Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vantrue N2 Pro recension

Två minuters recension

Du är inte ensam om att tycka att Vantrue N2 Pro är en dashcam som ser konstigt ut. Den kantiga kroppen med knappar, linser och designdetaljer som verkar utspridda över varje yta, är osannolikt att vinna många utmärkelser enbart på estetik. Men det är inte många av världens bästa dash-kameror som är designdelar, så vi är villiga att mestadels hoppa över designen på N2 Pro och istället fokusera på dess egenskaper, funktioner och prestanda.

Även om den inte är attraktiv, är Vantrue ganska kompakt med tanke på att den rymmer ett par kameror, plus en TFT-skärm och sex knappar som används för att navigera i operativsystemet. Den här instrumentbrädan riktar sig främst till taxi- och samåkningsförare och registrerar framåt ut ur vindrutan, men även bakåt in i interiören – och håller ett öga på trafiken, men också på betalande passagerare.

Den framåtvända kameran spelar in med upp till 2,5K, vilket är en upplösning på 2560x1440p, med 30 bilder per sekund eller 1920x1080p vid 60fps, genom ett 170-gradersobjektiv. Vi säger “upp till”, eftersom maximal upplösning och bildhastighet endast är möjliga när den bakre kameran är inaktiverad. Växla kameran för att spela in i båda riktningarna samtidigt, och båda är begränsade till 1080p och 30fps; den bakre linsen har ett synfält på 140 grader.

Interiörkameran stöds med infrarött mörkerseende för att ge en klar gråskalavy av föraren och deras passagerare på natten. Återigen, detta är i hög grad en dash cam för taxichaufförer snarare än bilägare i allmänhet. Den sekundära kameran kan roteras 45 grader upp eller ner för att säkerställa en bra sikt.

Ett sugfäste ingår i kartongen, vilket är goda nyheter för den som inte vill ha en självhäftande kudde för alltid fast på vindrutan. Detta fästs i ett fäste på toppen av instrumentbrädan, som sedan låses på plats. Det är inte det mest eleganta monteringssystemet vi har sett, men det gör jobbet.

Fästet har en egen USB-port, så instrumentbrädan kan drivas antingen via denna anslutning eller direkt från sitt eget USB-uttag. Om du permanent installerar kameran i din bil är det mest meningsfullt att ansluta till vindrutefästet, eftersom kabeln då är närmare takbeklädnaden, i vilken den kan döljas och dras till bilens USB-port eller 12V-uttag.

Som sagt, ett roterande lås som används för att säkra sugfästet tar upp en hel del utrymme, och eftersom det roterar uppåt till klockan 12-läget kommer det sannolikt att vidröra takbeklädnaden överst på vindrutan, eller plasthölje till din bils egna framåtriktade kameror och sensorer. För oss innebar detta att placera instrumentkammen lägre ner på vindrutan än vi skulle vilja, vilket delvis blockerade vår sikt över vägen framför oss. Visserligen har vår bil en liten grund vindruta och ägare av större fordon ska inte ha några problem.

En kort USB-kabel, plus en längre kabel ansluten till en 12V-adapter med inbyggd USB-port, ingår båda i kartongen. Ett microSD-kort ingår inte, så du måste tillhandahålla ditt eget.

Vantrue N2 Pro motverkar en trend följt av de flesta andra instrumentkameror och har ingen trådlös anslutning alls. Även om bristen på GPS är en besvikelse, eftersom detta hjälper till att lägga till exakta hastighets- och platsdata till videoinspelningar, undrar vi om vissa köpare faktiskt kommer att välkomna en dashcam som fungerar utan att först installera en smartphone-app.

Det finns ingen Bluetooth eller Wi-Fi, så kameran är helt fristående – och avgörande, det finns ingen process för att skapa konto och ingen inlämning av personuppgifter till Vantrue. Du sätter bara i ett microSD-kort, kopplar in kameran, justerar några inställningar via displayen, och du är iväg.

Även om det kommer att tilltala vissa köpare, är nackdelen att bilder inte enkelt kan överföras till en smartphone. Istället måste du ta bort minneskortet och stoppa in det i din dator eller surfplatta. Vi är inte övertygade om att detta är en total deal-breaker, även om att ta bort ett meningslöst skydd varje gång du vill komma åt SD-kortet är en frustrerande designinfall.

Också konstigt är knapplayouten, där de för att bläddra genom menysystemet finns på undersidan, men ok/välj-knappen är på framsidan – och för gott mått är det en annan form och färg också. Nej, vi vet inte heller varför.

Att navigera i systemet är tillräckligt enkelt (proffstips: du vill stänga av de irriterande höga knapppiporna direkt), men låt dig inte luras av GPS-inställningssidan. Detta fungerar bara om du köper Vantrues GPS-utrustade vindrutefäste separat.

Vi blev positivt överraskade av videokvaliteten på Vantrue. Att ställa in båda kamerorna på Full HD producerade bilder som är skarpa, tydliga och smidiga, med viktiga detaljer som registreringsskyltar och gatuskyltar som är lätta att läsa. Interiörkameran kämpar ibland lite i starkt solljus, med delar av utsikten som sköljs ut, men detta är bara en liten kritik mot vad som annars var en imponerande prestanda.

Ljudkvaliteten är också bra, och även om de flesta köpare av instrumentbrädor troligen kommer att stänga av detta för passagerarnas integritet, kan taxichaufförer dra nytta av ett anständigt ljud om de någonsin behöver bevisa mot passagerare som inte beter sig.

En hårdkabelsats finns tillgänglig separat för att ge Vantrue en konstant strömförsörjning från bilens batteri. Genom att göra detta frigörs 12V-uttaget, men aktiverar också instrumentbrädans parkeringsläge, som spelar in bilder när rörelse detekteras.

Det finns inte så mycket mer att säga om N2 Pro och ärligt talat tycker vi att det är bra. Bra videokvalitet är överlägset den viktigaste dash cam-funktionen, och vi har ofta känt att vissa modeller överväldigar köparen med för många extra funktioner.

Vissa konsumenter kommer att kräva Wi-Fi för att snabbt överföra bilder till en smartphone, eller Bluetooth för att konfigurera instrumentkameran via en app. Men vi misstänker att många andra kommer att gilla hur enkel Vantrue är och, förutom att den saknar GPS, tror vi att enkelhet är en bra sak.

Ska jag köpa Vantrue N2 Pro?

Köp den om…

Köp inte om…

Vantrue N2 Pro dashcam: Prisjämförelse