vad det här betyder för dig

vad det här betyder för dig

Google Chrome kan vara en av de mest populära webbläsarna där ute, men det har väckt massor av ire nyligen på det sättet att det hanterar annonsblockerande tillägg. Kritiker har föreslagit att de senaste ändringarna av Chrome kommer att göra dedikerade plugin-program för annonsblockering ineffektiva.

Problemen härrör från en uppdatering av Chrome tillbaka i januari, som – även om det är kontroversiellt – Google har upprepat den här veckan att det inte kommer att dra tillbaka från.

Google har lovat att erbjuda sin egen annonsblockeringsfunktion i Chrome. Som sagt, det är inte riktigt så hänsynslöst som du kanske hoppas.

Lyckligtvis finns det några alternativ, så läs vidare för våra rekommendationer om vad du kan göra för att blockera medan du surfar.

Google begränsar Chrome Ad-Block-tillägg

I januari i år uppdaterade Google sitt Manifest V3-tilläggssystem. För den genomsnittliga Chrome-användaren innebar detta inte mycket, men utvecklare registrerade snart sin avsky på de officiella Google-forumen. Frågan härrör från hur ad-blockerare påverkas av denna nya förändring.

I grund och botten har Google implementerat ett nytt regelsystem, som heter “declarativeNetRequest”, som bestämmer vilka annonsblockerare som kan och inte kan visa. Under det nya Manifest V3-tillägget är detta begränsat till 30 000 “regler” som dikterar hur webbläsaren hanterar annonser på sidan. Det kan tyckas mycket, men det är vanligt att annonsblockerare använder upp till 75 000 regler, allt för att hindra dig från att se de irriterande annonserna.

Vad detta betyder i reala termer är att nuvarande annonsblockerare helt enkelt inte får vara lika effektiva. De kommer verkligen inte att kunna skydda dig från alla annonser som kan visas på en sida.

För att ge bränsle till branden, i veckans uppdatering, uppgav Google att dessa begränsningar inte skulle gälla för “företagsanvändare” – uppenbarligen användare med Google-företagskonton – som är inloggade i Chrome.

Nyheten har inte precis varit en hit hos utvecklare av annonsblockerare. I sin uppdatering lovade Google att det hade noterat sig och uppgav:

“Vi planerar att höja dessa värden, men vi kommer inte att ha uppdaterade siffror förrän vi kan köra prestandatest för att hitta en bra övre gräns som fungerar på alla enheter som stöds.”

Det är också värt att notera att det här problemet inte är begränsat till Chrome. Ändringen kommer att påverka alla webbläsare som är baserade på Googles Chromium, inklusive Brave, Vivaldi och snart Microsoft Edge. Opera är dock ett undantag – trots att det är byggt kring Chromium kommer det att fortsätta att erbjuda fullständig annonsblockering (läs vidare nedan för mer).

Google Chrome Inbyggt annonsblock

Du kanske tänker “men vänta, har inte Chrome en egen inbyggd annonsblockerare?” Tja ja, det gör det (åtminstone för användare i USA, Kanada och Europa, det går över hela världen i juli). Skillnaden är att Chromes inbyggda annonsblockerare faktiskt inte blockerar annonser, åtminstone inte alla.

Googles tillvägagångssätt har varit att blockera annonser som är påträngande för upplevelsen. Dessa listas av Better Ads Standards och definieras som:

Skrivbord:

 • Pop-up-annonser
 • Spela automatiskt videoannonser med ljud
 • Förtjänstannonser med nedräkning
 • Stora klibbiga annonser

Mobil:

 • Pop-up-annonser
 • Förmånliga annonser
 • Annonsdensitet högre än 30%
 • Blinkande animerade annonser
 • Spela automatiskt videoannonser med ljud
 • Förtjänstannonser med nedräkning
 • Scrollover-annonser i helskärmsläge
 • Stora klibbiga annonser

Medan vi erkänner att ovanstående förmodligen är det värsta av det värsta, och det finns en speciell plats i helvetet reserverad för den som designade dem, tar Googles annonsblockerare bort användarvalet. Annonser som inte anses vara påträngande får glida igenom.

Inte alla vill blockera annonser helt enkelt för att de är irriterande – ibland vill vi helt enkelt inte bombarderas med företag som tappar sina produkter. Andra föredrar att inte ha riktade annonser som dyker upp i sina webbläsare.

Opera och de bästa Chrome-alternativen

Naturligtvis äger Google inte alla hörn på internet (även om det kan verka som det ibland). Det finns webbläsare du kan använda som gör att du kan återfå din goda gammaldags annonsblockering. Så om du är trött på att bli bombad med reklam (inklusive Googles ägda YouTubes nya trend med två annonser innan du startar videon), föreslår vi att du ger Opera en chans.

Opera, bör det noteras, körs på Googles Chromium-plattform. Eftersom Operas annonsblockerare är inbyggd och inte en förlängning påverkas den dock inte av de senaste ändringarna. Detta innebär att du kan använda Opera för att besöka webbsidor utan distraktion.

På samma sätt har Brave också kommenterat att dess egen inbyggda ad-blockerare kommer att förbli oförändrad trots Googles hållning, liksom Vivaldi, som sade:

”Den goda nyheten är att oavsett vilka begränsningar Google lägger till i slutet av dagen – kan vi ta bort dem. Vårt uppdrag kommer alltid att vara att se till att du har valet. ” – Vivaldi

Det är värt att notera att annonser har en plats på webben. Vissa företag litar på intäkterna från on-page annonser för att hålla sig flytande. Om det finns några webbplatser som du är särskilt förtjust i, är det värt att vitlista dem i inställningarna för annonsblockerare.

Läs vår recension av Opera för att lära dig mer om dess annonsblockering och VPN-funktioner.

Läs mer av de senaste nyheterna på Tech.co:

Relaterade Artiklar

Back to top button