Undvik att använda Quad9 DNS: De kommer att börja blockera piratwebbplatser

0 Shares

Vi pratar om DNS Quad9 , eller 9.9.9.9 . Dessa DNS är bland de snabbaste på nätverket, och skapades av IBM i maj 2016. Sedan dess har de blivit en av de mest använda på nätverket tack vare sin säkerhet och snabbhet. Men nu antipiratföreningar har lyckats komma undan med det.

De blockerar en piratkopierad musikwebbplats av DNS

I Tyskland gav operatörerna frivilligt efter för DNS-blockering tillgång till piratkopierade webbplatser genom en verifieringsprocess. Landet har dock ännu inte implementerat den avancerade blockeringen av piratwebbplatser genom certifikat som det som används i Spanien, så det räcker med ett enkelt byte av DNS-server för att kringgå den.

quad9

Nu har dock Sony lyckats få Hamburgs tingsrätt att beordra den schweiziska baserade DNS-servern Quad9 att blockera åtkomsten till en webbsida som används för att värd piratkopierad musik . Den specifika webbplatsen nämns inte i domstolsbeslutet, men det finns tre portaler som finns på blockeringslistan, och den enda som är relaterad till piratkopiering av musik är canna.to, så det är med största sannolikhet domänen.

Som domstolen har bestämt, DNS-server är inte befriad från ansvar som operatörer eller domänregistratorer kan vara. Därför, om de inte följer det, kommer de att få betala böter 250 000 euro per webbplats att de inte blockerar, samt två års fängelse.

Skadlig programvara är inte samma sak som piratkopiering

Ett av argumenten som Sony har framfört för att blockera den här webbplatsen är att Quad9 redan blockerar några farliga webbplatser på frivillig basis, något de annonserar på sin egen webbplats. Bill Woodcock, styrelseordförande för Quad9, bekräftar dock att det inte är samma sak att blockera en skadlig kod och nätfiskewebbplats än en annan relaterat till piratkopiering , så han kommer att överklaga domstolsbeslutet.

Tidigare har Quad9 klagat på att upphovsrättsägare har kopplat piratkopiering till skadlig programvara, men Quad9 föredrar att överlåta det beslutet till en expertgrupp för att avgöra om ett hot ska blockeras eller inte, och inte avgöras av rättighetsägare som tydligt har andra intressen i åtanke. De är för närvarande 98% framgångsrika i att blockera hot, och om de accepterade beslut baserade på personliga intressen snarare än expertanalyser skulle andelen sjunka kraftigt.

0 Shares