Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ultrabook Head to Head: Acer Aspire S3 vs. ASUS UX31E

Vi presenterar Ultrabook Contenders

När Intel till en början lade ut idén om ultrabook som en ny typ av bärbar dator, erkänner jag att jag hyser mycket skepsis – är inte ultrabook bara en förbannad ommärkning av en ultraportabel? Tyvärr har det tjänat mig väl genom åren att vara skeptiker/cyniker, så nu sitter jag här framför två ultrabooks och försöker avgöra ett par saker: vilken ultrabook är den “bästa” just nu, och är någon av dem faktiskt värt att köpa. Den första frågan kanske är lite lättare att svara på, men den andra…

Jag antydde detta i vår Holiday 2011 Mobile Buyer’s Guide, men om du är på marknaden efter en bra ultrabook kan du göra mycket värre än att gå ut och ta en MacBook Air och kalla det en dag. Om du inte gillar OS X och är mer nöjd med att köra Windows 7, kan MBA naturligtvis köra Windows också, och den har förmodligen fortfarande högre betyg än flera av de ultrabooks som flyter runt just nu. Ja, MBA kommer att kosta mer för liknande specifikationer, men vad specifikationerna ofta inte säger dig är hur bärbara datorer jämförs i de mer subjektiva områdena som byggkvalitet, tangentbordskvalitet och skärmkvalitet. Som sagt, vi har fortfarande dessa två ultrabooks att granska, så låt oss se var de tävlar och var de kommer till korta.

I ena hörnet har vi Acers Aspire S3, med en 256GB SSD och en i7-2637M-processor (1,7GHz bas med Turbo upp till 2,8GHz). Prissättning på S3-951-6432 har vi i handen börjar på $1230 online (ned från $1300 MSRP—och vi har sett det så lågt som $1200 under de senaste veckorna). Basmodellen S3-951-6646 å andra sidan kan fås för bara $875 online (ned från 900 USD MSRP; vi har sett t så lågt som 850 USD). Ingångsmodellen skiljer sig på ett par nyckelområden från vad jag granskar; För det första har den en lägre spec i5-2467M-processor (1,6 GHz bas med Turbo upp till 2,3 GHz), och för det andra använder den en hybrid HDD + SSD-arrangemang för lagring. Det är det andra föremålet som oroar mig mer, eftersom huvudhårddisken är en 5400RPM 320GB-modell och SSD:n är en liten 20GB-enhet. Dessutom används SSD:n inte för någon form av cachning så långt jag kan avgöra (Intels Smart Response Technology kräver Z68-kretsuppsättningen), så den är egentligen bara där för att fungera som en växlingsfil och ett filarkiv för viloläge. Vi kommer till de fullständiga specifikationerna om ett ögonblick, men låt oss presentera den andra utmanaren först.

I det andra hörnet har vi ASUS UX31E, storebror till UX21E som vi recenserade som vårt första ultrabook-möte. ASUS skickade oss också sin avancerade UX31E-DH72-modell, med en 256 GB SSD och en i7-2677M-processor (en 100MHz klockhastighetsökning jämfört med den tidigare modellen i7-2637M). Basmodellen UX31E-DH52 har en 128 GB SSD och en i5-2557M CPU för cirka $1100, ibland mindre. Intel satte ursprungligen ett riktpris på $1000 eller mindre för basmodellen av alla ultrabook, men detta verkar vara en ganska lös definition eftersom vi inte kan hitta en $1000 UX31E just nu. UX31E-DH72 vi granskar tippar vågen på en ganska rejäla $1399 (MSRP och onlinepris).

Marknaden för ultrabooks har också utökats till att omfatta några andra bärbara datorer, som Samsung Series 9. Vi har sett det personligen, och det område där det är klart bättre är kontrastförhållandet på LCD-skärmen – och en matt LCD också. Vi har inte kunnat testa det än, men vi borde ha den snart nog. Prestanda för basmodellen med en i3 ULV-processor kommer säkerligen att vara lägre än vad vi testar med Acer S3 och ASUS UX31E, men vi såg den uppgraderade NP900X3A-A02US-modellen med i5-2537M och en 128GB SSD gå för så lite som $999 förra veckan; tyvärr är priset nu säkerhetskopiera till $1430, vilket inte alls är så intressant. Det är dock något att hålla utkik efter, eftersom $999 är en enorm rabatt jämfört med där Series 9 lanserades och just den modellen har ganska bra specifikationer.

Både Acer- och ASUS-erbjudandena är 13,3-tums ultrabooks, vilket placerar dem i samma familj som Toshiba Portege Z835 och MacBook Air 13, så det ger oss fem potentiella ultrabook-liknande enheter att diskutera (sju om vi inkluderar UX21E och MBA 11). Hur jämför alla dessa ultrabooks med varandra, och kan en av dem nå toppen? Inte överraskande är svaret på den frågan ganska komplicerat och kommer i slutändan att destillera ner till det du värdesätter mest i en bärbar dator. Vi har exempel på längre batteritid, bättre skärmar, högre upplösningar, större och/eller snabbare SSD:er och snabbare processorer. Det finns också tangentbordet, byggkvaliteten och den övergripande designen att ta hänsyn till. Låt oss ge en sammanfattning av Acer och ASUS ultrabooks innan vi når riktmärkena, och sedan avslutar vi med några tankar om ultrabookmarknaden som helhet.