Välj vilket system som ska startas på din PC – Project Maker

0 Shares

Trött på Grub och andra bootloaders

För närvarande använder olika operativsystem på en PC är inte längre så vanligt som för några år sedan. På den tiden gjorde många av oss det eftersom Linux började bli känt av många med distributioner som Ubuntu och det var intressant att veta vad detta system hade att erbjuda.

Välj vilket system som ska startas på din PC

Just nu väljer de flesta ett enda operativsystem beroende på deras behov eller det val de har gjort angående datorn de köper. Så det vanliga är att bara ha Windows, macOS och ibland en Linux-distribution installerad.

Det finns dock användare som av personliga eller arbetsmässiga skäl måste ha två operativsystem installerade. Vanligtvis en version av Windows och en annan av Linux, så att du kan njuta av fördelarna som vart och ett av dessa system erbjuder. Till exempel Windows för alla ämnet fritid eller videospel och Linux för arbete eller utbildning.

Tja, en nyckelbit i användarupplevelsen för dessa användare är boot loaders . Tack vare dem kan du alltid starta det operativsystem som intresserar dig mest beroende på vad du ska göra. Problemet är att även om det inte är en process som tar mycket tid, kan den bli tröttsam på grund av den upprepade processen att slå på datorn, vänta några sekunder och välja systemet att starta.

Lösning? Tja, skapa en mekanism som minskar dessa steg, så att det bara är att trycka på strömknappen på datorn och det är allt. Eller det var vad Stephen Holdway trodde skulle vara det mest intressanta för honom och så han gjorde, han skapade en fysisk switch som skulle tillåta honom välja mellan Windows och Linux .

Hur man skapar en fysisk OS-väljare

Om den här fysiska switchen har fångat din uppmärksamhet bör du veta att det inte är riktigt komplicerat att skapa den. Det är mer en övning i kreativitet som du kommer på än något annat. Så, om du vill, kommer vi att berätta vad den består av och hur han gjorde det.

Till att börja med bör du veta det RÖJA är en bootloader som har använts i flera år för just detta syfte: att välja vilket operativsystem som ska startas. Det är en klassiker av Linux, även om det inte tillåter någon typ av fysisk kontroll utöver själva tangentbordet.

Därför var Stephen Holdway tvungen att hitta ett sätt att lura honom att tro att en enhet var ansluten som den kände igen. Så här “förklädda” han en STM32-kort som USB-enheter så att beroende på omkopplaren den var i ett eller annat läge skulle det tillåta honom att välja de två alternativen han hade på sin PC: Windows och Linux.

Så allt du behövde göra är att ansluta kortet via en mikro-USB-kontakt till en USB-port på din dator och det är allt. Beroende på omkopplarens läge skulle ett eller annat system laddas. Och även om han placerade den på ett av benen på sitt bord, är sanningen att du till och med kunde skapa en liten ruta där den knappen var för att välja operativsystem. Du vill till exempel använda den med en bärbar dator, till vilken du kopplar en HUB när du kommer hem eller kontoret för att använda den tillsammans med andra tillbehör.

All information om du vill skapa din egen finns på GitHub.

0 Shares