Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad är rensningsbar data i macOS och hur minskar man den?

Din Mac är smart nog att förstå vilka filer som är överflödiga och kan raderas. Din Mac kallar dessa filer Purgeable Data. Dessa är vanligtvis inaktuella cacher, dubbletter och alla typer av filer som kan raderas utan att det påverkar ditt system.

För att se rensningsbar data måste du aktivera funktionen Optimera lagring på Mac. Gå till Apple-menyn, klicka på Om den här Macen och klicka sedan på fliken Lagring. Om du har aktiverat lagringsoptimering kommer du att märka att bredvid de färgkodade avsnitten för dokument, appar, foton, etc., finns det en som heter Purgeable.

Funktionen Optimera lagring låter dig snabbt identifiera filer som tar upp mycket utrymme på din startskiva och ta bort dem eller flytta dem till iCloud, beroende på filtyp. Det finns ett par olika sätt att använda det, varav ett använder CleanMyMac och som lägger till en extra flik, ‘Systemskräp’, i fönstret Hantera lagring. Detta är metod ett.

Det snabbaste sättet att rengöra rensbart utrymme på Mac

Om du har CleanMyMac installerad på din Mac kanske du har märkt ytterligare ett avsnitt: Systemskräp. Det här är systemfiler som CleanMyMac har identifierat som säkra att radera. Allt du behöver göra är att klicka på Systemskräp och klicka på Kör.

cleanmymac smart clean

Om du inte har CleanMyMac installerad är den tillgänglig från Tecnologar; starta bara Tecnologar, sök efter CleanMyMac och klicka på Installera.

Detta är vad du behöver göra härnäst.

 1. Starta CleanMyMac, klicka på fliken Smart Scan och klicka sedan på Skanna.
 2. När CleanMyMac har skannat klart klickar du på Kör för att utföra rensningen.

Du kan också städa upp med avsnittet Rensa: Skräppost, Skräpfoto, E-postbilagor, etc.. och granska resultaten. Du kan bli förvånad över resultatet och hur mycket utrymme du kan ta tillbaka.

För att se i detalj vad CleanMyMac har hittat i varje avsnitt, klicka på Granska detaljer. Därifrån kan du avmarkera alla objekt som du inte vill ta bort. När du är klar klickar du på Rensa för att ta bort skräpet.

Rengör lagring med CleanMyMac

När du är klar bör du ha raderat flera gigabyte med rensningsbar data och frigöra gott om utrymme på din hårddisk.

Andra metoder för att identifiera och ta bort rensbar data

Disk Drill, även tillgänglig från Tecnologar, har en rensningssektion, som låter dig identifiera och ta bort filer du inte behöver.

Identifiera rensbart utrymme med Disk Drill-appen

 1. Installera Tecnologars Disk Drill om du inte redan har gjort det.
 2. Kör det och klicka på “Rensa” i verktygsfältet. I nästa fönster klickar du på “Låt oss komma igång.” Klicka på den enhet du vill rengöra och klicka sedan på Skanna.
 3. Disk Drill kommer nu att skanna din Mac och identifiera alla filer på den enhet du valde. När det är klart kommer det att lista mapparna på disken i ordning efter hur mycket diskutrymme de tar upp. Som standard visar den inte systemfiler och dolda filer. För att visa dem, klicka på menyn längst till vänster och välj “Alla filer (inklusive system och dolda)”.
 4. Börja högst upp, klicka på rullgardinsmenyn för att visa filerna i mappen. Om det finns fler mappar inuti, klicka på pilarna ovanför dem. Snart kommer du att komma åt de filer som tar upp mest utrymme på din enhet; kommer att märkas med rött.
 5. För att ändra hur Disk Drill visar filer, använd de andra menyerna. Du kan till exempel visa filer i procent av det totala diskutrymmet de använder, eller bara visa filer som tar upp mer än det utrymme du anger.
 6. För att ta bort en fil som du inte längre behöver, klicka på kryssrutan bredvid den och klicka på “Ta bort fil.”

Ett annat sätt att frigöra diskutrymme är att bli av med dubbletter av filer. Gemini, en annan app tillgänglig från Tecnologar, gör precis det.

Bli av med dubbletter

 1. Installera Gemini från Technology och kör det.
 2. Läs informationskorten som visas och klicka på Nästa när du är klar.
 3. När du ser fönstret med ett stort ‘+’, dra en mapp till det för att identifiera dubbletter. Öppna till exempel ett Finder-fönster och dra din användarmapp till “+”.
 4. Gemini kommer att börja skanna mappen efter dubbletter av filer. När du kommer till iTunes- och Photos-biblioteken kommer det att be dig att öppna dessa appar. Du kan göra eller hoppa över dem och Gemini kommer att lämna dessa bibliotek ifred.
 5. När du är klar klickar du på Rensa för att ta bort eventuella dubbletter du har hittat, eller klicka på Granska dubbletter för att välja de du vill ta bort själv.
 6. I granskningsfönstret klickar du på rullgardinspilen bredvid dubblettmapparna, se till att de verkligen är dubbletter, markera sedan rutan bredvid den du vill ta bort och klicka på Ta bort.

Hur man minskar det rensbara utrymmet manuellt

Det är alltid bättre om någon kan göra städningen åt dig, både hemma och på din Mac, men det är en bra idé att lära dig hur du frigör utrymme manuellt. Även om rensningsbar information kan återställas när som helst, finns det liten risk att den raderar viktig data:

 1. Klicka på Apple-menyn till vänster om menyraden i Finder och välj Om den här Macen.
 2. Klicka på lagringsfliken så ser du en stapel med olika färgade sektioner. Var och en av dessa avsnitt beskriver en specifik typ av data. Dokument är först, följt av System, sedan Applications, och så vidare. Till höger ser du ett avsnitt som heter Purgeable.
  Hur man förhandsgranskar rensningsbar lagring på macOS
 3. Klicka på Hantera för att frigöra utrymme på din Mac. Nästa fönster som öppnas börjar med den första fliken till vänster, Rekommenderad, markerad. Du kommer att se fyra alternativ. Den förra låter dig lagra alla dina filer på skrivbordet eller i mappen Dokument i iCloud och bara behålla de du nyligen öppnat på din Mac. För att aktivera det klickar du på Lagra i iCloud.
  Hantera dina data
 4. Följande tre alternativ låter dig ta bort filmer och TV-program som du redan har sett i iTunes från din Mac; töm papperskorgen automatiskt var 30:e dag; och gå igenom filerna i mappen Dokument och radera de du inte behöver.

 5. När du har gått igenom de rekommenderade alternativen kan du klicka på de andra avsnitten till vänster och följa instruktionerna för att ta bort filer eller granska dem innan du bestämmer dig för vad du ska göra.

Utan regelbundna rensningar kan rensningsbar data ackumuleras på din Mac blixtsnabbt. Faktum är att redundanta filcacher och dubbletter kan ta upp till 30 % av ditt diskutrymme. Det är mycket lagringsutrymme du kan använda för värdefulla saker. Med rengöringsverktyg och några minuter av din tid kan du frigöra det och glömma problemet med begränsad lagring.