Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad är vågbar syntes? En guide för blivande producenter

Idag är vågbar syntes den mest populära tekniken för ljuddesign bland producenter av elektronisk musik.

Wavetable syntes föddes på 80-talet, men Native Instruments Massive wavetable mjukvarusynth ledde vägen för explosionen i popularitet 2007.

Idag använder många elektroniska genrer vågbar syntes varje dag. Skrillex ökända Dubstep growls, Rollers DnB drönarbasljud och så mycket mer hittar sitt ursprung i vågbar syntes.

Men hur fungerar denna populära syntesteknik? Och varför är det så populärt? Låt oss bryta ner det, eller ska jag säga skära upp det?

Vad är en vågbar?

En vågform är en vågform uppdelad i en grupp av individuella vågor som sitter i olika stadier i vågformen.

Du kan tänka på en vågform som en citron. Inte bokstavligt, förstås, utan bildligt. Ta nu bildligt talat en kniv och börja skära din vågform.

Varje skiva av din vågform satt ursprungligen i en annan del av citronen. Dessa skivor är dina vågor!

Därför är en vågbar en stapel av individuella vågformer – känd som undertabeller eller ramar – och en synth kan stapla upp till 256 av dem i en oscillator. Wavetable syntar kan använda ett inspelat ljud som källa i sina oscillatorer, och vissa låter dig till och med rita ditt eget.

Vågbara syntar skiljer sig dock från traditionella samplers eftersom du kan använda automation för att morfa mellan olika vågformer i vågformen och utveckla ljudet med LFO eller kuvertmodulering.

Kort sagt, en vågbar synthesizer skär upp en vågform i bitar. Dessa bitar är vågbara, och du väljer och väljer mellan olika vågbara positioner för att höra en annan vågform av vågformen.

Vågbart läge i Vital

Genom att automatisera den vågbara positionen kan synthesizern förändra ljudet över tid. Som ett resultat kan du bläddra genom de många vågtabellerna för ett ljud under varaktigheten av en ton.

Wavetable synthesizers som Serum och Vital låter dig också infoga ljudprover i deras oscillatorer. Följaktligen skär synthen upp samplet till en stapel av wavetables.

Hur vågbar syntes fungerar

Att ladda upp en wavetable i en synth som Serum, Massive eller Vital ger den konstanta tonen i en enda bildruta. Denna ena bildruta pendlar konstant mellan sina positiva och negativa amplitudvärden som en traditionell oscillator, men det är bara en bildruta av en större vågbar.

Men att justera den vågbara positionen kommer att förändras mellan olika bildrutor inom vågtabellen. Att justera den vågbara positionen ger dig olika klangfärger när du cyklar genom de olika ramarna.

För en bättre idé, låt oss ta en titt på en vinkbar inuti Vital VST – a free wavetable mjukvarusynth som du kan ladda ner här.

Jag har laddat in Branches wavetable i oscillator 1 och jag har minskat dess tonhöjd med en oktav för att lyssna.

Och jag har mappat LFO 1 till oscillatorns vågbara position.

Nedan är ljudresultatet. LFO:n cyklar genom de olika ramarna i vågbordet över en bar, och du kan höra hur klangen ändras allt eftersom.

Även om det låter ganska tunt, kommer magin med vågbar syntes i form av modulering, effekter och skiktning. Vital ger dig tre oscillatorer, en extra oscillator för att lägga till ett texturliknande brus, en mängd effekter och en uppsjö av moduleringsalternativ.

Vilka ljud är vågbar syntes bra för?

Som jag antydde ovan är wavetable syntar otroligt mångsidiga. Du kan göra de flesta ljudtyper med dem, men de är bäst för att skapa stora leads, kraftig bas, frodiga pads och atmosfäriska ljud. Som ett resultat är de otroligt populära syntar i den elektroniska musikvärlden!

I slutändan kan du få en oscillator att låta som du vill i en vågbar synt. Du kan replikera vintagesyntar och akustiska instrument, bygga trummor och mer med en vågbar synthesizer.

Nu när vi har täckt grunderna för vågbar syntes, låt oss prata om hur man gör en Dubstep-bas i Vital!

Slutgiltiga tankar

Native Instruments kan vara ansvariga för explosionen i popularitet för vågbar syntes, men denna ljuddesignteknik har fått sitt eget liv sedan 2007.

Wavetables är intuitiva verktyg som du manipulerar på otaliga sätt, och det är innan du ens lägger till några effekter. Dessa kraftfulla moduleringsalternativ har definierat dagens DnB-, Trap- och Dubstep-genrer.

jag rekommenderar verkligen laddar ner Vital om du inte redan har gjort det. Den har två betalda nivåer, men dess free version ger dig mer än tillräckligt för att komma igång. Du kommer att ha samma funktionalitet som de betalda nivåerna, men du får färre wavetables och förinställningar.

Vilka olika typer av syntes finns det?

Inklusive vågbar syntes finns det totalt 6 syntesmetoder som vanligtvis används i musikproduktion idag:

 1. Subtraktiv syntes

  Subtraktiv syntes är processen att ta bort frekvenser från en originalsignal via filtrering för att skulptera ett nytt ljud.

 2. Additiv syntes

  Additiv syntes handlar om att stapla ihop flera sinusvågor vid olika frekvenser och amplituder för att bygga ett ljud.

 3. FM-syntes

  Frekvensmodulering är en syntesmetod där frekvensen för en signal moduleras av en annans frekvens.

 4. Grynig syntes

  Granulär syntes går ett steg längre än vågbar syntes – den skär en vågform i små segment av ljud (granulat) som du kan modulera.

 5. Modulär syntes

  Istället för att köpa en allt-i-ett fristående synth, kan du köpa synthmoduler och designa din egen modulära synth!