Vad Àr skillnaden mellan RAM och ROM och vilka typer Àr det?

0 Shares

I guiden nedan kommer vi att berÀtta lite om vad skillnaden mellan RAM- och ROM-minne och vilka typer Àr det? För att eliminera alla tvivel som uppstÄr i samband med dessa tvÄ typer av minne.

Dagens jÀmförelse av RAM och ROM. Om du vill lÀra dig mycket mer rekommenderar vi att du lÀser vad RAM Àr och vad det Àr till för, vad som Àr avgörande för din dators prestanda. LÄt oss fortsÀtta skillnaderna mellan ROM och RAM.

Vad Àr skillnaden mellan RAM och ROM och vilka Àr deras typer?

Det finns mÄnga komponenter som utgör vÄra datorer och andra tekniska enheter, av vilka nÄgra orsakar stor debatt och tvivel, som Àr fallet med RAM- och ROM-minne.

RAM och ROM förvÀxlas ofta med varandra, men sanningen Àr att de Àr vÀldigt olika och var och en av dem har grundlÀggande roller i mÄnga tekniska enheter, vilket Àr fallet med datorer.

Det första du bör förstÄ Àr att bÄda, Àven om de Àr tvÄ typer av minne, fungerar vÀldigt olika, vilket du kan lÀra dig om du lÀser informationen nedan som vi har förberett Ät dig.

VĂ€duren

RAM-minne spelar en grundlÀggande roll i driften av vÄra datorer, vilket Àr anledningen till att det fick sitt namn Random Access Memoryvilket skulle översÀttas till ett random access-minne, nÄgot mycket nÀra hur det fungerar, som vi kommer att se nedan.

Ett enkelt sÀtt att förklara hur RAM fungerar Àr att peka pÄ det som den typ av minne som lagras av programvaran som anvÀnds pÄ vÄr dator. Standardoperativsystem, applikationer, spel och andra program anvÀnder RAM för att köras.

Denna typ av minne hanteras gemensamt av processorn och programvaran som anvÀnder den, det Àr en typ av minne lagrar tillfÀlliga data och kÀnnetecknas av hög drifthastighet, vilket Àr sÀrskilt anvÀndbart för snabb Ätkomst till denna information. Faktum Àr att det Àr möjligt att överklocka RAM-minnet och fÄ det att köras Ànnu snabbare, och ovanstÄende Àr nÄgra av de mest mÀrkbara skillnaderna till ROM.

En annan utmÀrkande aspekt VÀduren Àr att det Àr ett slags flyktigt minne. BestÀndighet innebÀr att lagrad information raderas nÀr strömmen bryts, med andra ord nÀr datorn stÀngs av.

Slutligen kÀnnetecknas denna typ av minne ocksÄ av det faktum att det Àr möjligt att installera eller Àndra datorns RAM-moduler utan större komplikationer, med tanke pÄ att detta element Àr vÀsentligt för datorns prestanda.

Typer

  1. SRAM: Det Àr ett slags statiskt minne och snabbare Àn DRAM. Trots detta Àr kostnaden mycket hög, sÄ den har inte standardiserats.
  2. KAUS: Detta Àr standard i vÄra datorer och bestÄr av mÄnga chips som lagrar information. Det brukar hitta en balans mellan hastighet och komfort.

ROM-minne

Alla kÀnner till RAM men Ä andra sidan Àr ROM delvis okÀnt för de flesta anvÀndare. Det Àr i alla fall ocksÄ mycket viktigt för att vÄra datorer ska fungera korrekt. Faktum Àr att det Àr nödvÀndigt för dess funktion, liksom RAM.

Visst frĂ„gar du dig sjĂ€lv vad en ROM Ă€r? Först och frĂ€mst bör du veta var dess namn, ROM kom ifrĂ„n Skrivskyddat minnesom kommer att översĂ€ttas som “Skrivskyddat minne”. Detta Ă€r en typ av minne som huvudsakligen kĂ€nnetecknas av att det inte Ă€r lika snabbt som RAM och kommer inte att raderas nĂ€r strömmen bryts.

Även om den har ordet “skrivskyddad” i sitt namn, Ă€r sanningen att ROM har utvecklats över tiden. Med hĂ€nsyn till detta finns det idag mĂ„nga av dem moduler med förmĂ„ga att lĂ€sa och skriva. Även om ROM i de flesta fall inte har stor kapacitet.

En av de viktigaste anvÀndningsomrÄdena för ROM Àr BIOS. Detta system lagras i en fil ROM-modul. Den hÀr typen av minne fanns i alla fall Àven i andra enheter som mobiltelefoner och tv-spelskonsoler.

Typer:

  1. MASK ROM: Det Àr ett slags oförÀnderligt minne som skapas vid produktion av enheter.
  2. STUDENTBAL: Det Àr programmerbart minne efter tillverkning, men kan inte Àndras dÄ.
  3. EPROM: Den Àr programmerbar och avtagbar, men under speciella förhÄllanden.
  4. EEPROM: Det vanligaste lÀget, det kan programmeras ett obegrÀnsat antal gÄnger (med vissa villkor).

Å andra sidan, som du kan förestĂ€lla dig, medan det Ă€r möjligt att öka din dators RAM-minne, Ă€r ROM för det mesta fixad. Faktum Ă€r att det bara förekommer för det mesta i komponenter som BIOS, Ă„tminstone i datorer.

0 Shares