Vad Àr en mikroprocessor och vad Àr den till för? Vilka Àr typerna + funktioner?

0 Shares

En mikroprocessor, eller central processing unit, CPU (Central Processing Unit), Àr hjÀrnan i en dator. Den tar emot information utifrÄn genom andra enheter, tolkar dem, utför instruktioner och avger ett svar, precis som hjÀrnan pÄ alla levande varelser.

Precis som hjÀrnan Àr uppbyggd av olika typer av neuroner, Àr mikroprocessorer gjorda av ett kiselchip eller tablett som innehÄller integrerade kretsar, transistorer och skyddas av ett skal av keramik och plast.

Hur kan vi hÀrleda av hans namn En mikroprocessor Àr en mikroskopisk krets som bestÄr av miljontals transistorer integrerade i ett stycke platt med liten tjocklek. (mikro)mikroprocessorn ansvarar för att utföra alla berÀkningsoperationer och kontrollera vad som hÀnder i datorn, ta emot information och utfÀrda kommandon till andra element.

Mikroprocessorfunktioner

Ur teknisk synvinkel mikroprocessorer anvÀnds för att hÀmta, tolka och utföra instruktioner och fungerar som en systemkalkylatorkunna utföra sÄvÀl aritmetiska operationer som logiska operationer.

Program som lagras i huvudminnet mÄste köras och det Àr hÀr mikroprocessorn som hanterar data körs. Dess hastighet mÀts i megahertz (MHz) eller gigahertz (GHz)dÀr 1000 MHz Àr lika med 1 GHz.

Ibland uttrycker hertz antalet operationer som mikroprocessorn kan utföra per sekund. Till exempel finns det tillfÀllen dÄ en en processor med en hastighet pÄ 1 GHz kan utföra upp till 1 miljard operationer om en sekund. Som vÀntat, ju högre detta vÀrde Àr, desto snabbare Àr processorn.

Typer av mikroprocessorer och deras egenskaper

Mikroprocessorer klassificeras utifrÄn olika faktorer. Dessa faktorer Àr utformade för att utvÀrdera processorns hastighet och mÀngden information den kan överföra.

HastighetsförhÄllandena för mikroprocessorer mÀts i gigahertz eller megahertz som vi sa tidigare, medan mÀngden information de kan överföra mÀts i kilobyte eller megabyte.

Naturligtvis Àr de största kapaciteterna och de snabbaste processorerna de dyraste pÄ marknaden. I den meningen Àr det billiga processorer (med lÀgre GHz) och andra med enorm kraft. Vissa Àr designade för specifika uppgifter:

  • Utföra grafiska arbeten.
  • För att anvĂ€ndas som servrar.
  • Bara surfa pĂ„ internet.
  • För att genomföra kontorsprocesser.

Det vanligaste sÀttet att klassificera mikroprocessorer Àr hastighet. Mikroprocessorernas hastighet Àr en av de viktigaste egenskaperna att vÀlja mellan. Detta har att göra med kraven frÄn Internet.

Det digitala nÀtverket blir alltmer benÀget att anvÀnda multimediainnehÄll som det förtjÀnar högre anslutningshastighetoch dÀrmed en mycket snabbare processor.

Vi har fallet med Intels toppsortiment, vilket de Àr Core i3, Core i5 och Core i7. Det Àr en grupp processorer med upp till 4 kÀrnor. De har Intel x86-64-arkitekturen. Deras hastigheter strÀcker sig frÄn 1,06 GHz till 2,66 GHz för bÀrbara datorer.

Det Ă€r vĂ€rt att sĂ€ga att nĂ€r det gĂ€ller datorer Ă€r de riktigt snabba. De strĂ€cker sig frĂ„n 2,93 GHz till imponerande 3,46 GHz. Vilken Ă€r Intels snabbaste processor? Är om Core i9. Deras hastigheter strĂ€cker sig frĂ„n 3,2 GHz till 3,7 GHz, och de Ă€r denna utrustning utan tvekan Ă€r en riktig milstolpe vad gĂ€ller hastighet.

AMD Ä sin sida har ocksÄ Ätagit sig att öka hastigheten pÄ sina processorer. Detta Àr fallet med AMD Phenom. Detta Àr den första flerkÀrniga processorer detta företag. SÄ hÀr ser modellerna Phenom II och Athlon II ut. Phenom i synnerhet har en kapacitet pÄ 65 nm till 45 nm. PÄ grund av detta utökas cachen.

BÄde Intel och AMD Àr ledande inom mikroprocessorutveckling, sÄ det Àr normalt att frÄga sig vad skillnaderna mellan Intel och AMD-mikroprocessorer Àr och vilka som Àr bÀttre.

Slutligen lÀmnar vi en sammanfattning av de snabbaste mikroprocessorerna pÄ marknaden:

  • AMD Ryzen Threadripper 299WX: 4,2 GHz hastighet och 32 kĂ€rnor.
  • Intel Core i9 7980XE: 2,60 GHz hastighet och 18 kĂ€rnor. Förutom 128 GB minne.
  • Intel Core i9 7940x: 3,10 GHz hastighet, 14 kĂ€rnor och 19,25 MB cache.
  • AMR Ryzen Threadripper 2950x: 4,4 GHz hastighet och 40 MB cache.
0 Shares