Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vad är Audius?

Ta reda på mer om free musikströmningsplattform Audius. Ligger framtiden för musikströmning i blockchain-teknik?

Audius är en oberoende decentraliserad musikströmningstjänst som använder blockchain-teknik. Dess free att registrera dig som lyssnare, och free att ladda upp musik.

Plattformen designades för att koppla artister direkt till sina fans. Det är ett artistfokuserat utrymme där osignerade artister kan ladda upp sina egna spår – ungefär som ett blockchain SoundCloud.

Hur fungerar Audius?

Inom en free plattform kan artister dela med sig av sin musik och bygga en fanbas av lyssnare som vill upptäcka nya kommande artister. Företaget uppstod 2019, baserat i San Francisco, och fick snabbt intresse från Silicon Valley med investerare som därefter samlade in 10 miljoner dollar.

Ethereum-baserade Audius fungerar lite annorlunda än andra streamingsidor. Det erbjuder obegränsade uppladdningar och en unik decentraliserad plattform med idén att artister får intäkter i form av kryptovaluta. Det finns ingen mellanhand och plattformen har inte makten att ta bort eller redigera låtar.

Företaget hävdar att de ger artister en bättre plats vid bordet, med det yttersta syftet att låta dem kontrollera sina intäkter och relationer med sina fans, något som det säger saknas från andra plattformar där oberoende artister ligger lågt i rangordningen under stora märken och kända handlingar. Ett spännande perspektiv för musiker och producenter – om du kan ta dig runt kryptosidan av saker och ting.

Hur laddar jag upp till Audius?

När du väl har skapat ett konto är det lika enkelt att ladda upp musik till Audius som att dra och släppa ett spår till sidan Ladda upp spår på skrivbordswebbplatsen eller skrivbordsappen.

Audius är värd för 450 000 låtar från över 100 000 artister och har nästan 5 miljoner aktiva användare varje månad. Weezer, Skrillex och Linkin Park har musik på plattformen.

Stoltserar med att dess ljudkvalitet är den högsta av alla free streamingtjänst fokuserar Audius på communityn kring artister. Det finns musikproduktionstävlingar att delta i också – artister kan köra remixtävlingar direkt från sin artistsida.

Kan musiker tjäna pengar på Audius?

Artister väntar fortfarande på att en plan för intäktsgenerering ska rulla ut på plattformen. Som företag är Audius inte där för att göra vinst – investerare investerar i dess $AUDIO-token. Att hålla $AUDIO ger användarna delägande av Audius-plattformen och specialfunktioner.

Utbetalningen:

– Vår nuvarande matematik har 90 % av streamingintäkterna flödar direkt från lyssnare till uppladdare.

– De övriga 10 % kommer att gå till personer som driver noder som hjälper till att vara värd för Audius-innehåll (mer om detta senare).

– Genom designen tar Audius 0 % så att mer pengar stannar kvar i spelet för artister pic.twitter.com/zPMV2Z6yLk

— Audius 🎧 (@audius) 12 mars 2020

När musik laddas upp till Audius är den inte värd för plattformen utan av oberoende nodoperatörer. Nodoperatörer belönas med Audius kryptovaluta som ett incitament. I oktober förra året distribuerade Audius 8 miljoner dollar i kryptotokens till topplyssnarna och skaparna på plattformen, potentiellt värda mycket i framtiden och ger dem också makten att rösta i frågor om förvaltningen av plattformen.

Företaget utökar sitt intäktsprogram, med planer på att lansera en betalversion av sajten. Enligt den föreslagna modellen skulle operatörerna behålla 10 % av intäkterna från streams och artisten eller rättighetsinnehavaren behålla de övriga 90 %, i form av $AUDIO.

Potentiella planer inkluderar att låta artister på Audius sätta ett pris för sitt arbete, snarare än en fast streaminghastighet – till exempel att låta innehåll låsas upp efter en cent betalning. Det finns andra möjligheter som att skapa fanklubbar inom Audius för lyssnare att betala en månadsprenumeration för exklusivt innehåll, ungefär som Patreon.

Är Audius framtiden för musikströmning?

Blockchain-teknik erbjuder potentiellt fördelar för artister som att väntetiderna för utbetalningar av intäkter kan upphöra. Artister kan få betalt inom några sekunder, öre för öre, varje gång en lyssnare streamar ett spår.

Med exklusiva musikpremiärer från sådana som Weezer, gör Audius allt fler steg in i mainstream. Audius skulle kunna sätta ribban för framtiden för musikströmning – om musiker och producenter kan ta sig an de tekniska aspekterna av dess installation och komma ombord tidigt för att börja bygga en publik på plattformen.