Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Uppdateringar från mobilitetssektorn: Väntar på Sandy Bridge och marknadsanalys


Varför Sandy Bridge är viktigt för bärbara datorer

Att säga att vi överrumplades av Intels tillkännagivande i måndags om ett fel i deras 6-serie chipset skulle vara en underdrift. Hur illa det än var, så är det OEM:erna och systembyggarna som verkligen känner smärtan – för att inte tala om alla pengar som Intel förlorar på detta “inte ett återkallande”. Vi har sett massor av tillverkarens uttalanden om vad de gör för att lösa problemet, och vi har också pratat med våra kontakter för att försöka ta reda på hur problemet kommer att påverka tillgängligheten.

Vi har också haft mer än några få försenade/inställda recensioner medan vi väntar på en åtgärd. Medan vi har tittat på en generisk Sandy Bridge-anteckningsbok och några moderkort, fanns det fortfarande mycket mer vi ville diskutera. En sådan bärbar dator kom med en “low-end” i7-2630QM-processor och en GTX 460M GPU, packad i ett 15,6″ chassi och med en 1080p LCD och RAID 0-hårddiskar. Tillverkaren bad oss ​​att vänta med hela recensionen, och vi har lämnat tillbaka den bärbara datorn, men inte innan vi körde den genom vår svit med mobila riktmärken. Istället för att göra en fullständig recension av en bärbar dator som kanske är tillgänglig eller inte, tänkte vi att det skulle vara intressant att titta på vad en annan SNB-anteckningsbok skulle göra i jämförelse med föregående generations delar.


Uppdatering: Vi fick nyss besked och MSI har gett rätt att avslöja att den aktuella bärbara datorn är MSI GT680R; vi bör förhoppningsvis se den återvända till marknaden om ett par månader.

När det gäller specifikationer var den aktuella bärbara datorn väldigt lik ASUS G73Jw som vi granskade förra året. Byt CPU till en i7-2630QM istället för den gamla i7-740QM, använd ett annat batteri och ett annat chassi och du är klar. Så exakt vad kan 2630QM göra i förhållande till 740QM? Vi har lagt till de fullständiga benchmark-resultaten till vårt Mobile Bench-område, så att du snabbt kan se hur de två står sig.

Om du bara är intresserad av spelprestanda är det ingen överraskning att vi mestadels är GPU-begränsade med GTX 460M. Majoriteten av titlarna är 2-8% snabbare med Sandy Bridge-installationen, men vi har också att göra med uppdaterade drivrutiner så prestandaökningen kan åtminstone delvis komma från NVIDIA. Som sagt, det finns ett par extremvärden: 900p STALKER: Call of Pripyat visar en enorm prestandaökning, liksom 900p StarCraft II. Hur mycket av det kommer från drivrutiner och hur mycket från CPU? Eftersom vi inte har G73Jw att testa om är det omöjligt att säga säkert, men vi kan titta på CPU-testerna för att se hur mycket snabbare Sandy Bridge kan jämföras med Clarksfield.

PCMark påverkas som vanligt kraftigt av lagringsundersystemet, så RAID 0 kontra en enda hårddisk ger det namnlösa systemet en inneboende fördel. Användningen av Western Digitals Scorpio Black-enheter jämfört med en Seagate Momentus 7200.4 är en annan fördel i lagringsområdet – WD har generellt sett hamnat i toppen av HDD-högen med sin Black-serie (även om SSD-enheter fortfarande är mycket snabbare). Om vi ​​ignorerar PCMark ser vi fortfarande en stor fördel för 2630QM. Enkeltrådiga prestanda är 21 % snabbare i Cinebench 10/11.5, vilket enligt vår erfarenhet korrelerar bra med allmän Windows-användning. I de kraftigt flertrådade testerna ökar gapet till 47-58 % i Cinebench- och x264-kodning.

Det handlar inte bara om prestanda heller. Medan den bärbara 2630QM-datorn har ett större 87Wh-batteri, tar vi med i ekvationen att vi fortfarande ser den relativa batteritiden förbättrad jämfört med G73Jw med 17 % vid tomgång, 40 % vid H.264-uppspelning och 42 % vid internetsurfning. Om man tittar på jämförelsen med 2820QM med HD Graphics 3000 tar GTX 460M fortfarande helt klart en vägtull på batteritiden (mindre än hälften av den relativa batteritiden), men det är bra att se mer än tre timmars rörlighet från en bärbar speldator.

Vi är nyfikna på om någon är villig att göra Optimus med en 460M (eller högre) GPU och en fyrkärnig SNB-processor, eftersom det bara kommer att öka batteritiden ytterligare. Naturligtvis ser vi fortfarande enstaka problem med Optimus som kan göra att OEM-tillverkare är långsamma med att använda den på avancerade spelsystem. Till exempel, Empire: Total War låter dig inte välja högre än “Medium” detaljstandardvärden (eftersom det frågar efter IGP-kapaciteten snarare än dGPU). Left 4 Dead 2 hade också några konstigheter med den senaste drivrutinsuppdateringen – du kan inte maximera grafikinställningarna och få den att fungera korrekt med en GT 420M Optimus enligt vår erfarenhet; du måste släppa inställningen “Paged Pool Memory Available” till Låg istället för Hög/Medium, annars kommer den att lämnas till skrivbordet. Resultatet är lägre prestanda/kompatibilitet i förhållande till diskreta GPU:er, men jag skulle vara villig att ta itu med en och annan bugg för dramatiskt förbättrad batteritid.

Hittills har diskussionen om Sandy Bridge handlat om fyrkärniga SNB vs. fyrkärniga Clarksfield, och det är den andra hotande frågan: hur bra kommer de tvåkärniga SNB-chipsen att vara? Vi förväntar oss bättre prestanda än Arrandale och bättre än Arrandale och Core 2 Duo batteritid, men vi har inte kunnat testa några SNB-system med dubbla kärnor än. Tyvärr betyder chipset-buggen/återkallelsen/vad-du-vill-kalla-det att vi inte kommer att kunna kategorisera SNB-prestanda med dubbla kärnor förrän minst en månad till, förmodligen två. Det verkar som om den reviderade styrkretstilldelningen kommer att gå först till stora OEM-tillverkare (dvs. Dell, HP, etc.), och det verkar som att Intel fokuserar först på att fixa den mobila styrkretsen över den stationära styrkretsen. Flera tillverkare har angett att de förväntar sig att bärbara datorer med den reviderade styrkretsen kommer ut på marknaden i slutet av mars till början av april.