Vad Àr skillnaderna mellan SSL, TLS och HTTPS? Vi berÀttar hÀr

0 Shares

Om du bestÀmmer dig för att hoppa rakt in i vÀrlden av nÀtverk och internet kan du bli förvirrad av mÄnga nya begrepp. NÄgra av de mest förvirrande Àr SSL, TLS och HTTPS eftersom de Àr lika men har vissa skillnader. Vi kommer att berÀtta allt i den hÀr artikeln.

SSL, TLS och HTTPS-protokoll

Först bör det klargöras att nÀtverksprotokoll inkluderar regler som görs för att sÀkert överföra information mellan datorer. SÀkerheten som stöds av informationsöverföringsprotokollen Àr extremt viktig eftersom den skyddar dina data sÄvÀl som din identitet pÄ nÀtverket.

HTTPS-protokoll

HTTP var ett hot och det var nödvÀndigt Uppdatering mot ett nytt protokoll. Dess eftertrÀdare Àr HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) eller hypertextöverföringsprotokollet. Det Àr praktiskt taget samma, men sÀkrare.

HTTPS fungerar i applikationslagret OSI-modellen och anvÀnder symmetriska och asymmetriska krypteringsalgoritmer; och nyckelbyte. Det anvÀnds för att utbyta kÀnslig information som bankuppgifter och lösenord.

Detta Àr förmodligen det mest populÀra protokollet eftersom det kan visa sina akronymer i webbadresser. I sjÀlva verket Àr det en indikator pÄ att webbplatsen Àr sÀker.

SSL-protokoll

Protokoll SSL (Secure Sockets Layer) o Safe Socket Sapa uppfanns 1990 för att sÀkra internetuppkopplingen. Dess senaste uppdatering var 1996 till version 3.0, sÄ frÄn och med 2015 anses den vara förÄldrad. För nÀrvarande kÀnner inte webblÀsare igen det som ett sÀkert protokoll.

SSL bör förhindra tredje parts avlyssning av kommunikation under datainspektion. Detta protokoll fungerar i sessionslagret i OSI-modellen.

AnvÀnder SSL osÀker symmetrisk och asymmetrisk krypteringvilket gör det till ett farligt protokoll till skillnad frÄn dess efterföljare, TLS. Detta innebÀr att om en inkrÀktare avlyssnar kommunikationen precis nÀr servern skickar den publika nyckeln, kan han förfalska information.

TLS-protokoll

TLS (Transport Layer Security) o SÀkerhet för transportlagret Àr en utveckling av SSL-protokollet. Som namnet antyder fungerar den i den fjÀrde nivÄn av OSI-modellen, till skillnad frÄn sin föregÄngare.

Det Àr mycket sÀkrare Àn SSL, och dess funktion Àr fortfarande att sÀkra anslutningar mellan datorer. Den senaste versionen av uppdateringen Àr 1.3 och anses vara det sÀkert protokoll frÄn version 1.2.

Detta specifika protokoll anvÀnds inte bara för kommunikation mellan webbplatser via HTTPS. Men det Àr ocksÄ sÄ implementeras pÄ VPN-servrar av typen SSL/TLS (Virtual Private Network).. Dess framgÄng Àr baserad pÄ interaktionen mellan klienten och servern genom att kryptera information.

SÀkerhetscertifikat och protokoll Àr inte samma sak

Alla dessa termer kan förvÀxlas, sÀrskilt SSL-protokollet med SSL-certifikatet. Namnet pÄ certifikatet Àr inte relaterat till de protokoll som anvÀnds.

Certifikatet kan anvÀndas med SSL- och TLS-protokoll utan större problem. SÀkerhetsprotokoll definieras i serverkonfigurationen. Den vanligaste termen för ett sÀkerhetscertifikat Àr SSL, varför det ofta förknippas med ett protokoll.

NÀr du installerar ett SSL-certifikat, Du kan överföra data via HTTPS-protokoll. Ett sÀtt att ta reda pÄ om en webblÀsare anvÀnder ett sÀkerhetscertifikat Àr om den har akronymen HTTPS i URL:en utan nÄgot varningsmeddelande.

Alla dessa tekniker De arbetar tillsammans och syftar till att sÀkerstÀlla sÀkerheten för information pÄ webben. De arbetar som ett team och utvecklas i takt med att mÀnniskors behov förÀndras.

0 Shares