Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad betyder siffrorna och bokstäverna på kamerorna?

Siffror och bokstäver på kamerorna betyder

Idag har kamera är ett element som innehåller de allra flesta mobiler. Kameran är oftast en av de fördelar som vi uppmärksammar mest när vi köper en telefon. Det är en applikation som vi alla vet hur man använder om vi inte är stora fans av fotografering, eftersom dess användning som amatör är ganska enkel. Men om vi tittar noga på specifikationerna för vår enhet så finns det siffror och bokstäver på kameran som inte alla vet vad de betyder.

När vi tittar på funktionerna i kameran är det första vi tittar på megapixlar , som berättar vilken upplösning den har. Det finns dock andra parametrar som vi inte tar hänsyn till och de berättar mycket om kamerans prestanda. Dessa inställningar kan ändras i kamerans professionella läge, även om de flesta användare inte använder dem.

Vad betyder varje parameter

Kamera på 13 mpx för en mobil

Megapixlar

Ett väldigt utbrett fel är att säga att ju högre antal megapixlar, desto bättre bilder tar mobilen. Till att börja med är en megapixel en miljon pixlar. En pixel är den minsta färgenhet som är en del av en bild. Logiskt, ju fler pixlar, desto fler färgpunkter och därför desto bättre skärpa får fotona vi tar. Men du måste också ta hänsyn till storleken på varje pixel, som mäts i mikron (µm). Det betyder att vi visserligen har två kameror med olika mängd megapixlar men i en av kamerorna är pixlarna större, det kommer att ta bättre bilder.

Fokal bländare

De brännvidd , även känt som f-talet, definierar mängden ljus som kameralinsen från utsidan släpper in genom diafragman. Kvaliteten på denna parameter mäts tvärtom, eftersom ju lägre siffra, desto mer ljus kommer sensorn att ta emot. Till exempel kommer en kamera med f2.4 att ta sämre bilder än en med f2.0. Därför, ju mer ljusstyrka sensorn får, desto bättre resultat och kvalitet erhålls. Man bör också komma ihåg att om den får mer ljus kommer slutartiden (eller fotograferings)hastigheten att bli högre, och vi kommer att kunna ta fler bilder.

Brännvidd

De avstånd eller brännvidd är ett av de element som vi måste vara mest uppmärksamma på när vi vill ha en bra kamera. Den indikerar avståndet mellan objektivets optiska centrum och sensorn som ansvarar för att ta en bild. Detta mäts i millimeter och ju större det är, desto snävare blir betraktningsvinkeln, så båda parametrarna är direkt relaterade. Till exempel skulle en brännvidd på 15 mm ge oss en horisontell synvinkel på 100º.

mobil kamera LG k51

OIS (Optical Image Stabilizer)

De optisk bildstabilisator är en av de viktigaste delarna av en kamera. Den består av ett gyroskop som ser till att vi vid fotografering undviker suddighet eller tar suddiga bilder. Såvida vi inte har ett stativ eller ett stödelement för telefonen är det väldigt vanligt att enheten rör sig något när man tar ett foto, antingen på grund av att den inte har bra puls eller att den drabbas av en plötslig rörelse. Den är dyr att tillverka, så du kan höja priset på enheten lite om du har det.

Autofokus

Den kommer med akronymen AF . Denna funktion gör att kameran automatiskt fokuserar på motivet. När du tar ett foto är det viktigt att veta vilka element och på vilket sätt vi ska fånga dem. För att göra detta hittar vi olika typer av autofokus för mobilen:

  • PDAF (fasdetekteringsautofokus), rekommenderas mest för rörliga bilder och videor. Vi kommer att förklara det ytterligare nedan, eftersom det vanligtvis nämns separat från allmän autofokus.
  • CDAF (Kontrastavkänning autofokus), för stillbilder
  • Laser autofokus , den är den snabbaste och är idealisk för ansiktsigenkänningsmetoder eller selfies, även om den lider på långa avstånd.

FOV (synfält)

De synfält är i princip det område som representeras i detektorn (i bilden vi ser från mobilen) när vi tar ett foto. Det är ett attribut för målet som visar oss vad som kan fångas från vänster till höger och från topp till botten. Det här attributet är direkt relaterat till brännvidden, eftersom linser med mindre brännvidder får samma föremål att verka mindre när vi tar ett foto och därför minskar synfältet.

móviles con la cámara trasera

Synvinkel

Denna term förväxlas ofta med synfält, men de har ingenting med det att göra. De synvinkel är resultatet av objektivet och kameran när du tar ett foto. Detta mäts i grader och visar oss vad kameralinsen kan se. Här spelar de olika typerna av linser in (för mobiler): den ultra vidvinkel , som täcker 180º, den vid vinkel , som täcker mellan 100º och 60º, den teleobjektiv , som täcker mellan 15º och 10º och superteleobjektiv .

Zoom

Zoomen tillåter oss att öka eller minska bilden utan att ändra planets eller bildens position. Det finns två typer av zoom: digital och optisk . Den optiska zoomen är vad vi använder för att förstora bilderna och det ger oss den där känslan av att förstora bilden, men det som ökas är bildens ramar. Den digitala zoomen, å andra sidan, uppnår vi den genom programvaran som enheten har införlivat. Vad den faktiskt gör är att fylla pixlarna med information från andra pixlar som den samlar in, vilket kan leda till pixlade eller förvrängda bilder.

Zoommått mäts vanligtvis med siffror följt av ett X. Vid ett högre antal kan du fotografera på mycket större avstånd än med ett litet zoomobjektiv, vilket gör att vi kan ta objekt som är längre bort.

camara de un movl

PDAF (fasdetekteringsautofokus)

De PDAF är en typ av autofokus som känner av ljusövergångar i själva den tagna scenen, antingen genom kanterna på objekten i den, om de är i förgrunden eller i bakgrunden… Dess funktion är att ta bättre fotografier i ljusa förhållanden. svagt ljus. Detta tillvägagångssätt, tillsammans med andra som inkluderar kameror, låter mobilen veta i vilken riktning den ska fokusera exakt och mäta tiden tills bilden tas. Det är därför det finns tillfällen när vi trycker på knappen för att ta ett foto, det tar några tiondelar att ta det.

FPS (ramar eller bilder per sekund)

Detta har mer att göra med videor. En ram är varje bild som tas när vi spelar in en video, alltså FPS mäter frekvensen med vilken en enhet visar bilder som kallas ramar eller ramar, eller med andra ord, antalet bilder som tas under en inspelning. . Därför, ju högre denna frekvens är, desto bättre resultat får vi, särskilt när vi tar bilder direkt från videon.