Vad ska du göra när smarttelefonen luktar brännande?

När smarttelefonen luktar brännande

När en smartphone luktar brännande vi borde vara oroliga, eftersom det är ett tecken på att något är fel inuti telefonen. Liksom ett svullet batteri eller hög temperatur är det ett viktigt varningstecken som vi måste känna till och framför allt veta hur vi ska agera innan det.

Om litiumjonbatterier, som de som finns i nästan alla moderna uppladdningsbara enheter, eller någon annan komponent i din telefon börjar misslyckas, måste du ta dig till jobbet för att undvika större ondska.

rörig humor

Varför luktar mobilen brännande?

Generellt sett är batterierna eller laddaren, de elektriska komponenterna i smarttelefonen de skyldiga att telefonen börjar avge denna obehagliga lukt, och det är fortfarande en varning för att något värre kan hända.

Batterier innehåller kemikalier som måste hållas åtskilda för att batteriet ska fungera säkert. I batterier som börjar gå sönder kan kemikalier “stänka” på andra och kortsluta batteriet, och om gaserna inuti antänds, kan det orsaka lukten av brinnande, först, och en explosion eller brand. . Allt beror på storleken på batteriet och sammansättningen av dess inre kemikalier.

Gör detta om din telefon luktar bränt

Om du har märkt denna lukt på din mobil, var inte nervös. Tänk bara på att följa dessa tips för att bibehålla din mobils integritet till 100 %.

Koppla bort den från strömmen

Om batteriet är defekt och vi inte slutar förse det med elektricitet kan vi naturligtvis få det att fatta eld eller explodera, något som givetvis kommer att ge oss mer huvudvärk än något annat. Koppla bort den från strömmen omedelbart.

Sluta använda den

När en mobilen luktar att bränna den beror på att den har körts för länge utan att stanna. Det bästa du kan göra är att sluta använda den i några timmar och kontrollera om allt beror på en tillfällig “överhettning” eller om problemet kvarstår.

Var mycket försiktig med husen

Fodral som kommer från Kina, är inofficiella eller tillverkade av “dåligt testade” material kan orsaka att värme från enheten inte avleds ordentligt och att den byggs upp runt enhetens inre komponenter. Även om de är dyrare, försök att använda originalskydd som har testats till 100 % av tillverkarna.

Ladda den på en icke vattentät yta

movil quemado

Även om det kan tyckas otänkbart för många av oss är det många som lämnar sin mobiltelefon under kudden, i soffan eller på någon annan typ av brandfarligt material som tygdukar. Du bör aldrig lämna dem på dessa ytor, men om det luktar bränt, förutse en eventuell olycka, mycket mindre. Alltid håll smarttelefonen laddad på ett bord , för att undvika större ondska.

Använd alltid originalladdare och kablar

Detta är från mobilvård först. Icke-originalladdare har inte samma laddningsteknik eller samma säkerhetstester som tillbehören till en viss mobil utsätts för. Även om de inte ingår i kartongen nu är det bättre att vara säker än ledsen och alltid använda originalladdare som dessutom inte utgör några problem när man använder sig av telefonens garanti.

Gör en säkerhetskopia

Om mobilen har denna lukt upprepade gånger är det mycket troligt att den snart slutar fungera på grund av det dåliga skicket på batteriet eller några av de interna komponenterna. Gör en säkerhetskopia av dina kontakter, foton, videor, appar och innehåll så snart som möjligt så att du, om mobilen inte kan slås på igen, eller du måste ta den för reparation, kan installera om dem igen i samma eller på en annan mobil.

Ta det att fixa

Om efter att ha gjort allt detta smartphonen luktar fortfarande rök , det finns inte mycket annat du kan göra. Kontakta tillverkaren av den ifall du kan få den reparerad genom att dra nytta av det faktum att den fortfarande är under garanti eller, om inte, hitta ett officiellt supportcenter för att fixa telefonen under de bästa förhållandena.

Hur man förhindrar olyckor

movil calor fuego

De lukt av bränning är första steget till en ev batteriexplosion eller någon annan typ av förbränning som kan uppstå inuti terminalen. Om du inte vill att det ska hända vuxna, följ följande tips.

  • Använd verktyg som tång eller skyddshandskar för att hantera smarttelefonen. Även en ugnsvante eller handduk är bättre än att använda bara händerna för en smartphone som luktar bränt, avger rök eller har ett svullet batteri.
  • Rör dig mycket långsamt och försiktigt för att inte störa eventuella komponenter som kan antändas.
  • Förvara enheten på ett isolerat område, borta från brandfarliga föremål (till exempel i ett garage eller badkar.
  • Kontakta supportcentret eller butiken där du köpte den bräntluktande smartphonen.
  • Ignorera inte problemet – en brännande lukt, ett lätt väsande eller svullnad av batteriet är ett varningstecken som kräver omedelbar åtgärd.
  • Kasta inte enheten i soporna; du måste göra dig av med det på ett ansvarsfullt sätt.
  • Andas inte in ångorna från mobilen och täck munnen

Om det som luktar bränt är laddaren…

movil y rayo en el cargador

Det mest normala är att det är laddaren som avger denna lukt och inte mobilen. Återigen måste vi starkt rekommendera dig att använda originalladdarna som följer med i telefonlådan, eller så var det åtminstone fram till förra året. Om du inte har en originalladdare kommer du att utsätta inte bara din smartphone utan ditt hem för onödiga risker.

Se till att när du ansluter laddaren till elnätet är den på en tillräckligt ventilerad plats, inte bakom sängen eller på en plats där olika element skymmer dess sikt. Om det är originalladdaren som luktar bränt, sluta använda den och försök igen efter att ha spenderat några timmar på ett annat uttag. Om felet fortsätter måste du byta nätadapter.

Var inte rädd

Som tur är, batteribränder är mycket sällsynta och fallen av brinnande batterier kan räknas på ena handens fingrar, men förebyggande åtgärder är något att ta hänsyn till så att många av er kan spendera med att använda alla typer av mobiler utan risk.

Som alltid skadar det inte att veta vad man ska göra och vad man inte ska göra om så är fallet.

Relaterade Artiklar

Back to top button