Vad är kontextuell marknadsföring?

0 Shares

sammanhang

Utan en fullständig förståelse för dina potentiella kunders situation kommer du inte att kunna positionera ditt marknadsföringsinnehåll effektivt.

Om en potentiell kund till exempel läser SEO-relaterat innehåll på din webbplats, kommer sannolikt inte en uppmaning att ladda ner en e-bok för e-postmarknadsföring att konvertera dem. Du vill vara säker på att du har en fullständig förståelse för dina potentiella kunders situation när du skapar marknadsföringsinnehåll. Ju mer du vet om dem, desto bättre kan du förstå vad de behöver och hur du kan placera det för dem.

Det är därför det är så viktigt att kontextualisera din marknadsföringsstrategi: det hjälper potentiella kunder att enkelt förstå, relatera till och hitta värde i allt innehåll de får.

Vad är kontextuell marknadsföring?

Kontextuell marknadsföring är en strategi som styrs av beteendet och villkoren kring dina marknadsföringsinsatser så att allt innehåll är relevant för personen som tar emot det.

Kontextuell marknadsföring är en pelare i inkommande marknadsföring men är tillämpbar universellt. För att vara effektivt måste marknadsföringsinnehållet vara relevant för de personer som det når.

Och kontextuell relevans definieras inte bara av innehållet. Aktuellheten spelar också roll, så informationen förblir relevant.

Säg till exempel att någon begär en e-bok för e-postmarknadsföring och att du inte skickar den förrän två månader senare. Även om innehållet är vad de efterfrågade gjorde timingen det irrelevant.

Hur levererar du kontextuellt relevant innehåll?

För att kunna leverera kontextuellt relevant information måste du förstå psykografiken hos dina köparpersoner för att veta hur du ska tala till dem när det gäller röst och ton och vilket innehåll som kommer att resonera med dem.

Till exempel kan marknadschefen vara mer angelägen om att visa avkastning på investeringen i motsats till en marknadsmedlem på nybörjarnivå som bara är intresserad av hur man genomför taktik.

De kommunikationskanaler som är mest effektiva kan också skilja sig från person till person, så förutom att förstå vilket innehåll som fungerar bäst och hur det ska placeras, är det också viktigt för kontextuell marknadsföring att veta var det ska levereras.

Om en persona inte finns på sociala medier bör Twitter inte vara ditt enda sätt att kommunicera med dem.

I vissa fall kanske du inte känner till nästa steg som passar perfekt med en prospekts beteende. I så fall måste du rama in innehållet för att matcha sammanhanget. Om du skickar ett potentiellt innehåll som kanske inte är deras förstahandsval, men du placerar det väl, kan de fortfarande ladda ner det om du skräddarsyr ditt meddelande specifikt för dem.

Om någon till exempel har läst allt du har att erbjuda om SEO, kan du följa upp med innehåll om konverteringsoptimering och rama in det med ett meddelande i stil med:

“Du har arbetat hårt för att locka webbplatsbesökare, men vad gör de när de väl kommer till din webbplats? Baserat på ditt intresse för SEO tänkte vi att du kanske är intresserad av vår guide för konverteringsoptimering…”

Det värsta du kan göra är att felaktigt infoga sammanhang. Om någon kommer från ett B2C-företag kommer det att vara skadligt för deras intryck av dig att skicka marknadsföringsinnehåll som hänvisar till dem som B2B.

Vikten av segmentering av köparpersona

Att skapa innehåll kring specifika köparpersonligheter och beteenden fungerar inte om du inte har ett sätt att leverera det till just dessa personer. Det är där segmentering spelar in.

Varje Customer Relationship Management-plattform (CRM) bör ha förmågan att segmentera dina kontakter. CRM-system lagrar olika datapunkter om varje kontakt som du kan använda för att organisera människor utifrån de kriterier du har data för.

Du kan till exempel använda ditt CRM för att skapa en lista över kontakter som arbetar inom tillverkningsindustrin på företag som har 100–200 anställda.

