Vad Ă€r skillnaden mellan “interspecies konkurrens” och “intraspecifik konkurrens”?

0 Shares

I djurvÀrldens överlevnad Àr avgörande, Var de Àn Àr kÀmpar olika arter dag efter dag med de olika hot de kan möta i sin miljö. Faror som kan överraska dig nÀr som helst utan förvarning.

Det Àr dÀrför de letar ett mer passande sÀtt att hantera den vÀg som kommer att föra dem i vilket omrÄde de Àn Àr. För var och en av dessa grupper Àr deras behov vÀsentliga för livet, sÄ de mÄste anpassa sig till sin omgivning, hur som helst.

Var och en av dessa specifika arter de har sina egna egenskaper och egenskaperEtt exempel pÄ detta Àr giraffer som tack vare sina höga halsar lÀtt och obekvÀmt kan leta efter frukt frÄn stora platser och trÀd.

Ett annat intressant exempel Àr sköldpaddorna som tack vare det starka skalet om de kÀnner sig hotade kan de skydda sig och gömma sig frÄn rovdjur i sitt eget hölje eller ram och pÄ sÄ sÀtt undvika all form av dödlig skada.

Fil egenskaperna hos varje levande varelse Ă€r egenskaper som skiljer den frĂ„n andra och i sin tur har olika mĂ„l för att överleva. Å andra sidan, som vi sa tidigare, kĂ€mpar dessa arter stĂ€ndigt för att överleva, kĂ€mpar mot specifika omrĂ„den, resurser, platser, mat, vatten, ljus och andra behov med andra arter som delar samma mĂ„l att anpassa sig eller dö. helt enkelt överleva den mest vĂ€ltrĂ€nade.

Dessa kamper kan nÄgon gÄng klassas som en tÀvlingDe representerar liv och död för mÄnga av dessa arter eller har Ä andra sidan mycket liten sannolikhet och förmÄga att anpassa sig till var de bor.

Innan förekomsten av begrÀnsade resurser konkurrens mellan arter Àr mer Àn sÀker, det Àr bara ett mÄste för varje art.

Precis som kompetens finns i ekonomin, sÄ finns det kompetenser i djurvÀrlden, helt klart frÄn olika domÀner och vÀldigt olika aspekter. Dessa fÀrdigheter kan brytas ner pÄ olika sÀtt, kommer vi att fokusera pÄ tvÄ av dem. Som Àr interspecifika och interspecies konkurrens.

NÀsta Vi kommer att förklara för dig vad vi menar med dessa tvÄ viktiga begrepp i djurvÀrlden och hur de pÄverkar olika arters överlevnad och miljö. Stanna hos oss och lÀr dig alla detaljer om bÄde de viktigaste striderna och tÀvlingarna.

Vad Àr interspecifik konkurrens?

Detta Àr det uppstÄr nÀr 2 eller fler arter Àr i konstant strid fördelaktiga resurser för bÄda, som i sin tur Àr helt begrÀnsade i sin miljö eller plats och dÀrför Àr avgörande för överlevnad.

Ett tydligt exempel pÄ detta kan ges frÄn vilket dÀggdjur som helst. FörestÀll dig en situation dÀr bÄda arterna finns i en ökenmiljö och bÄda Jag behöver verkligen en nÀrliggande vattenkÀlla.

I hÀndelse av att det bara finns en plats dÀr den kan tas, kommer bÄda arterna att kÀmpa för att uppnÄ sitt mÄl och inte gÄ under i denna miljö. Den som vinner det kommer att leda den andre till behovet av att söka en annan kÀlla vatten nÄgonstans.

PÄ platser som dessa Àr den enkla idén att fÄ vatten omöjlig. DÀrför Àr det mycket troligt att denna art anvÀnde all sin energi innan den kunde göra det, dÀrför kommer den inte att kunna överleva.

Vanligtvis den art som Àr mycket bÀttre anpassad till denna miljö och har bÀttre egenskaper Àn andra lyckas överleva utan problem eller besvÀr vissa mötte faror lÄngt mindre Àn sÄ.

Vad Àr intraspecifik konkurrens?

Detta Àr mycket vanligare med arter som trÀd eller vÀxter. Vi presenterar det med ett exempel. Anta att 2 specificerade vÀxter vÀxer pÄ samma platsDe tar de nödvÀndiga nÀringsÀmnena för tillvÀxt frÄn samma stÀlle, men nÀr de utvecklas kommer de, förutom vatten och dessa nÀringsÀmnen, att behöva sol.

DÀrför nÄgon gÄng en av dem, den med de bÀsta egenskaperna och den bÀsta höjden kommer att kunna absorbera solljus fullt ut och dÀmpa andra.

Vid denna tidpunkt, den fraktion dÀr en av dem har en mycket bredare tillvÀxt Àn den andra, och helt undviker att rivalen kan fÄ de nödvÀndiga solstrÄlarna, kommer att göra din rival ingen chans att överleva till miljön och sÄ smÄningom dör.

0 Shares