Vad är NDI? Allt du behöver veta

0 Shares

NDI är ett nätverksprotokoll som gör det möjligt att skicka ljud-, video- och metadatasignaler över standardnätverk i realtid. NDI är dubbelriktad, låg latens och kan överföra video upp till 4K och längre. Den används i några av de största sändningsmiljöerna i världen och många pro AV -integrationer. Det används också av enskilda användare för videopresentationer eller spelströmning på enstaka PC -inställningar.

Den andra saken att veta är att NDI är gratis att använda. Även om vissa lösningar-som hårdvara med inbyggd NDI eller specifik programvara och applikationer-kan kosta, är möjligheten att få tillgång till NDI helt gratis. Du kan komma åt NDI och dess funktioner omedelbart med hjälp av verktyg som du kanske redan äger.

Den tredje nyckelposten är att NDI är mer än bara en transport. Det möjliggör kontroll av enheter som PTZ -kameror, fånga videoflöden direkt från nätverket för redigering och definierar en standard för kodning och avkodning. NDI är vänligt för programvara och levererar video av hög kvalitet. Medan all NDI är komprimerad finns det också ett högeffektivt alternativ som kallas NDI | HX som inkluderar ett enkelt sätt för enheter att hitta varandra i ett nätverk.

Om författaren

Michael Namatinia är VD och chef för NDI på Vizrt Group

NDI: s historia

NDI började livet som ett sätt att få sändningskvalitetsvideo till fler annonsmaterial. Under skapandet av NDI var sändningsindustrin fortfarande i hög grad beroende av SDI -kablar för att transportera ljud- och videosignaler. SDI har varit tillförlitligt för högkostnadsproduktioner men svårt att hantera i stor skala, besvärligt att omdirigera eller transportera, och begränsat av att bara kunna bära en signal i en riktning, en åt gången.

Tanken bakom NDI var att flytta videosignaler till befintliga nätverk – och göra det gratis att göra det. NDI kan fungera på standard Ethernet. Även en 1 Gigabit -anslutning gör att flera NDI -strömmar kan passera från avsändare till mottagare. Detta möjliggör mer strömlinjeformade och eleganta arbetsflöden i broadcast- och digitala videovärldar. NDI hjälper till att sänka kostnaderna för sändning och videoskapande och demokratiserar ytterligare tillgången till avancerade produktionskapacitet.

Dessa funktioner sprids också till pro -installationsutrymmet. Otaliga gudstjänsthus, skolor, levande sport- och musikplatser och företag har lagt till NDI -flöden i sina arbetsflöden för att förbättra kommunikationen. Den fria åtkomstmodellen gjorde att NDI snabbt kunde flytta in i konsumentutrymmet också. En tredjepartsutvecklare skapade ett gratis OBS-plug-in som snabbt blev en av de mest nedladdade tilläggen för programvaran. Gratis verktyg för Adobe -programvara och VLC skapades. Videomötesplattformar som Zoom och Microsoft Teams blev NDI-kapabla.

Hårdvara utvecklades också. Tillverkare som Sony, Panasonic och Canon erbjuder nu NDI-aktiverade PTZ-kameror. NVIDIA har aktiverat NDI -funktioner som tar bort behovet av traditionella capture -kort i videospelströmning.

Ett arbetsflöde för levande produktion

På den professionella sidan av ekvationen används NDI oftast tillsammans med ett levande produktionssystem och videokameror för livevideo-eller för förinspelad video där kameraväxling sker i realtid för att spara på efterproduktionen. Dessa live-produktionssystem hittades en gång bara inom sändningens område-men är nu lättare överkomliga för små till medelstora företag och enskilda innehållsskapare.

I en vanligt förekommande installation kan flera pan-tilt-zoom-kameror placeras i ett område som är anslutet till nätverket. Det levande produktionssystemet kan vara på en annan plats – i närheten, i en annan byggnad eller till och med i en annan stad eller stat. Så länge kamerorna och det levande produktionssystemet finns på samma nätverk kan de kommunicera i realtid.

Omvandlarboxar kan kopplas till HDMI- eller SDI-enheter och översättas till nätverksvänliga NDI-signaler. Datorskärmar kan fångas med gratis programverktyg. Förinspelade videoklipp kan sättas in i produktionen med ett enkelt tryck på en knapp. Även mobila enheter med kameror kan kopplas till systemet och användas som ett livevideoflöde. Live-produktionssystemet underlättar också liveströmmen av evenemanget-antingen till en sändning eller social kanal, eller till interna tittare-eller alla ovanstående.

