Vad Àr NDI? Allt du behöver veta

0 Shares

NDI Àr ett nÀtverksprotokoll som gör det möjligt att skicka ljud-, video- och metadatasignaler över standardnÀtverk i realtid. NDI Àr dubbelriktad, lÄg latens och kan överföra video upp till 4K och lÀngre. Den anvÀnds i nÄgra av de största sÀndningsmiljöerna i vÀrlden och mÄnga pro AV -integrationer. Det anvÀnds ocksÄ av enskilda anvÀndare för videopresentationer eller spelströmning pÄ enstaka PC -instÀllningar.

Den andra saken att veta Ă€r att NDI Ă€r gratis att anvĂ€nda. Även om vissa lösningar-som hĂ„rdvara med inbyggd NDI eller specifik programvara och applikationer-kan kosta, Ă€r möjligheten att fĂ„ tillgĂ„ng till NDI helt gratis. Du kan komma Ă„t NDI och dess funktioner omedelbart med hjĂ€lp av verktyg som du kanske redan Ă€ger.

Den tredje nyckelposten Àr att NDI Àr mer Àn bara en transport. Det möjliggör kontroll av enheter som PTZ -kameror, fÄnga videoflöden direkt frÄn nÀtverket för redigering och definierar en standard för kodning och avkodning. NDI Àr vÀnligt för programvara och levererar video av hög kvalitet. Medan all NDI Àr komprimerad finns det ocksÄ ett högeffektivt alternativ som kallas NDI | HX som inkluderar ett enkelt sÀtt för enheter att hitta varandra i ett nÀtverk.

Om författaren

Michael Namatinia Àr VD och chef för NDI pÄ Vizrt Group

NDI: s historia

NDI började livet som ett sÀtt att fÄ sÀndningskvalitetsvideo till fler annonsmaterial. Under skapandet av NDI var sÀndningsindustrin fortfarande i hög grad beroende av SDI -kablar för att transportera ljud- och videosignaler. SDI har varit tillförlitligt för högkostnadsproduktioner men svÄrt att hantera i stor skala, besvÀrligt att omdirigera eller transportera, och begrÀnsat av att bara kunna bÀra en signal i en riktning, en Ät gÄngen.

Tanken bakom NDI var att flytta videosignaler till befintliga nĂ€tverk – och göra det gratis att göra det. NDI kan fungera pĂ„ standard Ethernet. Även en 1 Gigabit -anslutning gör att flera NDI -strömmar kan passera frĂ„n avsĂ€ndare till mottagare. Detta möjliggör mer strömlinjeformade och eleganta arbetsflöden i broadcast- och digitala videovĂ€rldar. NDI hjĂ€lper till att sĂ€nka kostnaderna för sĂ€ndning och videoskapande och demokratiserar ytterligare tillgĂ„ngen till avancerade produktionskapacitet.

Dessa funktioner sprids ocksÄ till pro -installationsutrymmet. Otaliga gudstjÀnsthus, skolor, levande sport- och musikplatser och företag har lagt till NDI -flöden i sina arbetsflöden för att förbÀttra kommunikationen. Den fria Ätkomstmodellen gjorde att NDI snabbt kunde flytta in i konsumentutrymmet ocksÄ. En tredjepartsutvecklare skapade ett gratis OBS-plug-in som snabbt blev en av de mest nedladdade tillÀggen för programvaran. Gratis verktyg för Adobe -programvara och VLC skapades. Videomötesplattformar som Zoom och Microsoft Teams blev NDI-kapabla.

HÄrdvara utvecklades ocksÄ. Tillverkare som Sony, Panasonic och Canon erbjuder nu NDI-aktiverade PTZ-kameror. NVIDIA har aktiverat NDI -funktioner som tar bort behovet av traditionella capture -kort i videospelströmning.

Ett arbetsflöde för levande produktion

PÄ den professionella sidan av ekvationen anvÀnds NDI oftast tillsammans med ett levande produktionssystem och videokameror för livevideo-eller för förinspelad video dÀr kameravÀxling sker i realtid för att spara pÄ efterproduktionen. Dessa live-produktionssystem hittades en gÄng bara inom sÀndningens omrÄde-men Àr nu lÀttare överkomliga för smÄ till medelstora företag och enskilda innehÄllsskapare.

I en vanligt förekommande installation kan flera pan-tilt-zoom-kameror placeras i ett omrĂ„de som Ă€r anslutet till nĂ€tverket. Det levande produktionssystemet kan vara pĂ„ en annan plats – i nĂ€rheten, i en annan byggnad eller till och med i en annan stad eller stat. SĂ„ lĂ€nge kamerorna och det levande produktionssystemet finns pĂ„ samma nĂ€tverk kan de kommunicera i realtid.

Omvandlarboxar kan kopplas till HDMI- eller SDI-enheter och översĂ€ttas till nĂ€tverksvĂ€nliga NDI-signaler. DatorskĂ€rmar kan fĂ„ngas med gratis programverktyg. Förinspelade videoklipp kan sĂ€ttas in i produktionen med ett enkelt tryck pĂ„ en knapp. Även mobila enheter med kameror kan kopplas till systemet och anvĂ€ndas som ett livevideoflöde. Live-produktionssystemet underlĂ€ttar ocksĂ„ liveströmmen av evenemanget-antingen till en sĂ€ndning eller social kanal, eller till interna tittare-eller alla ovanstĂ„ende.

Denna förmÄga att föra in alla typer av AV -matningar i ett levande produktionssystem ger ocksÄ en mall för andra anvÀndningsomrÄden. Till exempel, vad hÀnder om du vill skapa högkvalitativ video men bara har din persondator?

