UniFi BeaconHD-recension: Ett utmärkt men ändå frustrerande mesh-tillägg

0 Shares

UniFi AP BeaconHD Wi-Fi MeshPoint (modell UDM-B) — aka BeaconHD eller UniFi Dream Machine Beacon — från Ubiquiti, kan vara en utmärkt mesh-tilläggsenhet eller en frustrerande sådan, beroende på hur många vägguttag och vilken typ du ha runt ditt hem.

I alla fall, om du redan har UniFi Dream Machine (UDM) och nu flyttar till ett större hem, kan Beacon vara ett gångbart alternativ för att bygga ett robust nät på ett kick. Där dess fysiska design fungerar är nätpunkten värd den nuvarande kostnaden på cirka $130.

Obs: Det här inlägget är bara vettigt om du har läst min recension av UniFi Dream Machine.

Beacon HD och UDM

UDM BeaconHD: En bekväm men potentiellt problematisk mesh-punkt

Ur lådan ser UDM Beacon ut som en långsträckt topp på Dream Machine. Det är en rundad rektangel med en stor logotyp av Ubiquiti på toppen. Dess fälg fungerar som en färgskiftande statuslampa, precis som fallet med UDM.

Denna lampa reagerar varje gång du vill tillämpa ändringar på Beacons inställning. När det är tillämpligt kan du också använda den för att lokalisera enheten eller som en nattlampa för ett rum — den är ganska ljus och vacker. Och precis som fallet med UDM kan du hantera Beacons ljus via UniFi-mobilappen.

Bekvämt plug-in koncept

Som det fungerar, har du Dream Machine-routern som arbetar i ett hörn, placera sedan Beacon på avstånd, och de två kommer att bilda ett mesh Wi-Fi-nätverk.

På undersidan av Beacon hittar du en integrerad plugg med tre stift. Knäpp in den i ett uttag och du har slutfört hårdvaruinstallationen. Enheten sitter tätt. Det är supersnabbt och bekvämt.

Men verkligheten kan vara lite mer komplicerad.

Beacon HD Undersida

Tankelös pluggdesign, för stor för sitt eget bästa

Det beror på att Beacon är alldeles för skrymmande. Den är 6,68 tum (169,7 mm) hög och 4,42 tum (112,5 mm) bred och täcker hela ytan på ett multiuttag. Det, plus det faktum att den inte har något genomgående uttag, betyder att var du än använder den, kan du inte förvänta dig att koppla in något annat till strömmen.

Det är om du överhuvudtaget kan koppla in den. Det är rätt. Du kan inte bara koppla in Beacon till ett vägguttag. Dess stift sticker inte ut från en jämn yta utan ett spår som är ungefär en kvarts tum djupt och en halv tum smalare än själva enheten, i väntan på en frontplattas utskjutande topp.

Som ett resultat kan du bara ansluta den till ett enda uttag eller en vägg med två uttag. Om du har ett 3-uttag eller ett större, är Beacon-kontakten för kort för att enheten ska bli saftig eller stanna kvar.

Följaktligen är den också väldigt besvärlig när den används på ett grenuttag. Du måste ansluta den till ett uttag i slutet av resan för att den ska stanna kvar och bli ansluten. Även då kommer Beacon antagligen fortfarande att få hela grenuttaget för sig själv.

Dessutom, i det här fallet vill du inte lämna den på golvet – du kommer att snubbla över den, plus att det inte är bra för Wi-Fi-signalen. Men om du hänger upp den är det hela ett ögonsår.

Jag hade svårt att hitta rätt ställe att lämna BeaconHD under mina tester och saknade verkligen den kompakta designen av AmpliFi HD:s mesh-punkt.

Beacon HD-vägg

UDM BeaconHD: Hårdvaruspecifikationer

Som namnet antyder siktar UniFi Dream Machine BeaconHD på att vara en extra mesh-punkt specifikt för Dream Machine-routern. Men som en del av Ubiquitis UniFi-hårdvarulinje kommer den att fungera med vilken UniFi-kontroller som helst.

