Vad är relationsmarknadsföring?

0 Shares

Swag används för relationsmarknadsföring.

Vi pratar mycket om inbound marketing och nästan allt vi gör bygger på principerna för inbound. Tanken är att köparens vanor har förändrats i den digitala tidsåldern och vi vill bygga verkliga relationer med våra kunder som går djupare än att bara få dem att köpa av oss.

Det gör vi genom utbildning och förtroende. Nåväl, ett annat koncept som är väldigt likt premissen för inbound marketing är relationsmarknadsföring. De två är lika, men relationsmarknadsföring skapades faktiskt mer för B2C-världen där inbound har sitt ursprung i B2B-världen.

Oavsett vilken bransch du befinner dig i, kan bygga en marknadsföringsstrategi för relationer ha en enorm inverkan på ditt kundbehållande och ditt varumärke som helhet.

Vad är relationsmarknadsföring?

I grunden handlar relationsmarknadsföring om att investera i dina kunder för att skapa långvariga kontakter som går utöver att bara köpa en produkt. Relationsmarknadsföring är när du bygger ett band med dina kunder som får dem att känna passionerat för ditt varumärke, dina människor och produkten eller tjänsten du säljer.

Varför spelar det någon roll?

Konsumenternas beteende har förändrats under de senaste tio åren eller så på grund av internet, och konsumenternas köpprocess är inte densamma som den brukade vara. Innan de gör ett köp gör potentiella kunder mycket mer forskning om en produkt eller tjänst och företaget de köper från. Det betyder att det är viktigare än någonsin att inte bara sälja en produkt från en hylla, utan att tillhandahålla verkliga resurser och information om din produkt eller tjänst och ditt företag.

Att bygga djupare relationer med konsumenter innebär att de stannar kvar längre, vilket kan leda till merförsäljning eller korsförsäljning samt en mer pålitlig och hälsosam databas över kunder. Alla dessa koncept hjälper företag att skala snabbare och nå intäktsmål lättare.

Det bästa sättet att få kunder att stanna kvar är att bygga varaktiga relationer med dem genom din produkt eller tjänst, ditt varumärke och ditt engagemang för dem som en person utanför att bara tjäna sina pengar.

Hur man bygger en strategi för relationsmarknadsföring

Det finns många saker du kan göra för att skapa en djupare och mer meningsfull relation med dina kunder. Allt som hjälper dem att se ditt varumärke som mer mänskligt, se mer värde från din produkt eller tjänst eller få en bättre upplevelse totalt sett med ditt företag kommer att bidra till din relationsmarknadsföringsstrategi.

Här är några olika taktiker du kan använda för din relationsmarknadsföringsstrategi:

1. Swag

Att skicka saker till kunder med ditt företags varumärke på dem eller saker som de kan använda från ditt varumärke är ett bra sätt att hjälpa kunderna att hålla sig i fokus. Det finns alla typer av föremål du kan skicka som swag som skjortor, pennor, anteckningsböcker eller kontorsartiklar. Eller så kan du hitta sätt att bli kreativ med din swag och sticka ut ännu mer med personliga föremål som du vet att dina kunder kommer att använda i sitt dagliga liv.

Oavsett vad du skickar till kunder kan swag skapa en känsla av att vara en del av ditt företag vilket främjar en djupare investering i ditt varumärke för kunder eller prospekt.

2. Kundlojalitetsprogram

Oavsett vilken bransch du är i, när du väl börjar se framgång med din produkt eller tjänst kanske du vill börja bygga upp ett kundlojalitetsprogram. Ett kundlojalitetsprogram är ett utmärkt sätt att engagera sig med kunder och få dem att investera mer i ditt varumärke och få dem att komma tillbaka.

Företag med kundlojalitetsprogram ser vanligtvis att medlemmarna i programmet spenderar upp till 18 % mer. Men pengar är inte den enda anledningen till att skapa ett lojalitetsprogram. Du kan också se bättre kvarhållning och hänvisningar samt en ökning av användargenererat innehåll eller recensioner.

Kundlojalitetsprogram kan ha stor inverkan på ditt varumärke och människors vilja att dela ditt företag och din produkt med andra.

3. Få feedback från kunder

Ett av de bästa sätten att säkerställa att du fokuserar på en relationsmarknadsföringsstrategi och sätter dina kunder först är att be dem om feedback. Allt du gör när det gäller marknadsföring, produktuppdateringar och övergripande strategi bör drivas av de människor som använder dina produkter eller tjänster dag ut och dag in.

Att ställa in undersökningar som NPS eller CSAT och säkerställa att det finns en nivå av tvåvägskommunikation med kunderna hela tiden är avgörande för att mäta och optimera verklig kundnöjdhet. Resten av dina relationsmarknadsföringstaktik kommer alla att ta form från informationen och resultaten från din kundfeedback.

Takeaway

Relationsmarknadsföring kan tyckas vara en svår sak att implementera bland din kundbas, men sanningen är att den är enkel i kärnan: ge potentiella kunder och kunder den bästa möjliga upplevelsen med ditt varumärke och din produkt eller tjänst.

Du kan göra alla typer av tjusiga marknadsföringssaker som att skicka swag eller bygga kundlojalitetsprogram, men om din produkt eller tjänst inte ger verkligt värde för dina kunder, kommer de inte att stanna kvar oavsett.

Kundupplevelsen är en av de mest förbisedda delarna av kundresan men det är också en enorm möjlighet till tillväxt och behålla för ditt företag.

Du kan lära dig allt om hur du ger den bästa möjliga upplevelsen för dina kunder och hur du gör kundframgång och service till en prioritet på ditt företag i vår guide nedan.

0 Shares