Denna förmåga att föra in alla typer av AV -matningar i ett levande produktionssystem ger också en mall för andra användningsområden. Till exempel, vad händer om du vill skapa högkvalitativ video men bara har din persondator?

Ett OBS -arbetsflöde

Open Broadcaster Software – mer vanligt kallat OBS Studio – är en gratis och allmänt använd programvara med skärminspelning, videoinspelning och vissa videoredigeringsmöjligheter – allt med möjlighet att designa och växla mellan olika mallar som kallas “scener”. En av de mest populära nedladdningarna för OBS är ett NDI-plug-in som utvecklats av en oberoende skapare.

Genom att kombinera OBS -verktygen med NDI -integration öppnar du upp ett helt gratis programvaruflöde för livevideoproduktion. Med gratis nedladdning av NDI -verktyg – och specifikt, NDI Virtual Input – kan du använda vilken NDI -källa som som ingång i OBS. Detta kan vara allt från en avancerad PTZ-kamera till en Android- eller iPhone-enhet med en NDI-app.

Du kan också använda NDI för att fånga delar av vilken skärm som helst från vilken dator eller enhet som helst i nätverket. Med de kostnadsfria verktygen – den här gången, NDI Screen Capture – kan du dra in en annan dator eller Mac som ingångskälla inom OBS. NDI -mobilapplikationer finns också som kan ge skärmfångstmöjligheter.

Denna flexibla och skalbara miljö är utmärkt för videointervjuer, videospelströmning, rollspel på bordsskivor och streaming av brädspel och musik på plats eller scenframträdanden. Människor har blivit extremt kreativa med dessa verktyg, med allt från matlagningsshower till träningskurser som produceras-allt inom en mjukvarumiljö som är fri att använda.

Streaming av videospel

Videospelströmning och esport förtjänar ett särskilt omnämnande här eftersom de använder NDI på ett särskilt spännande sätt. Med NDI kan du eliminera behovet av ett fångstkort när du använder antingen en eller två datorer.

Det finns för närvarande en applikation som heter NDI Screen Capture HX som är optimerad för NVIDIA GPU: er och tar bort allt beroende av en PC: s CPU när man tar en skärm – istället låter GPU: n göra allt arbete för skärmdump. Det betyder att om du redan äger en dator med en senare modell NVIDIA-grafikkrets ombord, har du fått en 4K-hårdvaruaccelererad skärmupptagningsfunktion med låg latens gratis.

För esport spelar skalbarheten för NDI in på ett viktigt sätt. Flera konkurrenters skärmar kan nås samtidigt på en produktionsmiljö, vilket innebär att allt från en-till-en-mobilspel till teambaserade MOBA-spel effektivt kan förvandlas till en sändning. De kan också få in flera kameravinklar för konkurrenter, annonsörer och publik på plats.

Fjärranslutna möten

Även om du inte vill sända din video till en bred publik, finns det fortfarande uppgraderingar som kan göras för den dagliga videonvändningen. Förekomsten av distansarbete på grund av den globala pandemin innebär att många har blivit professionella på skärmen. Som sagt, många har också upptäckt att deras bärbara webbkameror är subpar videoenheter.

Som tur är finns det en fix. Många populära videokonferensprogram, inklusive Zoom och Microsoft Teams, fungerar med NDI -webbkamerainmatning. Det betyder att en mobil enhets kamera nu kan användas som en webbkamera med en NDI -mobilapplikation. Detta kan också användas på de sätt som beskrivs ovan – så att du snabbt kan lägga till en andra videoingång eller skärmdump från en annan dator i ditt samtal.

NDI Webcam Input fungerar också med applikationer som Discord, vilket innebär att fjärrspelkvällar plötsligt blev mer dynamiska och lättare att underlätta.

Vad annars?

Även om det finns många andra specifika användningsfall är det omöjligt att lista dem alla här. Verkligheten är att NDI möjliggör fler videofunktioner. Det möjliggör pro AV -integrationer och nya innehållsskapande företag. Det betyder att nästan alla dina utrymmen – arbete, skola, gudstjänst, hem eller till och med utomhusidrottsplats – kan bli en plats för livevideo.

Det är svaret på “Vad är NDI?” – det är möjliggörande för kreativ frihet. Modellen som är fri att använda betyder att alla kan hitta på ett unikt, uttrycksfullt, kraftfullt och spännande sätt att berätta en historia. Och det betyder att det finns fler historier som berättas bättre.

0 Shares