Hårdvara Router Mesh-tillägg
Fullständiga namn Ubiquiti UniFi Dream Machine UniFi AP BeaconHD Wi-Fi MeshPoint
Modell UDM UAP-BeaconHD (UDM-B)
Produkttyp Dual-band 4×4 Wi-Fi 5-router Dual-band 4×4 Mesh Extender
CPU Fyrkärnig 1,7 GHz, 16 GB flashminne, 2 GB systemminne 880 MHz MIPS 1004KEc CPU med 128 MB SDRAM
Mått 4,33-tum (110 mm) i diameter; 7,25 tum (184,2 mm) hög 6,68 x 4,42 x 1,27 tum (169,7 x 112,15 x 32,2 mm)
Vikt 2,32 lb (1,05 kg) 260 g (9,17 oz)
Nätverksgränssnitt Fyra Gigabit LAN-portar, en Gigabit WAN-port Ingen
Max. Energiförbrukning 26W 11,5W
Effektmetod 2-stifts standard nätsladd Tre-stifts snap-on
Strömförsörjning Inbyggt
Spänningsintervall som stöds 100 -240VAC 100 – 240VAC
Max TX Power 2,4 GHz: 23 dBm / 5 GHz: 26 dBm 2,4 GHz: 24,8 dBm; 5 GHz: 30 dBm
Antennförstärkning 2,4 GHz: 3 dBi / 5 GHz: 4,5 dBi 2,4 GHz: 4,5 dBi / 5 GHz: 5 dBi
Wi-Fi-standarder 802.11 a/b/g/n/ac/ac-wave 2 Samma som router
trådlös säkerhet WEP, WPA-PSK, WPA-Enterprise (WPA/WPA2, TKIP/AES) Samma som router
kanal bandbredd 20MHz, 40MHz, 80MHz, 160MHz Samma som router
Mesh redo Ja Ja
Speciell funktion Inbyggd Ubiquiti UniFi Controller Ingen
Driftstemperatur -10 till 45°C (14 till 113°F) -10 till 60°C (14 till 140°F)
Driftfuktighet 5 till 95 % icke-kondenserande Samma som router

På samma sätt kommer det inte att fungera med en AmpliFi-router, som AmpliFi HD som nämns ovan. Och Beacon fungerar inte med någon tredjepartsrouter.

Dual-band toppnivå Wi-Fi 5-specifikationer

I kärnan är UniFi AP BeaconHD Wi-Fi MeshPoint en 4×4 Wi-Fi 5-förlängare med topphastigheter på 5GHz på 1733 Mbps. Det är en dubbelbandsenhet, så det finns ingen dedikerad backhaul. Som ett resultat får en klient i bästa fall bara 867 Mbps på grund av signalförlust.

Det är alltid svårt att hitta den där söta platsen för att placera en trådlös mesh-punkt, speciellt en utan ett dedikerat backhaul-band. För nära och du har inte den täckning du vill ha. För långt, ja, det finns inte mycket signal från routern för att enheten ska kunna förlängas.

När det gäller UDM BeaconHD var det mycket svårare. Du måste ha ganska tur för att ha ett tillgängligt och passande vägguttag på den perfekta platsen.

Beacon HD Powerstrip

UDM BeaconHD: Enkel installation

Men det är det enda problemet med Beason. När du väl har hittat en plats för det är resten en no-brainer.

Installationsprocessen är superenkel. Anslut den bara några meter från Dream Machine-routern och kör UniFi-mobilappen. Inom några sekunder kommer du att se AP BeaconHD visas på fliken Enhet som “Väntar på adoption.”

Tryck nu på den och systemet lägger till den i Deam Machines UniFi-kontroller. Hela processen tog mig mindre än några minuter. Efter det kunde jag ändra namnet på Beacon och använda mobilappen för att hantera den, inklusive att se anslutna klienter och en mängd annan nördig information.

Förresten, även om installationen var enkel, märkte jag några mindre konstigheter. Mobilappen tillåter inte firmwareuppdateringar. För det måste du använda webbgränssnittet för Dream Machine. Beacon fungerade mycket bättre med den senaste firmware, så mycket säker på att du gör det direkt.

När allt väl är igång, precis som alla andra mesh-system, kommer klienter som är anslutna till Beacon att njuta av alla inställningar och funktioner i själva Dream Machine. Det betyder bland annat att nätet har mycket mer att erbjuda än en AmpliFi HD-set.

Beacon HD-inställning

UDM BeaconHD: Utmärkt prestanda

Jag staplade UniFi AP BeaconHD Wi-Fi MeshPoint mot satellitenheter i andra Wi-Fi 5-mesh-system, och det gick väldigt bra för en dubbelbandssändare.

Närmare bestämt, på ett nära avstånd på mindre än 10 fot (3 m), kunde mina 3×3 Wi-Fi 5-klienter få ut en konstant hastighet på 314 Mbps. När jag ökade avståndet till 40 fot (12 m) var det i genomsnitt 242 Mbps, snabbare än tri-band Netgear Orbi RBK50.

UniFi AP BeaconHD Wi Fi MeshPoint-poäng

Det var svårt för mig att testa täckningen av Dream Machine + BeaconHD combo mesh på grund av problemet med kontakten. Det är dock säkert att säga att de två kan hantera cirka 4000 ft² (372 m²) ganska enkelt, eller till och med mer, så länge du kan hitta en utmärkt plats för Beacon.

Jag testade systemet i cirka 10 dagar och hade inga problem alls. Det fanns ingen frånkoppling, och anslutningen var konsekvent tillräckligt snabb för att leverera 100 Mbps eller snabbare internethastighet i hela mitt hem.

Slutsats

UniFi AP BeaconHD Wi-Fi MeshPoint är en nischad mesh-punkt – den fungerar bara med en befintlig UniFi-kontroller, som UniFi Dream Machine-routern. Och sedan är det en anmärkningsvärt bekväm och välpresterande tilläggsnätenhet.

Designmässigt måste du dock först ha ett vägguttag som väntar på det, vilket kan vara ett stort problem för de flesta hem. Tänk på det innan du skaffar din.

0 Shares