Uppskjutningen av rymdteleskopet James Webb försenades för femtende gången

0 Shares

Den stora bilden: NASA har återigen försenat uppskjutningen av rymdteleskopet James Webb på grund av ett problem i sista minuten. Med nuvarande takt kommer det inte att krävas något mindre än ett mirakel för att få observatoriet ut i rymden före jul. Men eh, en liten fördröjning i detta skede är bättre än något som inte går att åtgärda när det väl är i rymden.

NASA sa att de arbetar med ett kommunikationsproblem mellan teleskopet och bärraketen. Som ett resultat kommer uppskjutningen nu att ske tidigast den 24 december. Rymdorganisationen lovade att ge mer information om det nya uppskjutningsdatumet senast den 17 december.

Förra månaden flyttade NASA upp startdatumet till tidigast den 22 december efter en oväntad incident när observatoriet säkrades till bärraketadaptern. Efter en noggrann genomgång fastställdes det att teleskopet inte hade åsamkats någon skada.

Utvecklingen av vad som skulle bli rymdteleskopet James Webb började redan 1996 som nästa generations rymdteleskop, en efterföljare till rymdteleskopet Hubble. Det döptes om efter NASA-administratören James E. Webb 2002 med en första lansering 2007.

Tyvärr har otaliga problem och kostnadsöverskridanden försenat lanseringen över ett dussin gånger. När allt är sagt och gjort kommer projektet sannolikt att ha kostat NASA nästan 10 miljarder dollar – långt över initiala uppskattningar på 1,6 miljarder dollar.

Rymdteleskopet James Webb kommer att sprängas av från Kourou i Franska Guyana med tillstånd av en Arianespace Ariane 5-raket, förhoppningsvis på julafton.

0 Shares