Vad Àr datorsÄrbarheter och vad kan jag göra för att lindra dem?

0 Shares

Skulle du ge brottslingarna dina personliga uppgifter och bankuppgifter? Utan tvivel skulle alla sÀga nej. Det Àr dock möjligt att du gör detta via din dator eller mobiltelefon utan att ens inse det.

Av denna anledning kommer vi i den hÀr artikeln att förklara vad datorsÄrbarheter, vad som orsakar dem och vilka konsekvenser de kan fÄ. Dessutom kommer vi att ge privatpersoner och företag nÄgra tips för att skydda sig mot detta cyberfenomen.

Vad Àr datorsÄrbarheter

Denna term i förhÄllande till CybersÀkerhet syftar pÄ de svagheter eller defekter i ett datorsystem (operativsystem eller programvara frÄn tredje part) som kan göra det sÄrbart för cyberattacker. Under sÄdana förhÄllanden kan en angripare krÀnka systemets integritet, tillgÀnglighet och Ätkomstkontroll och dÀrmed krÀnka dess konfidentialitet och data som finns i det.

Ofta Àr dessa svagheter orsakade av ett mÀnskligt fel orsakat av filen dÄlig mjukvarudesign. Detta hÀnder nÀr en del av kÀllkoden för programmet inte har skrivits eller kontrollerats ur allmÀn sÀkerhetssynpunkt.

En hackare kan dra fördel av dessa svagheter och Àventyra integriteten hos ett datorsystem genom att pÄverka det med olika typer av datavirus.

Faktum Àr att datorsÄrbarheter inte Àr begrÀnsade till program designade av oberoende utvecklare eller individer eller byrÄer som inte Àr relaterade till stora företag. Det beror inte heller pÄ om det Àr gratis, betald eller öppen kÀllkod eftersom det Àr svagheter De förekommer i praktiskt taget alla program. Faktum Àr att det idag finns mÄnga olika typer av datormaskar som attackerar oss dagligen.

DatorsÄrbarheter utgör ett potentiellt hot mot alla som anvÀnder ett system eller programvara. De kan bli verklighet pÄ mÄnga sÀtt, till exempel:

 • Fortplantning virus via nĂ€tverket.
 • Avslöjande personliga eller konfidentiella uppgifter.
 • IntrĂ„ng pirater IT-specialister.

En attack mot ett sÄrbart system kan fÄ ekonomiska, sociala och till och med politiska konsekvenser för bÄde företag och den genomsnittlige medborgaren.

Hur du minskar och skyddar dig frÄn datorsÄrbarheter

Idag sker mÄnga av vÄra aktiviteter i en digital miljö. Faktum Àr att mycket av vÄra personuppgifter och information lagras pÄ internet eller i appar, sÄ det kan Àventyras om vi inte tar de nödvÀndiga lÀmpliga ÄtgÀrder.

Av denna anledning kommer vi att ge nÄgra rekommendationer som bÄde individer och företag kan implementera för att skydda sin information frÄn attacker frÄn datorsÄrbarheter.

Rekommendationer för mÀnniskor

 • Ha tillförlitlig antivirusprogramvara pĂ„ alla dina enheter. Försök alltid att installera det bĂ€sta antivirusprogrammet för din dator och det rĂ„der ingen tvekan om att du kommer att vara vĂ€l skyddad.
 • Uppdatera alla program du anvĂ€nder till den senaste tillgĂ€ngliga versionen, inklusive din dators operativsystem. NĂ€r en utvecklare identifierar en sĂ„rbarhet i sin applikation fixar de snabbt den och slĂ€pper en sĂ€kerhetskorrigering innan en angripare kan utnyttja den. Men för att detta ska fungera mĂ„ste slutanvĂ€ndaren ladda ner den senaste versionen. Motsats, förbli sĂ„rbar.
 • Installera en brandvĂ€gg eller brandvĂ€gg som skyddar dina enheter frĂ„n obehörig Ă„tkomst.
 • Installera inte program frĂ„n okĂ€nda kĂ€llor eller frĂ„n webbplatser av tvivelaktigt ursprung. Snarare ladda ner frĂ„n officiella webbplatser, sĂ€rskilt nĂ€r det kommer till populĂ€r programvara.

Rekommendationer till företag

Den bÀsta strategin för att skydda mot cyberattacker Àr förebyggande. DÀrför rekommenderas det starkt att du implementerar tÀta sÀkerhetsprotokoll. Om du inte vet hur, kommer du att bli glad att veta att det Àr vÀldigt enkelt att installera ett gratis antivirus för PC. HÀr Àr ett praktiskt exempel:

 1. Utför periodiska inventeringar av servrar, applikationer, nÀtverksinfrastruktur och kringutrustning (skrivare, etc.).
 2. Bedöm servrar för eventuella externa och interna sÀkerhetsbrister. Du kan lÄtsas vara en extern hacker.
 3. Tack vare informationen som erhÄllits frÄn tidigare diagnos, BestÀm vilka ÄtgÀrder som Àr nödvÀndiga för att mildra hot eller ÄtgÀrda sÄrbarheter.
 4. Och slutligen, vidta lÀmpliga ÄtgÀrder.

Tack vare ett liknande protokoll kan du minimera risken för ditt företag. Utöver detta kan du ocksÄ följa följande rekommendationer:

 • Informera dina anstĂ€llda för att undvika mĂ€nsklig sĂ„rbarhet.
 • Kontrollera regelbundet efter de senaste kĂ€nda sĂ„rbarheterna i distribuerade system.
 • Hantera lösenord sĂ€kert och effektivt.
 • BehĂ„ll det de program du anvĂ€nder uppdateras alltid.
0 Shares