Vad du ska tänka på när du skapar en SEO-strategi för video

0 Shares

Vi har alla vetat ett tag att video är en stor sak, och för att hålla jämna steg med efterfrågan verkar det som att alla har börjat ta fram en stor mängd videoinnehåll. Den verkliga frågan är om folk hittar allt det där innehållet – det är där video SEO kommer in!

Vad du ska tänka på när du skapar en SEO-strategi för video

Video SEO och textbaserad SEO är två olika bestar

Innan du börjar med video SEO, tänk på att det inte är riktigt samma sak som SEO för skriftligt innehåll. Först och främst bör du inte utföra sökordsforskning för video på samma sätt som för ett textbaserat inlägg eller sida. Människor tenderar att söka efter videor annorlunda än om de letade efter ett blogginlägg eller en webbplats, så sökvolymen för samma term kan vara väldigt annorlunda på YouTube jämfört med Google. Det finns också vissa sökord som tenderar att visa videoresultat medan andra inte gör det, så se till att du optimerar för ett sökord som ger videoresultat. Ett enkelt sätt att testa ett nyckelord är att helt enkelt söka efter det och se om du får några videoresultat.

Optimering är nyckeln

När du väl har rätt sökord för en given video är det dags att optimera. Om du kan, försök att säga ditt nyckelord i videon en eller två gånger – sökmotorer kan identifiera det och rangordna din video mer exakt. Om du redan har filmat din video, oroa dig inte. Det finns fortfarande sätt du kan optimera! Du bör inkludera ditt målsökord i titeln och beskrivningen av din video för att se till att du visar relevans för användarna och för sökmotorn. Det är också fördelaktigt att ladda upp en utskrift för videor på YouTube eller sociala medier. Transkriptionen, titeln och beskrivningen fungerar som sidkopia och är mer lättsmälta för sökmotorer att indexera.

Perfekt din placering

Om din video kommer att bäddas in på en sida finns det ett par andra saker att tänka på. Den första är att när du vill att en video ska rankas, gör videon till stjärnan på din sida. Det finns inget bättre sätt att se till att din video inte syns än att begrava den längst ned på en otydlig sida. Dessutom tenderar Google att bara indexera en video per sida, så låt det räknas! Prioritera videon framför alla andra som finns på sidan, eller ännu bättre, inkludera bara en video per sida (många videor kan ändå öka sidladdningstiden).

Det är också bästa praxis att hålla din video på bara ett ställe på din webbplats. På samma sätt som att optimera för sökord på en sida, om du använder samma på flera sidor, kommer du att tävla mot dig själv. Varför tävla mot dig själv när du redan måste tävla mot alla andra?

Locka dina tittare

Nästa sak att tänka på är miniatyren. För att få folk att vilja klicka på din video och faktiskt titta på den måste de lockas av din miniatyrbild. Även om kvaliteten på din miniatyr kanske inte direkt påverkar Googles förmåga eller vilja att ranka din video, kommer den att bidra kraftigt till dina klick- och visningsfrekvenser, och ju mer populär din video är, desto högre rankas den.

Spåra din prestation

Slutligen vill du förstås veta hur din video har presterat! Du kan alltid kolla Google Analytics för att se din hänvisningstrafik, men du kan bli ännu mer detaljerad. Om du har en YouTube-kanal kan du kolla in din Analytics Dashboard på plattformen för att få all slags bra information, inklusive nyckelorden som din video rankas efter inom YouTube.

Så det är video SEO i ett nötskal. Gå nu ut och skapa optimerat videoinnehåll av hög kvalitet!

0 Shares