Det finns inget “rätt” sätt att segmentera. Istället är allt baserat på marknadsföringsaktiviteten du försöker göra. Om ditt mål är att skapa medvetenhet, kommer du att rikta dig mot en mycket större målgrupp än om du marknadsför en produkt som bara fungerar för en del av din målmarknad.

Hur skräddarsyr du innehållet för den allmänna publiken?

Om du har flera köparpersoner kan det vara svårt att skräddarsy ditt budskap på kanaler som kan nå vem som helst, som på sociala medier. Så när du utvecklar din strategi för Facebook eller LinkedIn vill du skapa innehåll som är allomfattande och kan tillämpas på alla dina personas.

Om du säljer din produkt eller tjänst till företag i tre olika branscher vill du lyfta fram alla tre genom ditt innehåll. Eller om du är värd för ett webbseminarium som bara är relevant för en av dessa branscher måste det tydligt kommuniceras i din marknadsföring.

Men när det är möjligt, förfina din publik.

Att variera dina innehållsformat kan också stärka din kontextuella marknadsföringsstrategi. Om någon bara konsumerar videoinnehåll är chansen stor att de inte är intresserade av att läsa en 50-sidig guide.

För att anpassa dig till en mängd olika inlärningsstilar, gör ditt innehåll tillgängligt i olika format.

Även om det kanske inte är möjligt för dig att ha en visuell och skriftlig version av varje del av innehållet, finns det en mängd olika sätt att göra ditt innehåll mer tillgängligt.

Ett webinar kan bli ett blogginlägg eller infografik. En blogg kan bli ett poddämne.

Börja med att bara få ut innehållet och lägg sedan till olika varianter som bättre kan tilltala olika publikmedlemmar.

Lägga till en personlig touch till ditt innehåll

De flesta plattformar för marknadsföringsautomatisering som kan integreras med CRM-system erbjuder personalisering, vilket kan hjälpa till att lägga till sammanhang till innehåll som når en allmän publik, som din webbplats.

Ett namn är en ganska universell information som du kan använda för att skapa en mer personlig upplevelse för dina potentiella kunder. Även om du inte skulle vilja använda någons namn i ett blogginlägg – innehåll som skapas och presenteras för en allmän publik är inte det rätta sammanhanget för anpassning på det sättet – så kan du låta din chatbot hälsa dem med namn.

Detsamma gäller företagsnamn. Inriktning på innehåll kring ett företags namn och bransch fungerar bra i e-postämnesrader eller chatbots.

Du kan också använda variabelt innehåll för uppmaningar och målsidor så att du inte visar någon en uppmaning för ett innehåll de redan har laddat ner eller inkludera en formulärfråga de redan har besvarat.

Du kan också anpassa baserat på anpassade egenskaper som är specifika för vad du letar efter i en kundbas. Till exempel kan en finansprogramvara behöva veta vilken valuta ett företag använder.

Du kan också ställa in egenskaper baserat på händelser eller engagemang. Så automatisering kan utlösas genom att besöka en specifik webbsida eller registrera dig för ett webbseminarium.

Takeaway

Använd alla dessa strategier med måtta. Gör det inte uppenbart att du automatiserar kontextualisering eller personalisering genom att skicka ett e-postmeddelande med 12 personliga egenskaper i första stycket. Du vill att potentiella kunder ska känna att du tillgodoser dem, inte som att du förföljer dem.

Dessutom, om du inte har förmågan att vara supergranulär, är det bättre att vara bred och inkluderande än att vara exklusiv och felaktig.

När du samlar in information om potentiella kunder, glöm inte bort värdet av att prata med dem. Lita inte enbart på databerikande verktyg för att samla in information. När du pratar med någon personligen, se till att verifiera att informationen du har är korrekt.

I slutändan bör varje marknadsföringsstrategi vara kontextuell eftersom det är så du kommer att leverera mest värde till dina potentiella kunder och kunder.

0 Shares