Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad är Windows Update Assistant? Vad är Windows Installation Assistant? Olika namn för liknande verktyg

  • Windows Update Assistant är ett litet verktyg från Microsoft som hjälper dig att uppdatera Windows 10 till den senaste versionen.
  • Windows Installation Assistant är ett annat litet verktyg från Microsoft som hjälper dig att uppgradera från Windows 10 till 11 eller uppdatera Windows 11 till den senaste versionen.
  • Båda programmen hjälper dig att få din dator till den senaste versionen av Windows för den gren du är i, Windows 10 eller Windows 11, och fungerar i stort sett identiskt.
mjukvaruassistent

Det är superenkelt att installera Windows från början på din dator om du bara är lite teknisk och kan följa alla steg från våra guider (läs för Windows 10 och steg-för-steg för Windows 11).

Men om du inte är så säker på din tekniska skicklighet kan du alltid göra en uppdatering eller uppgradering på plats av en befintlig Windows-installation utan att någonsin lämna operativsystemet. Inget behov av att använda en startenhet, vad det än är, eller hur?

Det enklaste sättet att göra det är genom Windows Update Assistant för Windows 10 och Windows Installation Assistant för Windows 11. Jag vet inte varför de heter olika eftersom de fungerar likadant. Även stegen du behöver följa är 99 % identiska, med mindre ändringar som inte förtjänar ett annat namn.

Läs vidare och se vad allt detta handlar om. Jag har strukturerat artikeln i FAQ-form. Det borde vara lättare att skanna.

Vad är Windows Update Assistant för Windows 10?

Windows Update Assistant är ett verktyg som körs från Windows och kommer att uppdatera din Windows 10-dator till den senaste versionen av Windows 10.

Windows 10 uppdateringsassistentWindows 10 uppdateringsassistent

Du kan inte använda Windows 10 Update Assistant för att uppgradera din dator från Windows 10 till Windows 11. När du skriver den här artikeln kommer Windows Update Assistant att uppdatera direkt till Windows 10 version 22H2.

Med varje ny version av Windows 10, så länge Microsoft kommer att stödja det gamla operativsystemet, kommer Update Assistant att uppdateras för att stödja denna nya version.

Verktyget Windows Update Assistant kan laddas ner från Microsofts officiella nedladdningssida för Windows 10.

Läs vår guide om hur du använder Windows Update Assistant. Den innehåller steg-för-steg-instruktioner.

Vad är Windows Installation Assistant för Windows 11?

Windows Installation Assistant är ett verktyg som körs från Windows som kommer att uppgradera din Windows 10-dator till den senaste versionen av Windows 11. Om du redan använder Windows 11 kommer detta att installera den senaste versionen av Windows 11. Hur som helst, till slut du kommer att köra den senaste versionen av Windows 11.

Windows 11 installationsassistentWindows 11 installationsassistent

Om du frågar mig borde de två verktygen ha fått samma namn, men det kanske bara är jag. Håller du med? Låt mig veta i kommentarerna.

Verktyget Windows Installation Assistant kan laddas ner från den officiella nedladdningssidan för Microsoft Windows 11.

Vi har två guider för det här verktyget som du bör läsa: hur du tvingar uppdatera Windows 11 till den senaste versionen och hur du uppgraderar din dator från Windows 10 till Windows 11.

Dessa två guider inkluderar varje steg du måste följa, så jag kommer inte att täcka dem i den här artikeln. Det är inte vettigt, så läs de länkade guiderna för detaljerade instruktioner.

Hur inaktiverar jag Windows Update Assistant?

Jag har sett den här frågan ganska många gånger. Om du undrar hur du stänger av Windows 10 Update Assistant eller förhindrar att den laddas ner tror jag att det är ganska uppenbart: bara ladda inte ner och kör verktyget.

Jag tror faktiskt att folk ställer fel fråga. De syftar förmodligen på att stoppa Windows Updates från att ladda ner och köra Windows 10-uppdateringen för ännu värre (för dem), installera Windows 11.

Uppgraderingsbannern för Windows 11 kan göra vissa människor nervösa eftersom det är lätt att trycka på knappen Ladda ner och installera mitt misstag.

windows update windows 11 uppgradering banerwindows update windows 11 uppgradering baner

Om det är fallet för dig också, läs den här artikeln om hur du tillfälligt pausar Windows-uppdateringar. Detta kommer att hjälpa till att stoppa Windows Update Assistant eller blockera uppgraderingsassistenten i några veckor. Det är dock ingen permanent lösning.

Jag kanske gör en separat guide om hur du blockerar Windows-uppdateringarna helt om det är något du vill veta. Jag ska vara ärlig mot dig: Jag tror inte att det är en bra idé på lång sikt.