Vad är det, vad är det till för och hur fungerar ett nätverksoperativsystem?

I stora företag har de flesta ett system Nätverket fungerar. Detta system låter dem ansluta mellan flera datorer. På så sätt har de tillgång till hårdvarans hårdvara och mjukvara.

Du kanske har hört talas om dessa operativsystem eller arbetar i ett företag där de använder tillägget korrelation från datorer via nätverkssystemet.

Det kan dock finnas tillfällen då du inte vet så mycket om hur de fungerar och vill veta mer om dem. Tja, i den här artikeln kommer vi att förklara vad det är, vad det är till för och hur det fungerar nätverksoperativsystem.

Vad är ett nätverksoperativsystem och vad är det till för?

Nätverksoperativsystemet är känt från den engelska förkortningen NOS, som betyder Nätverksoperativsystem. Denna programvara har förmågan att ansluta flera datorer, komma åt hårdvara och mjukvara, skapa ett nätverk av datorer.

Denna programvara används för att koordinera och hantera aktiviteter med dator till ett datornätverk, inkluderar även operativsystemsverktyg; till exempel verktyg för att använda filer och kataloger samt för att driva och administrera nätverket.

Inklusive e-postverktyg, meddelandehantering, körning av applikationer som finns på en annan dator, nodus-kopiering och distribution av hårdvaruresurser.

Det finns nätverksoperativsystem med möjlighet till hantera beroende nätverk begagnade utrustningsprojekt. Bland dem är: Lantastic, Novell, Windows 3.11, Linux, Unix, Windows 95, Windows NT, OS / 2.

Egenskaper för nätverksoperativsystemet

Nätverksoperativsystemets funktioner är följande:

  • Tillåter Förbindelse alla datorer och nätverksresurser.
  • Hantera central användare.
  • Ger säkerhet, förbättrar tillgång till uppgifterna. Åtkomst såsom: nycklar, biometriska system, certifikat, bland annat, kräver tillstånd. Implementering av säkerhetspolicyer.
  • Den reglerar nätverkets prestanda, inklusive själva systemet.
  • Fördelning av resurser, samordning av behörigheter vid delning; detta förbättrar resursutnyttjandet.
  • Det låter dig övervaka, hantera nätverket och komponenterna.

Ingredienser

Nätverksoperativsystemets komponenter är följande:

  • Servrar: Det här är datorer med dessa system som gör resurser tillgängliga för klienter samtidigt som de är tillgängliga för datorer i nätverket, de kan vara servrar eller vanligtvis klienter.
  • Kunder: Det är datorer med enanvändarsystem, anslutna för att fungera i nätverket. Däremot kan servrar inte dela sina resurser.
  • Domäner: Det finns flera datorer som utför central administration, domänadministrativa resurser hanteras från en plats; de sköter huvudtjänsten.

LDPA-protokoll krävs för att skapa domäner. Det kan hända att en dators domän är en server för vissa resurser och klienter för andra.

Hur fungerar ett nätverksoperativsystem?

Detta system sorterar data för snabb och säker åtkomst. Hantera nätverkskommunikation. Dessutom tillåter det användaren att enkelt använda allt som rör installation och användning av datornätverk.

Processingångar och utgångar. Dessutom gör det det lättare för användaren att komma åt och kontrollera datorns in- och utdataenheter. Återställningstekniker kontrollerar störningar från andra användare.

Det undviker ömsesidig blockering av användare. Meddela dem om det här programmet är aktivt används av en annan användare. Som du kan se gör ett nätverksoperativsystem det enkelt att ansluta flera datorer genom att ge tillgång till tjänster, hårdvara och mjukvara för att skapa datornätverk.

Detta gör företagets arbete enklare. Vi hoppas att du gillade denna information och glöm inte att dela den med familj eller vänner.

Relaterade Artiklar

Back to top button