Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad ligger bakom nostalgin som driver den amerikanska Gen Z-musiksmaken?

80 % av US Gen Z känner att de föddes in i fel musikalisk era. Varför söker så många människor till det förflutna för att hitta ny favoritmusik?

En studie av Dolby av 2000 amerikanska vuxna, 18 och uppåt, visade att Gen Z i synnerhet upptäcker och njuter av mer och mer musik från andra tidsepoker än just nu. Faktum är att 80 % känner att de föddes i fel era med hänsyn till deras musiksmak.

Nostalgi är den mest populära musikgenren för Gen Z – och det är nostalgi för en tid innan de levde. Särskilt mode, musik och filmer från 90-talet har återuppstått, något som har drivits av popularitet på TikTok, där hashtaggen #90sthings var den populäraste trenden runt om i världen 2021.

Årets 90-talsinspirerad musik lyste upp poplistorna, med Olivia Rodrigos debutalbum SUR adopterar ett gitarrsound från 90-talet och Lorde tar inflytande från Primal Scream för “Solar Power”. En tidigare studie rankade 90-talsmusik som den tredje favoritgenren i ordet.

Vi har sett kataloglåtar – det är låtar som släppts tidigare – bli virala på TikTok, och den resulterande populariteten strömmar ut i den bredare musikbranschen. Förra året gick Fleetwood Macs “Dreams” till exempel in på listorna efter att en nu berömd tranbärsjuice-swigging skateboardåkare blev viral.

Sättet som musik smälter samman så bra med appen innebär att TikTok-användare kan exponeras för hundratals låtar under den tid de bläddrar genom den oändliga videotidslinjen. Låtarna finns också i ett till synes slumpmässigt utbud av genrer och epoker.

TikTok är på väg att bli nummer ett för att upptäcka ny musik. Dolbys undersökning visade att även om YouTube fortfarande är den första platsen som folk söker sig till för att hitta musik, har sociala medier som Facebook, TikTok och Instagram ett betydande inflytande.

Vad förbinder nostalgi och musik?

Gen Z är inte ensamma om att känna att de föddes i fel era, med mer än hälften av de vuxna som håller med. Med pandemin pågående kommer det kanske från en allmän önskan om en enklare tid.

Att lyssna på musik som du älskade förr tar dig till en plats som känns trygg. Med det i åtanke är det intressant att Gen Z är nostalgiska för en tid de aldrig levt.

Ofta anses det inte vara “coolt” att lyssna på vanlig populärmusik, så skulle dela musik från en annan era passa med en viss bild som Gen Z-amerikaner vill presentera för onlinevärlden? I samma undersökning sa nästan 70 % av människorna att de skulle skämmas över att dela sina spellistor med andra.

Utöver det noterade Dolby-studien också vikten av att synkronisera musik för en artists tillväxt, vilket indikeras av det faktum att sex av tio upptäckte ett nytt spår efter att ha hört det presenterat i ett TV-program eller en film.

Och 80 % märkte ljudkvaliteten som en avgörande faktor för vilken streamingtjänst att välja, byta till eller för en nivå att uppgradera till. Med sådana som Apple Music och Amazon Music Unlimited som erbjuder HD-streaming utan extra kostnad, måste Spotify lansera sin efterlängtade förlustfria nivå för att hänga med.

Vilken era kommer att fängsla Gen Z härnäst? Jag för min del skulle vilja se barockmusik som skräller från telefoner runt om i världen. Klassisk musik trendade nyligen till 145 miljoner visningar på TikTok, så det är inte för mycket av en sträcka.