Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad är VRR (Variable Refresh Rate)? | Betrodda recensioner

Variable Refresh Rate, eller VRR som det är allmänt känt, är ännu en akronym i TV-världen att ta itu med. Men för spelare med de senaste konsolerna kan den här funktionen göra hela skillnaden.

En stor del av den senaste HDMI-specifikationen (det vill säga HDMI 2.1) fokuserar på spel. Den är fylld med akronymer som ALLM (Auto Low Latency Mode), QFT (Quick Frame Transport) och HFR (High Frame Rate). Av alla har VRR kanske den största påverkan på spel, särskilt för eSports, eftersom det hjälper till att göra konsol- och PC-spel mer lyhörd och finjustera bildkvaliteten.

Så vad är VRR och hur fungerar det? Vad är skillnaderna mellan de olika typerna och vilka enheter som stöder den?

Variabel uppdateringshastighet gör det möjligt för en spelkonsol eller dator att skicka videoramar så snabbt som möjligt till en skärm, där skärmen anpassar sin egen uppdateringsfrekvens i realtid för att matcha källans.

Så det är vad, det här är hur. En spelkonsol / PC gör en ram och skickar den till TV: n för visning. Om det inte går att skicka den färdiga renderade ramen av någon anledning kommer konsolen / datorn antingen att hålla den aktuella ramen eller skicka nästa bild för att hålla saker i rörelse. Med tanke på att en konsoles bildfrekvensutgång kan variera beroende på komplexiteten i vad den gör, om processen börjar chugga, kan resultatet bli en ganska rörlig bild och ogynnsam svarstid.

I grund och botten är vad VRR gör att de två enheterna kan prata med varandra mer effektivt och vara synkroniserade med varandra. Frågor som dyker upp när enheterna inte är synkroniserade är fördröjning (långsammare svarstid), judder (en stammande visuell effekt) och skärmavrivning, där delar av bilden på skärmen visar synliga veck eller “tårar”.

Genom att matcha uppdateringsfrekvensen för källenheten och skärmen minskas fördröjningen för snabbare svarstider; rörelse utjämnas och skärmavrivning minskas – om det inte elimineras direkt – eftersom konsolen / datorn väntar innan den skickar nästa bildruta och skärmen kommer att anpassas för att matcha den. Resultatet är bättre bildkvalitet och en jämnare och mer jämn prestanda.

Som alltid verkar vara fallet är de konkurrerande format som tävlar om överlägsenhet.

Det finns den ” vanliga ” VRR som levereras via HDMI, liksom VESAs Adaptive Sync-teknik för DisplayPort-kompatibla skärmar. Men det är verkligen en kamp mellan AMD och NVidia om deras VRR-implementeringar i FreeSync respektive G-Sync.

De båda syftar till att göra samma sak, vilket är att minska sönderrivning, fördröjning och stammar, och båda företagen erbjuder nivåer av VRR med olika funktioner.

AMD

AMD FreeSync, AMD FreeSync Premium, AMD FreeSync Premium ProBild: AMD

  • AMD FreeSync – nybörjarversionen minskar rivning och latens.
  • AMD FreeSync Premium – stöder 120Hz vid 1080p-upplösning och högre, samt minskar latens och inkluderar stöd för låg bildkompensation (LFC), vilket gör att FreeSync kan fortsätta arbeta när bildhastigheten faller under skärmens minsta uppdateringsfrekvens. Det här är den version som stöds av de flesta kompatibla TV-apparater.
  • AMD FreeSync Premium Pro – stöder allt som nämns ovan men lägger också till HDR-stöd för förbättrad tonkartläggning och lägre latens i både SDR- och HDR-spel. Samsungs Neo QLED-TV-apparater är de första som stöder den här versionen.

Nvidia

logotyp för Nvidia G-Sync VRR

  • G-Sync-kompatibel – nybörjarversionen kräver inte användning av Nvidia-grafikkort / -processor, men fungerar som ett godkännandestämpel för att en skärm kommer att ge en “grundläggande” variabel uppdateringsfrekvens, såväl som rivfri och stammfri grafik.
  • G-Sync – den version som för närvarande stöds mest av TV-apparater. Detta ger en fullständig uppdateringsfrekvens där det stöds (upp till 120Hz).
  • G-Sync Ultimate – inkluderar allt som nämns ovan och ger HDR-stöd, förbättrad färgprestanda och “ultra låg” latens.

Just nu finns VRR-support oftare på premiumuppsättningar, men det börjar visas på billigare modeller.

På PC-sidan finns ett stort antal stationära datorer, bärbara datorer och bildskärmar som går flera år tillbaka som stöder AMD FreeSync eller Nvidia G-Sync VRR-lösningar. Du kan ta reda på vilka genom att gå till AMDs och Nvidias respektive webbplatser.

För spelkonsoler stöder Microsoft AMD FreeSync över hela konsolfamiljen, men på One X (avbrutet) och One S stöd för 40Hz – 60Hz uppdateringshastigheter.

Series S och Series X stöder HDMI 2.1 och har mer avancerade nivåer av AMD FreeSync med uppdateringshastigheter upp till 120Hz. FreeSync på Xbox-konsoler måste aktiveras i instrumentpanelens inställningar eftersom det inte slås på automatiskt även när det är anslutet till en kompatibel FreeSync-skärm.

PS4 stöder inte VRR men PS5 kan stödja funktionen via sin HDMI 2.1-port. Sony har dock inte aktiverat funktionen ännu. De verkar vänta på att fler 4K / 120Hz TV-apparater kommer ut på marknaden.

Du behöver naturligtvis en Ultra High Speed ​​HDMI 2.1-kabel samt en skärm som stöder VRR för att slutföra uppsättningen. Här är en lista över TV-apparater som vi har granskat som stöder VRR.

AMD FreeSync

(Alla listade TV-apparater stöder Freesync Premium om inte annat anges)

Nvidia G-Sync

(Samsung-TV-apparater är kända för att fungera med G-Sync, men har inte officiellt certifierats av Nvidia)

Panasonics TV-serie 2021 kommer också att stödja HDMI 2.1 och AMD FreeSync Premium på utvalda modeller. Sony-tv från 2021 och 2020 har skrivits in för att få en uppdatering för att aktivera VRR via HDMI, men det finns ingen bekräftelse på när uppdateringen kommer att visas.

Dolby Vision for Gaming kommer att stödjas på Xbox Series X, och LG C1 och G1 OLED-TV: n har fått en firmwareuppdatering som möjliggör 4K / 120Hz i Dolby Vision HDR.

Om du är en spelare som spelar multiplayer-, sport- och snabbspelsspel, kommer VRR att lägga till upplevelsen.

Fördelen är minskade latentider, bättre bildkvalitet och mindre skärmavrivning. Med spel som stöder 4K / 120Hz är löftet en mycket smidig och lyhörd spelupplevelse. Om du är någon som spelar äventyrsspel eller spel som inte kräver så snabbt svar, är det inte lika viktigt.

Om du har en TV som stöder mer avancerade VRR-lösningar, finns det också fördelen med bättre HDR-tonmappning; så kontrast, ljusstyrka och detaljer i mörkare områden kommer att förbättras.

Det är värt att ha en TV som stöder VRR, men du behöver också en konsol, HDMI-kabel och nödvändiga spel som stöds för att uppleva det till fullo. För närvarande är ekosystemet för VRR fortfarande i sin tidiga fas, så det är ännu inte så utbrett.