Vad är en TPM och varför behöver Windows 11 det? | Betrodda recensioner

Du har säkert hört talas om TPM -chipet nyligen, eftersom det nu är obligatoriskt för alla system som vill köra Windows 11. Men vad är en TPM?

Läs vidare för att ta reda på vad ett TPM -chip är och varför Microsoft är så insisterande på att det ska inkluderas.

En TPM (aka pålitlig plattformsmodulchip) är en kryptoprocessor som säkrar en dator via en integrerad kryptografisk nyckel. Dess huvudsakliga funktion är att förhindra hackare från att komma åt din dator och läcka din data.

Chippet är nödvändigt för att köra Windows 11, eftersom Microsoft vill lägga mer fokus på säkerhet och hålla sina plattformar säkra.

En TPM är vanligtvis antingen integrerad i moderkortet eller läggs manuellt till CPU: n. De som AMD och Intel har sett till att alla deras moderna processorer packar denna teknik, men det kan vara frånvarande om du använder ett chip från några år tillbaka.

När du loggar in på din dator kommer TPM att tillhandahålla en unik kod som kallas en kryptografisk nyckel och om det inte finns något problem upptäcks datorn som vanligt. Om din dators säkerhet äventyras kommer datorn dock att låsas för att förhindra att hackare får åtkomst.

Det finns några sätt att kontrollera om din dator redan har TPM. Den första är att kontrollera TPM -hanteringsverktyget som är inbyggt i Windows.

Klicka bara på Windows+R för att öppna ett dialogfönster och skriv tpm.msc i det och tryck på enter.

TMP Chip -fönster (vad är en tpm)

Om din dator dyker upp med information om TPMinsidan av datorn, kommer din dator verkligen att ha en TPM, och när du tittar i rutans nedre högra hörn berättar du också vilken version av TPM du har.

TMP Chip -fönster (vad är en tpm)

Om du ser meddelandet “Kompatibel TPM kan inte hittas” betyder det tyvärr att din dator inte har ett TPM -chip, version 1.2 eller annat.

Men tappa inte allt hopp. Om ditt system flaggas för att inte ha TPM, trots att du använder en modern processor, kan det bara vara så att du behöver aktivera det i ditt BIOS. Till exempel flaggades vårt system för att inte ha TPM trots att vi använde en Ryzen 7 5800X -processor, som finns på listan över godkända processorer.

För mer information om Windows 11, se till att hålla ett öga på Trusted Reviews. Och kolla in vår Windows 11 vs Windows 10 -video för mer information.

Relaterade Artiklar

Back to top button