Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad är musikproduktion?

Det finns inga dumma frågor när man börjar göra musik. Så låt oss ta upp en av de enklaste av alla – vad betyder musikproduktion?

Musikproduktion verkar vara ett komplicerat, skrämmande ämne för en nybörjare att ta tag i, med hundratals tekniska termer att lära sig och tekniker att bemästra. Dags att lätta på dig långsamt.

Vad är “produktion” i musik?

Musikproduktion är att göra musik med hjälp av digitala verktyg. Det är en låts resa, från den första idén till att skriva, spela in, arrangera, mixa och mastera musiken.

Beatmaking och inspelning av instrument görs vanligtvis i en DAW (Digital Audio Workstation.) Låten är sammansatt bit för bit i delar som kallas spår, ett instrument eller ljud åt gången.

Musikprogram som Pro Tools eller GarageBand är båda DAWs – i grund och botten en inspelningsstudio på din dator. Varje DAW innehåller plugins av virtuella instrument av alla typer som du kan avbilda från trumset till synthesizers till gongonger, och effekter som reverb för att manipulera ljuddesignen på dina spår.

Logic Pro, en DAW för Apple-användare, har spår i olika färger som löper horisontellt längs skärmen.

Att komma igång med att producera musik har aldrig varit mer tillgängligt eller billigare. Allt du behöver är egentligen en dator, en mikrofon och dina öron. Free DAWs finns att ladda ner; populariteten för loopar och samplingar gör att du kan göra beats och klicka toner till en pianorulle för att göra melodier och ackord med noll musikaliska förkunskaper.

Onlineplattformar som BandLab gör processen ännu enklare och mer social också, och YouTube är fullt av självstudier för musikproduktion för nybörjare, oavsett vilken programvara du använder. Du kan till och med producera musik med bara en smartphone-app.

Vad exakt gör en musikproducent?

I en klassisk studio övervakar musikproducenter inspelningsprocessen. De organiserar vad musikerna och sångarna håller på med i studion och gör val av ljuddesign.

Nuförtiden betyder “producent” olika saker i olika sammanhang och genrer. När det kommer till elektronisk musik gör producenten allt i den kreativa processen; inom hiphop är det producenten som har gjort beatet.

Så – om du gör musik i ditt sovrum, spelar in alla instrument och sång själv, eller gör beats i en DAW att rapa över senare, grattis; du är en producent. Om du hjälper till att spela in din kompis sång medan de spelar gitarr, är du en producent!

Musikproduktion är ett stort ämne, som täcker tekniker som autotune till hårdvara som ljudgränssnitt. Men du har precis börjat, så välj en DAW, ta det ett steg i taget och njut av känslan av att vara kreativ och göra musik.

När du väl är igång hittar du fler musikproduktionstips här:

Precis som det aldrig har varit lättare att göra musik, har det aldrig varit lättare att släppa musik heller. Tidigare behövde du ett skivkontrakt för att sälja dina låtar, men nu kan du ladda upp dina låtar till Spotify och andra streamingplattformar med hjälp av en digital musikdistributör.

ReverbNation erbjuder obegränsad musikdistribution, vilket hjälper oberoende artister att släppa sina låtar till streamingtjänster för free. Vi gör processen enkel och snabb, och du har kontroll över din musik, free att komma och gå när som helst. När folk börjar strömma och ladda ner din musik kommer du att tjäna royalties och behålla 85 % av intäkterna; eller så kan du välja att byta till vår premiummusikdistribution och behålla 100 % av dina intäkter mot en liten avgift.