Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Uppdateringar – GF9300 Chipset

Här är några uppdateringar av vår GF9300 lanseringsartikel.

1. Vi fick många e-postmeddelanden om vilken kommersiell programvara för BD-uppspelning som fungerade korrekt med GF9300. Detta är en viktig fråga för många eftersom att köpa ett $50-kort som AMD HD4550 ibland är ett bättre värde än att spendera $60~$90 för att uppdatera ditt BD-uppspelningsprogram. Våra detaljhandels- och OEM-kopior av Cyberlinks PowerDVD Ultra V7, byggd 4407, fungerade bra med våra tre GF9300-kort. En OEM-version av Corels WinDVD 8 Platinum HD/BD fungerade korrekt men vi hade inte ett återförsäljarexemplar att testa.

Aktuella versioner av PowerDVD 8 Ultra och WinDVD 9 Plus fungerar också. Vi testade med PowerDVD 8 Ultra, build 2201a, i vår chipsetartikel. En OEM-utvecklarversion av ArcSofts TotalMedia Theater erbjöd fullt hårdvarustöd för GF9300. Vi försökte dock köpa ett exemplar i fredags för att testa och stötte på några problem. Efter att ha tagit vår kreditkortsinformation, bekräftat köpet och skickat nedladdningslänken till oss, stod vi kvar med ett program som inte fungerade.

En enkel anledning egentligen, ingen licensnyckel ingick i fakturaunderlaget. Ett snabbt samtal till kundsupport resulterade i en klassisk Abbott och Costello-rutin. Kundsupportrepresentanten begärde vår produktinformation och serienummer på den avgiftsfria supportlinjen. Naturligtvis hade vi inget serienummer så kundsupportrepresentanten föreslog artigt att vi ringde den avgiftsbaserade tekniska supportgruppen eller så kunde vi överföras, vilket kunde hjälpa oss att hämta produktens serienummer. Naturligtvis hade vi aldrig ett serienummer så att hämta det skulle bli svårt och ett slöseri med $10 enligt vår mening.

Vi bestämde oss dock för att prova den här vägen för att verifiera kompatibiliteten med detaljhandelsprodukten. Det visade sig att innan din kreditkortsinformation tas, ville CSR verifiera att produkten hade registrerats och uppdaterats. Efter att ha förklarat att vi inte kunde registrera produkten eftersom vår licensnyckel inte är tillgänglig, föreslog CSR att vi skulle försöka skicka e-post till kundsupportgruppen. Ett bra svar istället för att ta våra $10.

Vi försökte skicka e-post till kundsupport men uppmanades att skapa ett användarkonto först. Efter att ha följt webbplatsens anvisningar för att skapa ett användarkonto stod vi inför ett beslut att välja silver- eller platinakontostatus. Platinakontot erbjöd 20 % rabatt i ArcSoft-butiken, något som vi kunde ha använt i förväg, men eftersom vi tänkte att vi kanske skulle behöva en till licens bestämde vi oss för att ta platina. Efter att ha fyllt i informationsformuläret som begärde vår personliga och/eller affärsinformation, var den sista begäran från ArcSoft att ange vårt produktnamn och serienummer. Det visar sig att du inte kan registrera dig för support utan ett produktserienummer. Ett snabbt samtal tillbaka till kundsupport avslöjar att det verkligen inte finns ett enkelt sätt att få support utan att först ha registrerat produkten.

Vi kontaktade sedan Element 5, företaget som hanterar onlineköpen för ArcSoft, och upptäckte att det fanns ett fel i ArcSoft-servrarna. Licensinformation var inte tillgänglig för närvarande och de skulle skicka ett meddelande till ArcSoft. Våra erfarenheter av digitala nedladdningar har inte alltid varit trevliga när något väl går snett. Vi bad Element 5 att avbryta och återbetala vår beställning. Vi fick en e-postbekräftelse på att vår beställning skulle annulleras, men en återbetalning skulle inte vara tillgänglig förrän utgivaren av produkten kontaktades och verifierade vår begäran om återbetalning. Naturligtvis tar denna process normalt cirka 3 arbetsdagar. Så efter allt detta kan vi fortfarande inte verifiera om den nuvarande detaljhandelsversionen av TMT fungerar korrekt med GF9300, det borde det, bara vi kan inte verifiera det ännu.

