Vad är de till för, vad är de till för och vilka typer av operativsystem finns det? (Exempel)

0 Shares

Välkommen! Om du var ny datorvärlden och du vill lära dig lite har du kommit till rätt inlägg. Senare kommer vi att förklara i detalj alla grunder du bör veta om hur operativsystem fungerar och vilka typer av operativsystem som finns. Låt oss komma till det!

Vad är ett operativsystem?

Kort sagt, operativsystemet (OS) är den uppsättning huvudprogram (mjukvara) som det ansvarar för hantera hårdvaruresurser. På detta sätt tillåter det att andra hjälpprogram kan användas.

Operativsystemet fungerar som en mellanhand mellan de fysiska komponenterna i datorn (så kallad hårdvara) och användaren. Detta innebär att denna huvudmjukvara tillåter både exekvering av program och tillgång till de hårdvaruresurser vi behöver.

Till exempel tilldelar den en dator en mängd minne baserat på vad du gör för tillfället. Om vi ​​behöver öppna ett stort antal program, se programvara kommer att beställa allokera lite fysiskt minne så att datorn kan köras utan problem.

Utan operativsystemet skulle interagera med datorn vara nästan omöjligt. Det finns till och med sätt att snabbt och enkelt installera tre operativsystem på en Linux- eller Windows-dator.

Funktioner av typer av operativsystem

Sedan, i det här nya avsnittet, kommer vi att prata lite om de viktigaste funktionerna som den utför Operativ system på smarta enheter.

  • En av huvudfunktionerna i ett operativsystem är att hantera processer, det vill säga de resurser som krävs för att ett eller flera program ska köras springa i datorn korrekt. Inom dessa resurser hittar vi användningen av minne och nödvändiga filer som applikationen har tillgång till för att kunna köras.
  • Det tar också hand om operativsystemet hantera huvudminnet Enheter. Det är där data som delas av både processorn och applikationerna lagras, så det är viktigt att det finns en god samordning av de delar av minnet som används i driften av vissa processer.
  • Å andra sidan det huvudprogramvara sköter avgångs- och infartshamnarna. Det gäller mikrofoner, hörlurar, skrivare, högtalare och självklart monitorn.
  • Tillsammans med operativsystemet hittar vi ett antal applikationer som ansvarar för att verifiera systemets skick och vilka åtgärder vi kan vidta i detta avseende. Till exempel, när det finns en väntande uppdatering, är dessa applikationer ansvariga för att visa en varning för att hålla användaren uppmärksam.
  • Slutligen måste vi betona att denna programvara spelar en grundläggande roll för säkerheten för vår utrustning. I grund och botten tar operativsystemet hand om detta förhindra tillgång till vissa program eller filer som är mycket viktiga för att enheten ska fungera korrekt.

Typer av befintliga operativsystem

Sedan kommer vi att diskutera en sammanfattning i ämnet olika typer av operativsystem som finns i datorernas värld Läs vidare!

Monoprocessor

I detta fall är endast den centrala enheten närvarande, som ansvarar för att utföra de nödvändiga instruktionerna för att säkerställa driften av utrustningen.

Multiprocessorer

I multiprocessorsystem hittar vi ytterligare två centralenheter De arbetar tillsammans för att kontrollera både minne och kringutrustning. Faktum är att de kan klassificeras som asymmetriska multiprocessorer (varje processor tilldelas en uppgift att utföra) och symmetriska multiprocessorer (processorerna utför samma uppgifter).

Bärbara enheter

När vi talar om bärbara enheter menar vi alla dessa datorer som: surfplattor, smartphones och bärbara datorer. Alla dessa artefakter använder operativsystem som är bekanta för de flesta användare, såsom Android och iOS. Därför är det viktigt att veta vilka operativsystem som är bäst för de mest använda mobiltelefonerna.

Multimediasystem

Dessa operativsystem byggdes för hantera ljud- och videofiler. I synnerhet måste denna typ av programvara komprimera och avkoda stora filer för att de ska kunna spelas upp ordentligt på en dator. Skapa till exempel en multiboot-USB med flera Windows- och Linux-system med bara några få steg.

Realtidssystem

Slutligen måste vi berätta om dessa typer av operativsystem som vanligtvis installeras i bilar, elektriska apparater, medicinsk utrustning, flygplan etc. I det här fallet fungerar operativsystemet som optimera enhetens autonomi och naturligtvis maximal energibesparing.

0 Shares