Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad händer med fysisk musik 2023?

Bildkredit: Eric Krull

CD-skivor och vinyl visar en rolig start på 2023, medan streaming leder rekordtillväxt.

Musikbranschen har förändrats mycket sedan sekelskiftet. När intäkterna stiger till sin högsta punkt i historien är vi fortfarande inte säkra på om vi ska hålla fast vid eller avstå från de gamla fysiska metoderna att lyssna på musik.

Vi har sett vad RIAA beskriver som ett “decennium av transformation” där musikströmning räddade musikindustrin från randen efter att internet förde piratkopiering av musik till fronten och CD-försäljningen rasade. Nu är musikströmning den ledande metoden för musikkonsumtion och har gett rekord för den amerikanska musikindustrin.

Men lyssnar folk fortfarande på musik som de kan hålla i sina händer? Ja och nej. H1-rapporten från RIAA visar några roliga fynd för fysisk musik.

Å ena sidan är fysisk musik på sin högsta nivå på ett decennium, med en återuppgång i popularitet för vinylskivor som leder 72 % av den fysiska försäljningen. Å andra sidan sågs det första halvåret 2023 en minskning med -7,8 % av enheter som skickades över fysisk musik.

Bildkredit: RIAA

RIAA kommenterar inte skillnaden mellan enhetsförsäljning och totala fysiska intäkter. Höga inflationsnivåer och det ökande värdet på vinyl kan ha möjliggjort stigande intäkter inför färre människor som köper skivor under ett svårt år för ekonomin. Resultaten för årets slut borde avslöja mer om var den fysiska musiken står sig 2023.

Innan denna rapport hade vinylförsäljningen ökat stadigt i den digitala tidsåldern medan CD-skivor sakta har försvunnit, fastän de hängt kvar. H1 2023 är det tredje året i rad som vinyl har sålt ut CD-skivor i USA. Man tror att när lyssnarna blir digitala har vinyl blivit mer av ett samlarobjekt; ett sätt för fansen att fysiskt representera musiken de älskar, även om de inte använder de skivorna.

Varför tror du att enhetsförsäljningen har sjunkit för fysisk musik i år? Lämna oss en kommentar nedan.