Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ultra ATA/66 Technology Review

Vi sitter alla och accepterar förändringarna som kommer över oss i livet, men undrar du någonsin vad som för med sig dessa dramatiska förändringar? Har du någonsin tänkt på att det fanns någon där ute som bestämde att en t-shirt skulle vara bekvämare att bära än en skjorta? Eller vid en tidpunkt bestämdes standardpappersstorleken till 8,5″ x 11″? Sådana här saker ägnar vi vanligtvis inte så mycket uppmärksamhet åt, men när det kommer till hårdvaruindustrin verkar det som om vi måste annars hamna i stoftet av den snabbt föränderliga industrin.

Redan 1997, med Intels lansering av i430TX-kretsuppsättningen, var en av de mest stolta funktionerna i den nya chipsetstandarden dess stöd för hårddiskgränssnittsstandarden Ultra ATA/33. Ultra ATA/33 tillåter per definition burst-överföringshastigheter på upp till 33,3 MB/s för kompatibla EIDE-enheter över PCI-bussen. Ultra ATA/33 var vid den tiden det senaste försöket med en lågkostnadskonkurrent till den avancerade SCSI-standarden för lagringsenheter. Anledningen till flytten till Ultra ATA/33, som var en effektiv fördubbling av den tidigare standarden för burst-överföringshastighet för EIDE-enheter (DMA Mode 2 – PIO Mode 4) var i grunden på grund av de interna förbättringarna i EIDE-hårddiskar, vilket gjorde att enheterna nå en punkt där de kunde hämta data internt snabbare än de kunde skicka dem till värdkontrollanten. Situationen gav lite av ett dilemma, eftersom alla fall där en prestandaflaskhals är närvarande skulle, i det här fallet, den enklaste lösningen kom i form av Ultra ATA/33-standarden som fördubblade burst-överföringshastigheter och köpte industrin ett par till år tills prestandaribban behövde lyftas igen.

För er som var inne på datorhårdvara när TX-chipset blev populärt är det ganska svårt att komma ihåg exakt när Ultra ATA/33 tog fart, eftersom det var en mycket kritiserad “funktion” på grund av dess relativt lilla prestandaförbättring jämfört med tidigare standarder. Idag, om du tittar på vilken EIDE-hårddisk som helst, är chansen stor att du inte hittar något som inte är Ultra ATA/33-kompatibelt, är det inte roligt hur förändringar kommer till?

Precis när industrin nådde den begränsningen 1997, är tiden för nästa “stora” hopp i hårddiskgränssnittsstandarder över oss, låt oss säga hej till Ultra ATA/66.