Utforska Thunderbolt 3 eGFX Performance, Feat. PowerColor’s Gaming Station & Radeon RX Vega 56 Nano

Utforska Thunderbolt 3 eGFX Performance, Feat. PowerColor’s Gaming Station & Radeon RX Vega 56 Nano

Thunderbolt 3 har möjliggjort ett antal intressanta användningsfall som helt enkelt inte var möjliga med tidigare snabba externa gränssnitt. Tekniken möjliggör att fyra spår av PCIe 3.0 blir tillgängliga via ett USB Type-C-gränssnitt, vilket kan kombineras ytterligare med ström, DisplayPort-video och andra former av data. Som ett resultat har ett av de mest framträdande användningsfallet för Thunderbolt 3 använt det för att ansluta en extern GPU. DIY-entusiaster har tidigare provat detta med Thunderbolt 2-kapslingar, men det fanns inget officiellt stöd från leverantörerna. Detta förändrades med Thunderbolt 3 och skapandet av en officiell eGFX-standard.

Idag finns ett antal eGFX-kapslingar redan tillgängliga på marknaden. För dagens granskning tittar vi på PowerColors Gaming Station eGFX-kapsling och deras Radeon RX Vega 56 Nano GPU. Tillsammans med att titta på själva eGFX-installationen använder vi också chansen att ta en titt på hur prestanda för samma eGFX-lösning kan variera mellan system med olika funktioner, för att ge oss en uppfattning om hur mycket värdsystemet påverkar. prestanda kontra GPU eller bandbredd flaskhalsar.

Introduktion

Den ökade populariteten för Thunderbolt 3 har fått leverantörer att skapa en helt ny kategori av eGFX-kapslingar. Dessa höljen ansluts via ett Thunderbolt 3 Type-C-gränssnitt till värdsystemet. Inuti höljet har vi plats för en GPU (tilläggskort) med en fysisk kortplats PCIe 3.0 x16 (fungerar på x4). Skåpet ger också stöd för olika perifera I / O-portar med ytterligare brochips. En intern PSU ingår nästan alltid tillsammans med strömkablar för att stödja avancerade GPU: er som kräver externa strömingångar.

GPU-AIC: er (tilläggskort) som används i sådana eGFX-kapslingar kallas eGPU: er. AMD har till och med en marknadsföringstagg för att använda sina kort som eGPU: er – XConnect. Den viktigaste aspekten av eGPU: er är förarens (och hårdvara) förmåga att stödja hot-plugging och graciöst beteende vid bortkoppling av kabel. Så mycket som ansvaret ligger hos GPU-drivrutinerna påverkar Thunderbolt 3-implementeringen också användarupplevelsen med eGFX-lösningar. PowerColor är en taiwanesisk leverantör som specialiserat sig på AMD GPU: er, och som en del av AMDs push av XConnect har de också infört ett antal eGFX-kapslingar. Gaming Station, som lanserades i början av 2018, är flaggskeppsprodukten i sortimentet.

En sammanfattning av de viktigaste specifikationerna för Gaming Station finns i tabellen nedan. Listrutan i den tredje kolumnen ger också motsvarande information för andra eGFX-kapslingar.

Jämförande eGFX-konfigurationer
AspektPowerColor Gaming StationPowerColor Gaming StationRazer Core v2PowerColor Devil BoxAKiTiO NodeZotac AMP BoxAsus ROG XG Station 2Asus XG Station ProRazer Core XZotac AMP Box Mini
Chassimått13,50 “x 6,42” x 9,65 “13,50 “x 6,42” x 9,65 “
Max. GPU-mått12,2 “x 1,81” x 6,18 “12,2 “x 1,81” x 6,18 “
Max. GPU-kraft375W375W
PSU550W SFX550W SFX
Kylfläktar1x 80mm (chassi)
1x 40mm (PSU)
1x 80mm (chassi)
1x 40mm (PSU)
Anslutning1x Thunderbolt 3 (värd)
5x USB 3.0 typ-A
1x Gigabit Ethernet
1x Thunderbolt 3 (värd)
5x USB 3.0 typ-A
1x Gigabit Ethernet
Kraftleverans87W87W
FraktdatumMars 2018Mars 2018
Pris (i USD, vid lanseringen)300 $300 $

PowerColor skickade oss Gaming Station tillsammans med deras Radeon RX Vega 56 Nano för att testa deras eGFX-kapsling / eGPU-lösning. Konsumenter använder eGPU i ett antal olika scenarier. Föreställningen varierar också på motsvarande sätt. Testresultaten som presenteras i resten av denna artikel erhölls på ett antal olika system, som beskrivs längre ner i artikeln. Före det har vi en närmare titt på internt i Gaming Station och analyserar dess konsekvenser.

Produktintryck

PowerColor Radeon RX Vega 56 Nano är ett ultrakompakt grafikkort med dubbla kortplatser som är avsett att användas i små formfaktorsystem (mini-ITX-kort). Trots sin ringa storlek kräver kortet extern ström via en 8-stifts + 6-stifts kontakt ovanpå. Brädstorleken (170 mm x 95 mm x 38 mm) tillsammans med en 10 mm längdförlängning för kylflänsen och höljet gör det till ett passande spel i DIY SFF-spelutrymmet. Kortet använder en enda fläkt för att hjälpa till att ta ut värmen från GPU: n och den finnade kylflänsen.

PowerColor Gaming Station är å andra sidan byggd för att rymma extremt stora GPU: er med längder upp till 310 mm. För kontext kommer triple-fan-kort vanligtvis in på 300 mm. Ovanstående fotografi som visar mängden tomt utrymme i Gaming Station efter installationen av Radeon RX Vega 56 Nano tar fram denna aspekt. Galleriet nedan visar chassidesignen och interna delar av Gaming Station, samt några fotografier av grafikkortet.

Gaming Station har bara en fläkt, som ligger på basen mot framsidan av chassit. PSU har också ett eget fan. Med det sagt är chassit helt perforerat på GPU-installationssidan. Detta möjliggör effektiv kylning från den eller de fläktar som är inbyggda i det installerade grafikkortet. Galleriet visar också en SATA-datakabel och en 4-stifts molex-strömkontakt från PSU. PowerColor annonserar inte en SATA-kortplats för produkten, och det är sannolikt en överblick av plattformen som används i första generationens PowerColor Devil Box. Det är möjligt för användare att tagga på sin egen molex till SATA-strömkabeladapter och använda SATA-funktionerna. En hårddisk rekommenderas inte, eftersom det inte finns någon specifik plats inuti chassit för att montera en 2,5 “-enhet.

Att öppna höljet är en verktygslös övning. De fyra skruvarna som håller sidopanelerna finns på baksidan av chassit och kan enkelt skruvas / skruvas utan verktyg. GPU-skärmen måste dock fästas på chassit med ett par skruvar. Två gummifötter (synliga på en av galleribilderna ovan) kan fästas i botten på höljet. PowerColor levererar också en 0,5 m Thunderbolt 3-kabel och en nätkabel tillsammans med höljet.

Relaterade Artiklar

Back to top button