Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Undersökningar av Athlon X2 överklockning

Introduktion

Notera: Detta är den andra artikeln i en serie överklockningsartiklar. Vår första artikel tittade på att överklocka ett Venice 3200+-chip med två olika typer av RAM, och det lade grunden för vad vi gör i den här artikeln. Vi har uppdaterat några av våra komponentval såväl som våra riktmärken. Den stora skillnaden är att vi nu använder en X2 3800+ för processorn, och vi har även uppgraderat till ett 7800 GTX grafikkort. Vi kommer att titta på prestanda med flera typer av RAM också. Dessa artiklar är inte inriktade på de avancerade överklockarna, och vi går inte heller efter extrem prestanda till varje pris. Huvudsyftet är att använda några kostnadseffektiva inställningar och visa vilken typ av prestationsnivå som kan uppnås.

Som vi nämnt tidigare finns det en risk med överklockning och vi rekommenderar det inte till alla. Ett system som verkar stabilt i veckor eller till och med månader kan plötsligt få problem, så vi skulle definitivt inte rekommendera överklockning för tillfälliga datoranvändare som kanske inte kan känna igen eller hantera sådana problem. Vi tar inget ansvar för eventuella svårigheter eller förluster som du kan uppleva genom att använda informationen i denna artikel, och vi tar definitivt inget ansvar för eventuella skador som kan uppstå på någon person, plats eller föremål. Risken är din ensam, och lite försiktighet skadar inte. Eftersom vi bara använder en liten delmängd av delar från de tillgängliga alternativen är detta endast avsett som en baslinjeprestandamätning. Slutligen finns det inget som heter ett “garanterat resultat”; du kanske matchar de resultat vi uppnår eller kanske inte.

Vi började vår senaste titt på överklockningsplattformar med Venice 3000+ och 3200+ processorer. Med en $130-$180-processor visade vi att det var möjligt att komma nära prestanda som erbjuds av den extremt snabba och extremt dyra FX-57. Egentligen kom vi närmare FX-55-prestanda, men för ungefär 1/6 av priset är det fortfarande väldigt imponerande. Efter att ha tittat på Venedig-kärnan, måste nästa värdefulla uppgradering av processorn vara övergången till dubbla kärnor. Förändringen kommer också med en kraftig prishöjning, tyvärr, och beroende på uppgiften kan det eller kanske inte spela någon roll. Aktuella spel visar ingen fördel med flera kärnor, så om du inte planerar att köra några andra CPU-intensiva uppgifter i bakgrunden medan du spelar, kanske uppgraderingen inte är värt besväret.

Vi tittar på Athlon X2 3800+, som du säkert redan kan gissa. Men vi började arbeta med riktmärkena för ett tag sedan och det finns faktiskt ett par nyare alternativ som potentiellt ger högre prestanda. De nya Opteron 165/170-chippen använder Danmarks kärna, som i grunden är arbetsstationsversionen av Toledo. Medan 165 kommer med en lägre standardklockhastighet, skulle vi våga säga att den har potential att överklocka lika högt som X2 3800+ som vi kommer att använda i den här artikeln, och sannolikt ännu högre. (Resonemangen härrör från hur CPU:er lagras och testas. Arbetsstations-/serverdelar genomgår mycket mer rigorösa valideringsprocesser, och vanligtvis innebär detta att delarna har mer överklockningsutrymme. De flesta serverchips är extremt konservativt betygsatta, eftersom komponentfel är långt mer oönskat – och ovanligt – än i stationära datorer.) I kombination med den ökade L2-cachen kan du eventuellt öka prestandan utan att spendera mer pengar.

Istället för att överge alla riktmärken som vi redan har kört, kommer vi dock att presentera resultaten tillsammans med några kommentarer om den övergripande upplevelsen av att överklocka Manchester-kärnan. Observera också att detaljhandeln av Opteron DC-delarna kan torka ut inom en snar framtid. Så även om vi är övertygade om att X2 3800+ kommer att vara tillgänglig för köp om sex månader, kan vi inte säga detsamma om Opteron 165.

Vår förra artikel innehöll en enorm mängd introduktionsmaterial, som täckte de olika komponenterna som du behöver tänka på när du bygger ett system designat för överklockning. Vi kan lugnt hoppa över allt detta den här gången, även om nykomlingar kanske tycker det är bra att granska materialet. De flesta av våra inställningar förblir oförändrade, men låt oss förklara det mer i detalj.