Ett OBS -arbetsflöde

Open Broadcaster Software – mer vanligt kallat OBS Studio – Ă€r en gratis och allmĂ€nt anvĂ€nd programvara med skĂ€rminspelning, videoinspelning och vissa videoredigeringsmöjligheter – allt med möjlighet att designa och vĂ€xla mellan olika mallar som kallas “scener”. En av de mest populĂ€ra nedladdningarna för OBS Ă€r ett NDI-plug-in som utvecklats av en oberoende skapare.

Genom att kombinera OBS -verktygen med NDI -integration öppnar du upp ett helt gratis programvaruflöde för livevideoproduktion. Med gratis nedladdning av NDI -verktyg – och specifikt, NDI Virtual Input – kan du anvĂ€nda vilken NDI -kĂ€lla som som ingĂ„ng i OBS. Detta kan vara allt frĂ„n en avancerad PTZ-kamera till en Android- eller iPhone-enhet med en NDI-app.

Du kan ocksĂ„ anvĂ€nda NDI för att fĂ„nga delar av vilken skĂ€rm som helst frĂ„n vilken dator eller enhet som helst i nĂ€tverket. Med de kostnadsfria verktygen – den hĂ€r gĂ„ngen, NDI Screen Capture – kan du dra in en annan dator eller Mac som ingĂ„ngskĂ€lla inom OBS. NDI -mobilapplikationer finns ocksĂ„ som kan ge skĂ€rmfĂ„ngstmöjligheter.

Denna flexibla och skalbara miljö Àr utmÀrkt för videointervjuer, videospelströmning, rollspel pÄ bordsskivor och streaming av brÀdspel och musik pÄ plats eller scenframtrÀdanden. MÀnniskor har blivit extremt kreativa med dessa verktyg, med allt frÄn matlagningsshower till trÀningskurser som produceras-allt inom en mjukvarumiljö som Àr fri att anvÀnda.

Streaming av videospel

Videospelströmning och esport förtjÀnar ett sÀrskilt omnÀmnande hÀr eftersom de anvÀnder NDI pÄ ett sÀrskilt spÀnnande sÀtt. Med NDI kan du eliminera behovet av ett fÄngstkort nÀr du anvÀnder antingen en eller tvÄ datorer.

Det finns för nĂ€rvarande en applikation som heter NDI Screen Capture HX som Ă€r optimerad för NVIDIA GPU: er och tar bort allt beroende av en PC: s CPU nĂ€r man tar en skĂ€rm – istĂ€llet lĂ„ter GPU: n göra allt arbete för skĂ€rmdump. Det betyder att om du redan Ă€ger en dator med en senare modell NVIDIA-grafikkrets ombord, har du fĂ„tt en 4K-hĂ„rdvaruaccelererad skĂ€rmupptagningsfunktion med lĂ„g latens gratis.

För esport spelar skalbarheten för NDI in pÄ ett viktigt sÀtt. Flera konkurrenters skÀrmar kan nÄs samtidigt pÄ en produktionsmiljö, vilket innebÀr att allt frÄn en-till-en-mobilspel till teambaserade MOBA-spel effektivt kan förvandlas till en sÀndning. De kan ocksÄ fÄ in flera kameravinklar för konkurrenter, annonsörer och publik pÄ plats.

FjÀrranslutna möten

Även om du inte vill sĂ€nda din video till en bred publik, finns det fortfarande uppgraderingar som kan göras för den dagliga videonvĂ€ndningen. Förekomsten av distansarbete pĂ„ grund av den globala pandemin innebĂ€r att mĂ„nga har blivit professionella pĂ„ skĂ€rmen. Som sagt, mĂ„nga har ocksĂ„ upptĂ€ckt att deras bĂ€rbara webbkameror Ă€r subpar videoenheter.

Som tur Ă€r finns det en fix. MĂ„nga populĂ€ra videokonferensprogram, inklusive Zoom och Microsoft Teams, fungerar med NDI -webbkamerainmatning. Det betyder att en mobil enhets kamera nu kan anvĂ€ndas som en webbkamera med en NDI -mobilapplikation. Detta kan ocksĂ„ anvĂ€ndas pĂ„ de sĂ€tt som beskrivs ovan – sĂ„ att du snabbt kan lĂ€gga till en andra videoingĂ„ng eller skĂ€rmdump frĂ„n en annan dator i ditt samtal.

NDI Webcam Input fungerar ocksÄ med applikationer som Discord, vilket innebÀr att fjÀrrspelkvÀllar plötsligt blev mer dynamiska och lÀttare att underlÀtta.

Vad annars?

Även om det finns mĂ„nga andra specifika anvĂ€ndningsfall Ă€r det omöjligt att lista dem alla hĂ€r. Verkligheten Ă€r att NDI möjliggör fler videofunktioner. Det möjliggör pro AV -integrationer och nya innehĂ„llsskapande företag. Det betyder att nĂ€stan alla dina utrymmen – arbete, skola, gudstjĂ€nst, hem eller till och med utomhusidrottsplats – kan bli en plats för livevideo.

Det Ă€r svaret pĂ„ “Vad Ă€r NDI?” – det Ă€r möjliggörande för kreativ frihet. Modellen som Ă€r fri att anvĂ€nda betyder att alla kan hitta pĂ„ ett unikt, uttrycksfullt, kraftfullt och spĂ€nnande sĂ€tt att berĂ€tta en historia. Och det betyder att det finns fler historier som berĂ€ttas bĂ€ttre.

0 Shares