Vad är LiDAR-sensorn på iPhone till för?

0 Shares

Vad är en LiDAR-sensor

På ett sammanfattat sätt är LiDAR akronymen för ‘Light Detection And Ranging’, det vill säga ett sensorsystem som gör det möjligt att identifiera objekten framför sig. På så sätt är det möjligt att mäta på vilket avstånd olika objekt befinner sig. Det är därför denna sensor inte bara finns i mobila enheter utan även i smarta fordon. På så sätt kan exempelvis förekomsten av olika objekt i området bestämmas för automatiska körprogram. Samma teknik är också implementerad i mobila enheter för att ha olika förbättringar, särskilt i förstärkt verklighet men också stödja fotografisk kvalitet.

Vad är LiDAR-sensorn på iPhone till för

LiDAR-sensorn använder en pulsad ljusstråle som kan kallas en enkel laser med låg effekt. Huvudfunktionen är att kunna mäta avståndet mellan iPhonen och objektet i fråga genom att kunna mäta tiden som går mellan ljusstrålens emission och detekteringen av signalen som reflekteras på den. På så sätt kan sensorn genom själva iPhonens mjukvara skapa en tredimensionell modell.

Denna sensor fungerar inte bara när ett fotografi ska tas vid ett givet ögonblick. Det arbetar stadigt för att kunna mäta ett stort moln av punkter på olika avstånd. All denna information är viktig så att objektet i fråga kan uppdateras när det rör sig, vilket skapar en äkta 3D-video. Det är för allt detta som det som verkligen är viktigt inte är sensorn som sådan som avger ljusstrålen utan bearbetningssystemet som har designats i programvaran och stöds av enhetens egen processor.

sensor lidar

Man måste komma ihåg att dessa utsända lasrar inte är synliga för det mänskliga ögat, även om ett plan av allt runt omkring dig snabbt kan genereras. Dessutom gör faktumet att ha väldigt lite energi det helt säkert jämfört med andra lasrar som kan användas. Detta beror främst på att våglängden är cirka 1500 nanometer närmar sig infrarött.

IPhones som inkluderar LiDAR-teknik

Denna LiDAR-teknik är främst reserverad för iPhones som är mer professionella eftersom det inte är en funktion som är nödvändig för enhetens funktion. Den kommer garanterat att ha en högre kvalitet i de olika aspekterna av enheten. Det är därför just nu iPhone som har den här sensorn tillsammans med resten av kamerorna är följande:

  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max

Cámara och LiDAR iPhone 12 Pro

Om det är sant att med tiden kommer denna teknik att bli en standard i mobila enheter precis som det händer i andra frågor som fordon. Därför förväntas det att i efterföljande generationer av Apple-telefoner kommer sensorer av denna typ att fortsätta att läggas till och med förmodligen utvecklade versioner jämfört med de nuvarande och även med nya möjligheter för dem som ännu inte har implementerats.

Fördelar när du tar bilder av högre kvalitet

Vid fotografering spelar LiDAR-sensorn en grundläggande roll för att kunna erbjuda en bättre kvalitet på resultatet. Det möjliggör framför allt att införa förbättringar vad gäller fokus. Detta eftersom LiDAR-sensorn har funktionen att upptäcka individer och föremål framför och bakom. Genom att mäta avstånden som vart och ett av objekten befinner sig på, generera en 3D-modell, är det möjligt att veta vilket plan som går först och vilket som går bakom. Detta gör resultatet mycket bättre och framhäver det som verkligen är viktigt i ett fotografi. Detta gäller särskilt för “bokeh”-effekten som syftar till att uppnå förbättrat fokus.

Även om den verkliga fördelen framför allt ligger i nattläget. Denna sensor kan spåra objekts avstånd även när det inte finns något ljus i ett rum eller allmän miljö. Det är därför autofokus i svagt ljus går väldigt snabbt. Till detta kommer också att bilderna i porträttläge kan tas i nattläge på iPhone för att få ett så verklighetstroget resultat som möjligt. Detta är viktigt eftersom de är grundläggande förbättringar i detta nattläge som använder sig av sensorerna och behandlingen som utförs genom mjukvara.

Trefaldig kamera iPhone 12 Pro Max

Men detta är inte den enda intressanta funktionen eftersom vissa applikationer också använder LiDAR-sensorn i ett mycket mer komiskt område. Det finns många applikationer som använder sig av ansiktsfilter, som Instagram. För att få mycket mer realism används i vissa fall dessa sensorer.

Viktiga applikationer i förstärkt verklighet

Stjärnfunktionen där LiDAR-sensorn är huvudpersonen är i förstärkt verklighet. Det finns många applikationer som finns för att kunna använda sig av AR-teknik för att kunna skanna ett specifikt rum. Sensorn kan känna av storleken på ett rum tack vare lasern som gör en mycket mer exakt mätning av hela din miljö. På så sätt är placeringen av möbler med applikationer från olika butiker mycket mer exakt för att anpassa exakt till de verkliga omständigheterna i hela miljön.

sensor lidar

Även om denna funktionalitet är ganska begränsad till allt som utvecklare kan göra. Alla verktyg står till ditt förfogande och måste utnyttjas fullt ut. Spel och produktivitetsappar arbetar med det just nu och de slutar inte dyka upp i App Store, och erbjuder nu mer än optimal prestanda.

En av applikationerna som kan hittas är CamToPlan som tillåter olika mått på en yta och till och med ett rum. Tack vare LiDAR-sensorer kan du få en extremt exakt mätning som om du hade ett riktigt måttband. Du kan när som helst konsultera alla mått som du har runt dig för att göra klart din egen karta. Detta är idealiskt på alla sätt för att kunna genomföra olika reformer i ditt hem, och allt detta i din handflata tack vare augmented reality-teknik.

Är det värt att satsa på LiDAR-sensorn?

En av de stora frågorna du kan ställa dig är om det är värt det att skaffa en iPhone med en LiDAR-sensor. Uppenbarligen, om du har tillräckliga ekonomiska resurser, har du säkert råd att ha en iPhone med de mest premiumfunktionerna. Men vad som måste förstås i dessa fall är att vad LiDAR-sensorn erbjuder inte är avgörande för att fatta ett beslut om att spendera en större summa pengar. Denna egenskap bör utnyttjas särskilt i den fotografiska miljön.

Om du är en person som inte använder kameran i en professionell miljö kommer du självklart inte att få ut det mesta av denna sensor. När det gäller förstärkt verklighetsteknik är det ett faktum att den inte är allmänt implementerad i användarnas liv, så det är inte en avgörande faktor som har stor vikt när man säger att LiDAR-sensorn är mycket värd det. ha den på din iPhone. Det är här var och en av användarnas åsikter och användningen som kommer att ges till enheten kommer in.

0 Shares