Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Uppdaterad CPU-cheatsheet – sju år av hemlig CPU-drift

Introduktion


Uppdatering: 27/8/04 – Alla diagram har reviderats. Tack till alla personer som postat korrigeringar i kommentarsfältet samt skickat dem via e-post. Utöver rättelserna har ytterligare information och kommentarer lagts till på sidorna. För alla som faktiskt kommer tillbaka till den här artikeln för referensinformation, njut av ändringarna!


Förord ​​av Kristopher Kubicki:


Då och då stöter vi på några verkligt begåvade och tålmodiga människor här på AnandTech. För några veckor sedan skrev jag ett cheatsheet för CPU-kodnamn som bara något att göra i en flygplatsterminal för att döda tiden. Mycket snart efter visade en extremt flitig Jarred Walton mig sin återgivning av CPU-släktträdet som han behöll bara för skojs skull!? Eftersom jag visste att jag var överträffad erbjöd jag Jarred en chans att skriva en pilot för AT, och här är den! Njut av det andra, extremt grundliga CPU Cheatsheet 2.0.


Men högt! vad döljer sig i chassit där borta?
En CPU, mina program den kommer att köras!
O Pentium, Pentium! varför är du Pentium?
Skydda dina riktmärken och vägra ditt namn.
Vad finns i ett namn? det som vi kallar ett chip
Med vilket annat namn som helst skulle springa lika snabbt.

Jag ber uppriktigt om ursäkt till Shakespeare, men den trasiga versionen av
Romeo och Juliaär en träffande beskrivning av datorprocessorernas värld. En gång i tiden sysslade vi med artikelnummer och megahertz. Större siffror innebar att du hade en snabbare dator. 80286 var snabbare än 8088 och 8086, och 80386 var fortfarande snabbare, med 80486 som kungen av prestanda. Livet var enkelt och livet var bra. Men det är det avlägsna förflutna; välkommen till nuet.

Där vi en gång hade ett relativt litet antal processordelar att välja mellan, översvämmas vi nu av produktnamn, modellnummer, kodnamn och funktioner. Att hålla reda på vad var och en betyder blir en ganska skrämmande uppgift. Visst, du kan alltid försöka googla informationen, men ibland får du motstridig information, eller orelaterade webbplatser, eller bara små godbitar av vad du försöker ta reda på. Så varför inte sätta ihop ett tydligt, kortfattat dokument som innehåller all relevant information? Lättare sagt än gjort; men det är precis vad som försöks i den här artikeln.

För att hålla saker till och med lite kortfattade har cutoff-linjen godtyckligt ställts in på Pentium II och senare Intel-processorer, och Athlon och senare AMD-processorer. Allt innan dess kan vara intressant för dem som tittar på processorernas historia, men för alla praktiska ändamål är så gamla processorer inte längre värda att använda. Också frånvarande kommer att finnas siffror för strömförbrukning och värmeavledning, främst för att jag inte är alltför bekymrad över dessa värden, för att inte tala om att AMD och Intel har väldigt olika sätt att rapportera denna information. Dessutom designar och testar Intel och AMD sina processorer med en mängd olika kylflänsar, moderkort och andra komponenter för att säkerställa att allt fungerar som det ska, så om du använder rätt komponenter borde det gå bra.

Så vad kommer att ingå? För den här första delen har detaljer om klockfrekvenser, busshastigheter, cachestorlekar, transistorantal, kodnamn och några andra objekt sammanställts. Användningen av modellnummer med processorer är också något som folk sannolikt kommer att ha problem med att hålla rätt på, så detaljerna om processorer för alla Athlon XP och senare AMD-chips och Pentium 4 och senare Intel-chips kommer att följa. Kodnamnen och funktionerna kommer att presenteras först, med individuella processorspecifikationer listade på de senare sidorna. Som helhet bör det vara en användbar snabbreferens – eller fuskblad, om du föredrar det – för alla som försöker hitta detaljer om en modern x86-processor.

Med det sagt, vidare till AMD-processorerna. Varför AMD först? För någon måste vara först, och AMD kommer före Intel i alfabetet.