2. Som vi noterade i recensionen var CAS4-minnesinställningar inte tillgängliga i våra testkort. Tillverkarna arbetar på att rätta till detta och vi bör se nya BIOS-släpp inom de närmaste veckorna. Ärligt talat, för 95 % av användarna kommer skillnaderna mellan CAS4 och CAS5-driften att vara nominella i bästa fall, vårt problem är att BIOS-utgåvorna hade alternativet för lägre minnesundertider men de fungerade inte.

3. En annan anledning till något undermålig minnesprestanda på den här plattformen är att NVIDIAs Advance Path (minneskontrollerprefetcher) var inaktiverad. Vi fick ursprungligen höra att denna teknik skulle aktiveras i nästa WHQL-drivrutinsuppsättning, 20.8 som släpptes på onsdagen. Det visar sig att Advance Path är aktiverat i drivrutinsuppsättningarna, det är bara inte aktiverat i kärn-BIOS-koden ännu. Vi bör se uppdaterade BIOS-versioner med detta alternativ aktiverat inom kort.

4. NVIDIA har löst deras Race Driver: GRID-prestandaproblem. Den kommande beta-drivrutinen har ökat bildhastigheter från intervallet 13fps upp till cirka 28fps på vårt benchmarksystem.

5. Vi arbetar fortfarande med NVIDIA på problem med högtalarinställningar när vi använder våra Pioneer eller Denon AVRs i HDMI-repeaterläge. Vi var tvungna att ändra PowerDVD 8 Ultra till en 8 eller 6 högtalarinställning istället för HDMI/PCM för att undvika låsningar. NVIDIA replikerade problemet, men deras system fungerar korrekt nu med den senaste versionen av .37 HDMI-ljuddrivrutin och 0404 BIOS från ASUS. Vi hade fortfarande problem i helgen men vi skapar en ny OS-avbildning idag med en ny drivrutin och programinstallation för att verifiera korrigeringen.

6. Vi rapporterade om AHCI-problem med vår Sony BDU-X10S optiska enhet. Efter en uppdatering av hårddiskens firmware och kortets BIOS ser problemet ut att vara löst när vi flyttade enheten till en annan port så att enheten inte var den första som kändes igen under PnP-uppräkningen. Som en sidoanteckning överförde vi cirka 130 TB information över våra ASUS- och MSI GF9300-kort och såg inga problem med datakorruption.

7. Vår lanseringsartikel för chipset innehöll Intels Q9300 Quad Core-processor och 9950BE Quad Core från AMD. Vi gjorde detta för att visa bästa prestandaegenskaper på varje IGP-plattform. Vi kommer att ha en uppdatering av artikeln om ett par dagar som kommer att innehålla Intels Q8200, E7200, E5200 och E1200 tillsammans med 8750, 9350e, 4850e och BE2400 från AMD i BD-uppspelning och ett par allmänna prestandapoäng i ordning för att mäta prestanda över en mängd olika populära processorval.

8. Några av 9950BE/790GX-resultaten verkade udda jämfört med 780G-resultaten, särskilt vid BD-uppspelning. Vi nämnde Cool-n-Quiet-problem i vår IGP-krönik, del två-artikel och föreslog att användare skulle stänga av CnQ för bästa prestanda under BD-uppspelning. Vi har arbetat med AMD den senaste veckan och det visar sig att aggressiva C1E-rutiner inom BIOS är den främsta boven för några av problemen vi märkt. Vi kommer att ha mer om detta i den kommande sammanfattningen av 790GX tillsammans med en ny uppsättning BIOS-utgåvor från flera tillverkare som avsevärt förbättrar CnQ/C1E-kompatibilitet/prestanda under BD-uppspelning eller spel.