Vad är en vertikal marknadsföringsstrategi?

På skalan av personlig marknadsföring där allmän marknadsföring är ett och ABM är tio, är vertikala marknadsföringsstrategier en sjua. De är mycket mer specifika än marknadsföring till massorna, men inte riktigt lika skräddarsydda som ABM-strategier.

Istället för att fokusera dina marknadsföringsinsatser på målkonton, undersöker du en målvertikal och centrerar din marknadsföringsstrategi kring att attrahera och stänga dessa typer av företag.

Vad är en vertikal marknadsföringsstrategi?

En vertikal marknadsföringsstrategi fokuserar dina ansträngningar för att skapa och distribuera innehåll på ditt företags bäst lämpade typ av köpare för att locka dem till din marknadsförings- och försäljningstratt och omvandla dem till kunder.

Istället för att hålla din strategi bred genom en horisontell marknadsföringsstrategi riktar sig vertikala marknadsföringsstrategier till en kvalificerad nischpublik.

Men vad är en vertikal?

Industri är den breda kategorin som sjukvård, mjukvara, detaljhandel eller gästfrihet. Vertikala lägg till ytterligare en nivå av specificitet till branschkategorin för att ange mer om vad företagen gör, vem de tjänar och vad deras mognad är. (Vertikala marknader kan vara ganska lik idealiska kundprofiler.) Till exempel, inom mjukvaruindustrin, är en vertikal du kan rikta in dig på enterprise martech.

Att förfina din definition av vilken typ av företag du vill lösa problem för kommer att hjälpa dig att finslipa dessa vertikaler. Du kanske har en lösning som är tillämplig för alla företag i en given bransch, men den vertikala du går efter är den grupp som inte har det största behovet av det, och som därför är lättast att sälja till.

Till exempel, om ett bokföringsprogram använde en horisontell marknadsföringsstrategi, kan deras målköpare vara interna revisorer. Men med en vertikal marknadsföringsstrategi kan de inrikta sig på revisorer på medelstora tillverkningsföretag i USA eftersom deras programvara har speciella funktioner som hjälper till med de ekonomiska aspekterna av tillverkningsförsörjningskedjor.

Hur man identifierar målvertikaler

Att definiera kriterierna för de vertikaler du bör rikta in dig på kräver forskning om din kundbas och din totala adresserbara marknad.

Om du redan har en etablerad kundbas kan du finslipa vilka vertikaler du ska rikta in dig på genom att analysera din kunddata.

  • Vilka typer av företag köper av dig?
  • Vilka gemensamma drag har de när det gäller bransch, intäkter och företagsstorlek?
  • Vilka av dessa typer av företag är lättast att sälja till?
  • Vilka av dessa typer av företag är lättast att serva?

Men om du är ett nyare företag kan du inte nödvändigtvis konstruera den definitionen från att analysera vem du redan hjälper eftersom du kanske inte har tillräckligt med historisk data. Istället måste du göra marknadsundersökningar om vem som har problemen som ditt erbjudande löser.

Den här forskningen ska inte bara hjälpa dig att definiera de vertikaler du vill rikta in dig på, den ska också ge dig den information du behöver för att effektivt skapa och distribuera innehåll till dem.

  • Vilka ämnen söker de efter?
  • Vilken typ av meddelanden kommer att få resonans hos dem?
  • Vilka kanaler är de aktiva på?
  • Vilka innehållsformat föredrar de?

Takeaway

Oavsett hur stor eller liten du är kommer det att finnas vissa begränsningar för de resurser du kan ägna åt marknadsföring och försäljning. En vertikal marknadsföringsstrategi kan hjälpa dig att prioritera var du ska fokusera dina ansträngningar för att få störst effekt.

Dessutom, genom att finslipa din marknadsföringsstrategi på en enda vertikal, kan du få en bättre förståelse för behoven hos dessa typer av företag så att du mer effektivt kan skapa innehåll som kommer att resonera med dem.

För mer läsning om hur du definierar din målmarknad, utforska våra handplockade resurser nedan!

Relaterade Artiklar

Back to top button