Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Van Morrison söker rättsliga åtgärder för Covid-förbudet mot livemusik i Nordirland

Planer har införts av Van Morrison för att utmana politiken för den levande musikpandemin i domstol.

Van the Man är på gång igen. Under det senaste året har “Brown Eyed Girl”-sångaren försökt samla musiker för att bekämpa vad han kallar “coronavirus-pseudovetenskap”, släppt tre anti-lockdown-låtar, och nu planerar han att dra den nordirländska regeringen inför domstol för regler som är på plats för att förhindra spridning av Covid-19 vid livemusikevenemang.

I Nordirlands nuvarande sexveckorslåsning är alla nöjes- och gästfrihetsställen i landet stängda. Van Morrison försöker dock utmana en återgång till reglerna före låsning, som såg att livemusik var förbjuden på alla inomhuslicenser. Det är detta han har problem med. Han pekar på England som ett exempel, där det tidigare nivåsystemet tillät Covid-säker livemusik. Han spelade själv flera spelningar i landet förra året.

Enligt Morrisons advokat Joe Rice kommer fokus för de rättsliga åtgärderna att ligga på det “särskilda förbudet” som tillämpar samma regler för en soloharpakonsert eller en heavy metal-konsert. De kommer att be High Court i Belfast att se över policyn. Morrison hävdar att förbudet är “ohållbart i lag”. Han skulle uppenbarligen väldigt gärna vilja se vetenskapen bakom policyn, som “inte är baserad på trovärdiga vetenskapliga eller medicinska bevis”.

Morrison “stödjer många artister under denna pandemi och är fast besluten att se till att, när vi strävar efter att ta oss ur denna låsning, kommer artister och musiker att ha en riktig möjlighet att spela sin roll genom livemusik för att återställa det kulturella, sociala och ekonomiska välbefinnandet och vårt samhälles framgång, sa Rice. Vilket är mycket bra tills du tar hänsyn till budskapet bakom hans anti-lockdown-låtar, ‘Born To Be Free’, ‘As I Walked Out’ och den subtilt betitlade ‘No More Lockdown’, som släpptes med två veckors mellanrum i höstas. Det senare spåret tar sikte på den brittiska regeringen, vetenskapsmän och, lite ironiskt nog, kändisar som “berättar för oss vad vi ska känna”.

Så länge Sir Van Morrison har varit en musikstjärna har fans och kritiker accepterat hans slitande personlighet på grund av den legendariska konsten han har producerat. En välkänd snurr i musikvärlden, det uppenbara problemet med hans senaste gripe är att hans vresiga gubbe-stick har potentiellt ödesdigra konsekvenser. Det är ännu mer skrämmande när vaccin är i sikte, det dröjer förhoppningsvis inte alltför länge innan livespelningar är igång igen, och han själv behöver inte pengarna.

Som svar på Morrisons juridiska utmaning sa en talesperson för regeringen helt enkelt: ‘Det är ett vedertaget vetenskapligt faktum att Covid-19 kan spridas när människor samlas i slutna inomhusplatser. Att stoppa spridningen av viruset är en prioritet för regeringar över hela världen – att rädda liv och förhindra att hälso- och sjukvården blir överväldigad.’