bygga relation oavsett vem de är – men du behöver inte alltid vänta på att någon ska nå dig först om du vet att de är en passar bra för ditt företag. Med hjälp av ett socialt övervakningsverktyg som det HubSpot erbjuder kan du spåra nyckelord, hashtags, kommentarer och andra engagemangsmarkörer som är relevanta för ditt varumärke. Därifrån kan du kvalificera användare och skapa den relationen på egen hand. Som alla inkommande ansträngningar är nyckeln att ge värde innan du ber om det.

Kom ihåg att detta värde inte alltid behöver ha formen av swag, som i FunnelCakes fall. Att etablera en relation kan vara så enkelt som att svara på en tweet eller kommentera ett LinkedIn-inlägg, så länge det är äkta, personligt och genomtänkt. Tävlingar, lojalitetsprogram, giveaways och enkla samtal med branschkollegor är alla bra sätt att bygga relationer och lägga till den mänskliga touchen som alltför ofta förbises i marknadsföringen.

Takeaway

Summan av kardemumman är: En person behöver inte vara kund för att vara en evangelist för ditt varumärke. Bara för att någon för närvarande inte utvärderar din produkt betyder det inte att det inte är värt det att bygga relation med dem. Ge aldrig någon den kalla axeln, för du vet aldrig vart lite god vilja kan ta dig. Särskilt inom B2B- och SaaS-branschen kan en genuin handling av vänlighet ta dig längre än någon säljpresentation eller marknadsföringsinnehåll någonsin skulle kunna.

Relaterade Artiklar

Back to top button