Vad du ska göra innan du återställer fabriksdata för en Android-mobil

Innan du återställer fabriksdata för en Android-mobil

Du har säkert någonsin träffat någon (eller till och med dig själv) som har bestämt dig för det återställ fabriksdata av en Android mobil. Att återställa det betyder raderar absolut all data , det vill säga att lämna det som om det precis kommit ur lådan. Detta beslut måste tas när enheten har fångat ett virus, om du ska roota eller helt enkelt vill sälja den eller sluta använda den.

Men innan du gör det finns det ett antal saker som du måste ta hänsyn till för att undvika eventuell huvudvärk när mobilen startar upp igen.

Undvik besvikelser i förväg

Kom ihåg ditt Google-kontos användarnamn och lösenord

Det verkar vara ett litet användbart råd, men det är långt ifrån det. Om du bestämmer dig för att återställa telefonen är det första du måste göra att skriva ner användardata för ditt mobilkonto, eftersom när du gör åtgärden kommer den att be dig att ange dem. Detta görs så att bara du eller någon du litar på kan göra det. Dessutom måste du ta hänsyn till om tvåstegsverifiering är aktiverad, vilket innebär en ytterligare skyddsnivå för dina uppgifter.

Verifiering av bilder på Google

Säkerhetskopieringar

Detta är det viktigaste steget innan du formaterar mobilen. Säkerhetskopieringar låter dig spara den data du vill ha, som t.ex foton , kontakter , dokument och applikationer bland andra alternativ. Som Google-användare är det enklaste att säkerhetskopiera från Google Drive . Säkerligen har WhatsApp vid mer än ett tillfälle bett dig att spara chattarna i Drive. Allt detta och mer lagras i molnet och när du vill kan du hämta dem när som helst och på vilken annan enhet som helst. För att göra en säkerhetskopia i Drive måste du följa följande steg:

 1. På din telefon går du till Inställningar, Google och inuti ser du alternativet Gör säkerhetskopia
 2. Klicka på Skapa en säkerhetskopia nu
 3. När du signerar behörigheterna och kopian är klar kommer all din data att lagras på Drive

Om du föredrar att göra det annorlunda, för foton och videor , kan du alltid använda Google Foton , en obegränsad lagringstjänst som alla Android-enheter har. Processen är praktiskt taget identisk med Drive, i själva verket ger den dig möjlighet att spara dem här, även om du i det här fallet inte kommer att ha obegränsat utrymme. Ett annat mer traditionellt sätt är att kopiera filerna till en dator , ansluta din enhet via en USB och överföra filerna, antingen från telefonens interna minne eller från det externa minnet (om den har ett minneskort).

Google Drive och alla dokument

Samma sak händer med dokument och filer , eftersom du kan göra säkerhetskopian online (Drive) eller offline (via datorn). Vid kontakter har vi Google Kontakter applikation, som låter oss göra det på båda sätten.

 1. Gå till appen Kontakter på din telefon
 2. Väl där, gå till inställningar och tryck på Exportera
 3. Denna åtgärd kommer att generera en fil med filtillägget .vcf.
 4. Välj nu en mapp för att spara dina kontakter
 5. Gå sedan till Google Kontakter.
 6. I inställningarna väljer du Importera och väljer filen som du tidigare har sparat
 7. Klicka på ditt Google-konto och vänta på att de ska importeras.

När du är klar kommer dina kontakter att ha laddats upp till molnet och när du vill återställa dem på en annan enhet kommer de att göra det automatiskt genom att välja ditt Google-konto. Från datorn är processen identisk . Den enda skillnaden är att du måste komma ihåg var du sparade filen på din mobil och, när du ansluter den till din PC, spara den i en mapp på din dators hårddisk. Efter detta, när du återansluter mobilen behöver du bara dra den tillbaka till en mapp på enheten, även om du gjorde en online backup den kommer automatiskt att be dig att överföra kontakterna.

När det gäller applikationer , Google sparar alla de som du tidigare har laddat ner. Det är därför, när du startar den återställda mobilen, laddas apparna ned automatiskt när du anger dina kontouppgifter. Detta är ett stort plus för Android-användare.

Apartado Apps Google Play

Ha minst 50 % batteri i mobilen

Många bestämmer sig för att återställa fabriksinställningarna på grund av problem med batteriet, antingen för att kalibrera det eller för att försöka få det tillbaka till den kapacitet som det var första dagen. Som sagt, alla har sin teori i denna fråga, men sanningen är att om du vill återställa telefonen måste du åtminstone ha mobilen laddad till 50 % . Vissa experter rekommenderar att nå 70 % , men sanningen är att halva batteriet kommer att räcka. Detta av säkerhetsskäl, eftersom om mobilen vid något givet ögonblick stängs av är det säkraste att vi förlorar all data och mobilen kommer inte att kunna återställa dem. Vi kan också göra det med lägre procentsatser, men alltid med laddaren inkopplad.

Móvil con carga de batería

Spara lösenord, ett säkert värde

Du har säkert många konton med olika användarnamn och lösenord. Jo, när mobilen formateras raderas all data (inklusive användardata), så det är bekvämt att spara så många lösenord som möjligt för att inte behöva skapa ett nytt. På Android-enheter erbjuder Google tjänsten Smart Lock , som memorerar lösenord, mönster eller pins för att snabbare komma åt alla våra konton. För att komma åt denna funktion, som är inbyggd i alla enheter med Android 5.0 och framåt måste vi göra följande.

 1. Gå till Inställningar.
 2. Klicka på fliken Google.
 3. Längst ner i allt, leta efter Smart Lock-sektionen för lösenord.
 4. Väl där kommer du att se ett avsnitt där det står Sparade lösenord.
 5. Det kommer att skicka oss till en annan sida där vi hittar alla våra konton, samt deras motsvarande användarnamn och lösenord.Móvil med Smart Lock på en smartklocka

Smart Lock är inte aktiverad som standard på våra enheter, så om du vill använda den måste du aktivera den enligt ovan. Innan du använder den här funktionen måste du dessutom skapa ett mönster, en pin eller ett lösenord som det kommer att fråga dig när du använder.

Relaterade Artiklar

Back to top button