Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Uppdatera Windows: spel kommer att uppta färre gigabyte på hårddisken

Slutligen, och efter mycket väntan, nästan två år, har Microsoft beslutat att tillhandahålla information om den on-the-fly-datakomprimerings- och dekompressionsmekanism som är integrerad i grafikkort som är kompatibla med DirectStorage. En del av DirectX 12 Ultimate som gör att GPU:n kan komma åt data från SSD:er anslutna via PCI Express utan att förlita sig på CPU:n. Men detta har också ett annat verktyg, det låter oss använda vår grafikhårdvara för att kopiera data från solid state-enheten till RAM och dekomprimera den i hög hastighet, samtidigt som belastningen på processorn minskar.

Fördelarna med datakomprimering i spel-SSD

Detta är inte en nyhet, eftersom användare av PS5 och båda Xbox-serierna har redan fördelen . Vid överföringshastigheterna för en NVMe SSD, om vi behöver dekomprimera data när den överförs, kan vi upptäcka att inte en, utan flera processorkärnor, måste vara exklusivt ansvariga för denna uppgift, vilket minskar prestandan. Tricket ? Lägg till datakomprimerings- och dekompressionsenheter inuti grafikkortet.Compresion Data SSD Velocidad

Jo, i bilden ovan kan du se jämförelsen när du överför information från SSD till grafikkortets minne med DirectStorage och den integrerade avkodaren i de som är kompatibla med DirectX 12 Ultimate. Till överföra 5,65 GB av information, processen reduceras från 2,36 sekunder till 0,80 sekunder och a CPU-användning på 100 % till 15 % . Så processen att dekryptera den komprimerade datan tar inte några extra sekunder. Den största fördelen med detta? Ha spelinstallationer som tar mindre utrymme på SSD:n men framför allt avsluta flaskhalsen med brist på videominne.

Det finns många spel som laddar alla visuella tillgångar i spelet i video-RAM-minnet på grafikkortet, vilket innebär att om vi har en modell med lite minne så får vi problem på grund av de kontinuerliga kopieringsrörelserna från hårddisken till systemets RAM. och från detta till VRAM. Det nya paradigmet tillåter oss att kopiera data i hög hastighet från SSD:n till grafikkortet vid behov.

Det är inte bara för spel

Dessutom, tack vare DMA-mekanismen som varje grafikkort måste ansluta till huvudminnet, kan vi använda GPU:n för att dekomprimera data från andra applikationer. Alltså alla i framtiden kan installeras i komprimerat format . Vilket kommer att innebära att de inte bara tar upp mindre utrymme på SSD:n men på grund av deras mindre storlek blir deras överföring lättare .

Utgåva av ljud med ProTools

I vilket fall som helst, de applikationer där detta kommer att ha störst genomslag är videoredigering och grafiska designapplikationer med stora filer. Eftersom det bara kommer att vara nödvändigt att ha i RAM den del av filen som vi redigerar och inte hela den samtidigt. Vilket är en enorm prestandafördel och kommer att förhindra hastighetsfall i dessa fall.

Vi måste i alla fall komma ihåg att DirectStorage är exklusivt tillgängligt för Windows 11 och det finns fortfarande inga applikationer som drar nytta av det, men när de väl gör det kommer vi att se en väsentlig skillnad i hur många applikationer fungerar. Så datakomprimering på SSD kommer att helt förändra paradigmet för många applikationer som vi använder dagligen och kommer definitivt att dra tillbaka användningen av hårddisken. Sådana applikationer måste dock anpassas för att kunna använda denna nya förmåga.