Vad gör “funktionstangenter” på Windows?

0 Shares

Funktionstangenter i Windows har funnits nästan lika länge som själva tangentbordet. De tros ha gjort sin debut på IBM 3270 1972 och har sedan dess varit en stöttepelare inom PC och bärbara datorer.

Men trots sin långa historia förblir F1-F12-nycklarna ett mysterium för många av oss. De flesta tillverkare av bärbara datorer har kombinerat dem med vanliga funktioner som volym- och ljusstyrkajusteringar.

I det här scenariot måste du hålla ner ‘Fn’-tangenten för att få den ursprungliga funktionen. Men utan samma utrymmesbegränsningar på externa tangentbord förblir de i allmänhet oanvända. Det enda stora undantaget här är spel, där de ofta används för specifika kommandon.

F-tangenterna har en mängd olika funktioner som standard, så vi kommer att utforska bara några av de vanligaste i den här artikeln.

I den här artikeln hittar du:

F1

Den vanligaste användningen av F1-nyckeln är som en begäran om hjälp, vilket gäller nästan alla enheter. Det kan bara vara menyn Inställningar eller en webbsida som stöds. På samma sätt öppnas vanligtvis Windows hjälp- och supportcenter om du håller ner Windows-tangenten samtidigt som du trycker på F1.

Windows Hjälp- och supportcenter

I Microsoft Excel kan F1 kombineras med Alt- och Skift-tangenterna för att skapa en ny arkflik.

F2

F2-tangenten används för att byta namn på en vald ikon, fil eller mapp i alla senaste versioner av Windows.

Byt namn på en vald ikon, fil eller mapp i alla senaste versioner av Windows.

Om du har Microsoft Excel öppet kommer den att redigera den valda filen, medan kombinationen Alt och Ctrl visar skärmen “Öppna dokument” i Microsoft Word. I samma program, genom att bara använda Ctrl och F2 visas förhandsgranskningsfönstret.

F3

F3-tangenten har en mängd olika funktioner. Det kanske vanligaste är att öppna sökfältet.

Windows sökfält

Det kan också öppna sökfunktionen i Filutforskaren och upprepa det sista kommandot i kommandotolksfönstret.

Ctrl + F3 ändrar valfri vald text till gemener i Microsoft Word, medan Shift + F3 växlar mellan versaler och gemener – detta kan också anpassas för att lägga till en stor bokstav i början av varje ord.

F4

F4 öppnar adressfältet i File Explorer och de flesta webbläsare, inklusive Google Chrome och Microsoft Edge. Alt + F4 stänger det aktiva fönstret, medan Ctrl + F4 stänger den specifika fliken.

F5

Den vanligaste funktionen hos F5 är att uppdatera den aktuella webbsidan, vilket gäller alla aktuella webbläsare. Detta gäller även för en mapp i valfri filapplikation, där den uppdaterar innehållslistan. Om du vill ha ännu mer rensar Ctrl + F5 cachen och tvingar webbläsaren att ladda ner sidan igen.

Om du trycker på F5-tangenten i Microsoft Word öppnas fönstret “Sök och ersätt”. I PowerPoint kommer det att starta bildspelet från början, medan Shift + F5 startar från den för närvarande öppna bilden.

F6

F6 flyttar markören över adressfältet i de flesta moderna webbläsare, vilket gör det lätt att hitta. I Microsoft Word öppnar Ctrl + Skift + F6 ett nytt dokument så länge du redan har programmet öppet.

F7

Många Microsoft-program (inklusive Word, PowerPoint och Outlook) använder F7-tangenten som en genväg till den inbyggda stavnings- och grammatikkontrollen. Men om du väljer ett ord och trycker på Skift + F7 kontrolleras synonymordboken för det ordet.

F7 kan användas för att aktivera markörnavigering (där en markör läggs till webbsidor för textval med bara tangentbordet) i Google Chrome och Mozilla Firefox. Den öppnar också menyn Lager i Adobe Photoshop.

I kommandotolksprogrammet visar F7 en historik över alla kommandon som angetts i det specifika fönstret.

F8

F8-tangenten används ofta innan en Windows-dator startar för att du ska kunna komma åt avancerade startlägen – du kan behöva trycka på den några gånger för att den ska fungera. Det är där du hittar alternativet att starta Windows i felsäkert läge.

Den kan också användas för att komma åt fönstret “Sök och ersätt” i Windows TextPad-applikationen.

F9

När du använder Microsoft Word kommer F9 att uppdatera ditt dokument. Det gör det också möjligt för Microsoft Outlook att “skicka och ta emot” alla utestående e-postmeddelanden.

F10

F10-tangenten öppnar menyraden eller liknande alternativ i de flesta öppna Microsoft-program. Att trycka på Skift + F10 på en vald fil, länk eller ikon kommer att fungera på samma sätt som ett högerklick.

F11

F11 är det vanligaste sättet att slå på och av helskärmsläge i de flesta aktuella webbläsare. Detta fungerar även på vissa förinstallerade Windows-appar.

Vissa datorer använder bara F11 för att komma åt återställningspartitionen, medan andra kombinerar den med Ctrl-tangenten.

F12

F12-tangenten har ett brett utbud av funktioner i Microsoft Word. På egen hand öppnas fönstret ‘Spara som’, men Ctrl + F12 öppnar ett dokument från Filutforskaren. Skift + F12 fungerar på samma sätt som Ctrl + S för att spara dokumentet, medan Ctrl + Skift + F12 kommer att skriva ut ett dokument med standardinställningar.

F12 kan också användas för att öppna utvecklarverktyg i många webbläsare, samt för att komma åt en lista över startbara enheter om du trycker på innan enheten startar.

Det finns flera sätt att anpassa funktionstangenterna eller lägga till sekundära funktioner, men detta kan bli komplicerat. Vi rekommenderar att du provar några av dessa standardfunktioner om du inte har använt dem tidigare.

Tyvärr är inte alla dessa funktioner tillgängliga på alla Windows 10-enheter, men de ger dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig.

0 Shares