Vad Ă€r optiska skivor och vad Ă€r de till för? Vilka Ă€r typerna? – Komplett guide

0 Shares

Optiska skivor finns dÀr den mest populÀra bokhyllan i vÀrlden. Trots sin lilla kapacitet Àr den en av de mest anvÀnda. Visst du kÀnner dem, men du visste inte att de hette sÄ. I den hÀr guiden kommer vi att förklara vad optiska skivor Àr till för och hur mÄnga typer av skivor det Àr.

Vad Àr optiska skivor och vad Àr de till för?

Optiska skivor finns dĂ€r enheter för lagring av data i digitalt format. De Ă€r runda till formen, passar lĂ€tt i en hand och anvĂ€nds ofta för att lagra multimediafiler som filmer, foton och ljud. Även om det stöder alla format som kan digitaliseras.

För att se innehÄllet pÄ skivor som anvÀnder optiska skivor, som lÀsa information med hjÀlp av en laserstrÄle. För att skriva information till disk anvÀnds samma laserteknik som gÄr igenom hela disken för att koda och skriva all information.

Optiska skivor kan delas in i:

  • Skrivskyddad eller skrivskyddadvilket innebĂ€r att ingen information kan skrivas till den.
  • Möjlighet till inspelning eller inspelningĂ€r de som gör att du bara kan spela in en gĂ„ng.
  • Regablables eller omskrivbara, lĂ„ter denna typ av skiva dig lagra information mer Ă€n en gĂ„ng. Den tidigare informationen skrivs över innan de nya sparas.

Typer av optiska skivor

Sedan deras existens har optiska skivor genomgÄtt modifieringar som har förÀndrat deras förmÄga att lagra information över tiden. DÀrifrÄn har olika typer uppstÄtt som Àr:

CD

Compact disk eller Àven kÀnd som CD-ROM, Àr den mest grundlÀggande lagringsenheten i familjen av optiska skivor. Vilken typ av information som helst kunde lagras, men dess primÀra syfte var att lagra ljudfiler.

dvd

Digital Versatile Disc har mer lagringskapacitet Àn sin CD-föregÄngare. De skapades med avsikten att ersÀtta VHS-formatet för att lagra filer i videoformat, dÀrav dess initialer stod för Digital Video Disk.

DVD-skivans kapacitet beror pÄ 4,7 GB och 17,1 GBsom Àr vÀlkÀnda tvÄsidiga. För att kunna lÀsa eller skriva en skiva i DVD-format behöver du röd laserteknik.

HD DVD

Det hÀr formatet var lite sent, Àven efter Blu-Ray. Det Àr en uppgraderad version av DVD:n eller som namnet antyder Àr det samma standard men i hög upplösning. Din förmÄga Kapaciteten strÀcker sig frÄn 15 GB till 45 GB för dubbelsidiga skivor frÄn Toshiba.

Den anvĂ€nder blĂ„ laserteknik för sin drift och har implementerats av flera företag som Microsoft och Toshiba. Även om det har blivit allmĂ€nt accepterat av mĂ„nga företag det Ă€r inte lika populĂ€rt som Blu-Ray.

Blu Ray

Det Àr en standard skivtyp som anvÀnds för att lagra högupplösta videofiler. Utvecklad av Blu-ray Disc Association, har en kapacitet pÄ 25 GB, medan dubbellagret kan gÄ upp till 54 GB.

MĂ„nga företag har valt att utveckla denna teknik bĂ€ttre, till exempel Pioneer som har utvecklat en 20-lagers Blu-ray-skiva som möjliggör lagra upp till 500 GB. Även om jag skulle vilja pĂ„peka att den inte Ă€r kompatibel med vanliga Blu-ray-lĂ€sare som anvĂ€nder den blĂ„ laserlĂ€smekanismen.

UMD

Universal Media Disc eller Universal Media Disc Àr utvecklad av Sony för anvÀndning pÄ PlayStation PSP handhÄllen spelkonsol. Enheten Àr ganska liten jÀmfört med andra optiska enheter och anvÀnds för att lagra spel.

Fördelar med att anvÀnda optiska skivor

  • De Ă€r gjorda av hĂ„llbart material och lĂ€tt att manipulera. SĂ„ om det hanteras pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt kan det fortsĂ€tta i flera Ă„r.
  • Det tillĂ„ter lagra nĂ€stan alla format arkiv.
  • Dom Ă€r lĂ€tt att transportera pĂ„ grund av dess storlek och vikt.
  • Det Ă€r din sort ekonomisk förvaringsenhet jĂ€mfört med en magnetisk skiva eller en löstagbar skiva.
0 Shares