Uppskjutningen av rymdteleskopet James Webb försenades för femtende gÄngen

0 Shares

Den stora bilden: NASA har Äterigen försenat uppskjutningen av rymdteleskopet James Webb pÄ grund av ett problem i sista minuten. Med nuvarande takt kommer det inte att krÀvas nÄgot mindre Àn ett mirakel för att fÄ observatoriet ut i rymden före jul. Men eh, en liten fördröjning i detta skede Àr bÀttre Àn nÄgot som inte gÄr att ÄtgÀrda nÀr det vÀl Àr i rymden.

NASA sa att de arbetar med ett kommunikationsproblem mellan teleskopet och bÀrraketen. Som ett resultat kommer uppskjutningen nu att ske tidigast den 24 december. Rymdorganisationen lovade att ge mer information om det nya uppskjutningsdatumet senast den 17 december.

Förra mÄnaden flyttade NASA upp startdatumet till tidigast den 22 december efter en ovÀntad incident nÀr observatoriet sÀkrades till bÀrraketadaptern. Efter en noggrann genomgÄng faststÀlldes det att teleskopet inte hade Äsamkats nÄgon skada.

Utvecklingen av vad som skulle bli rymdteleskopet James Webb började redan 1996 som nÀsta generations rymdteleskop, en efterföljare till rymdteleskopet Hubble. Det döptes om efter NASA-administratören James E. Webb 2002 med en första lansering 2007.

TyvĂ€rr har otaliga problem och kostnadsöverskridanden försenat lanseringen över ett dussin gĂ„nger. NĂ€r allt Ă€r sagt och gjort kommer projektet sannolikt att ha kostat NASA nĂ€stan 10 miljarder dollar – lĂ„ngt över initiala uppskattningar pĂ„ 1,6 miljarder dollar.

Rymdteleskopet James Webb kommer att sprÀngas av frÄn Kourou i Franska Guyana med tillstÄnd av en Arianespace Ariane 5-raket, förhoppningsvis pÄ julafton.

0 Shares