Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Värde RAM Roundup: Beräkning på en budget

Om pengar inte var något föremål för att köpa ett nytt datorsystem, skulle entusiaster nästan alltid välja det snabbaste minnet med de bästa timingarna och den största överklockningspotentialen. Verkligheten för de flesta är dock att ett nytt systemköp eller uppgradering oftast är en fråga om var du ska lägga dina pengar för bästa prestandaavkastning. För att fatta den typen av beslut om ett systemköp behöver du verkligen veta den verkliga skillnaden i prestanda mellan att köpa det bästa och köpa något halva priset, och eventuellt lägga pengarna som sparas någon annanstans för en större prestandavinst.

Dessa frågor om den verkliga inverkan av minneshastighet och timings på prestanda är saker som vi har pratat om i många minnesrecensioner. AnandTech har alltid varit en förespråkare för verkliga prestandamätningar, och vi har undvikit att bara använda syntetiska riktmärken i våra tester av varje typ av komponent. Detta beror inte på att syntetiska riktmärken inte är användbara – de är ofta mycket avslöjande för komponentskillnader. Det beror på att bara syntetiska riktmärken kan förvränga bilden av prestanda med riktiga applikationer och riktiga spel. Därför använder vi alltid spel och den rena sifferknäckande Super Pi i våra minnestester. Det är också anledningen till att vi testar med både buffrade (Standard) och Obuffrade syntetiska riktmärken. Vi har funnit i mycket av våra tester att de mindre vanligt använda Unbuffered-riktmärkena närmare speglar hur spel verkligen reagerar på minnesskillnader.

Denna strävan efter verkliga prestandaskillnader är också anledningen till att vi övergick till att testa olika minneshastigheter med samma CPU-klockhastighet i våra Athlon 64-minnetester. AMD-processorn, med olåsta multiplikatorer, gjorde det möjligt för oss att äntligen ta bort processorhastighetsskillnaderna från våra minnestester så att du äntligen kunde se den verkliga effekten av minneshastighetsökningar och minnestider på prestanda. Som du har sett i tidigare recensioner är dessa prestandaskillnader mycket verkliga, även om de är mycket mindre än vad många minnestillverkare kanske vill att du ska tro. Å andra sidan, snabbare minneshastigheter och snabbare minnestider do förbättra prestanda, oavsett vad vissa nej-sägare är fast beslutna att bevisa.

Låt oss säga direkt att om du har en stram budget är minne ofta ett bra ställe att spara lite pengar genom att köpa mindre än det bästa och flytta pengarna till en bättre CPU eller ett bättre grafikkort. Du kommer sannolikt att få en större prestandaökning med de extra $150 som du sparar på minnet genom att köpa en snabbare CPU eller ett uppgraderat grafikkort. Men bli inte vilseledd. Uppgraderingen till nästa högre CPU skulle normalt öka prestandan med kanske 5 till 10% – ungefär samma som skillnaden i prestanda mellan billigt, långsamt minne och snabbt minne med snäva timings. Videokort ger vanligtvis mer än 10 % ökning för samma $150.

Om du behöver balansera och köpa mindre än det bästa i minnet, är behovet av hjälp ännu större än om du har råd med vad du vill. En del Value RAM är ganska grundläggande och långsam, och en del är nästan lika bra som det bästa och dyraste du kan köpa. Av den anledningen var det långt över tiden för vår första Value RAM roundup. Det finns några besvikelser och några mycket trevliga överraskningar. Vi tror att du kommer att bli förvånad över hur mycket prestanda det finns i vissa fall, och hur lite i andra, när du handlar efter Value RAM.