Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ultra ATA/66 kontra Ultra ATA/33 Jämförelse

Ultra ATA/66-gränssnittet har funnits med oss ​​i lite över ett år nu, och de flesta hårddiskar som för närvarande finns stöder denna standard. Med löftet om dubbla överföringshastigheten jämfört med Ultra ATA/33-gränssnittet, verkar Ultra ATA/66-enheter vara den heliga gralen för våra hårddiskprestandaproblem. Men hur stor fördel har Ultra ATA/66-standarden på de enheter som för närvarande finns tillgängliga på marknaden?

Även om denna jämförelse inte är ett försök att förringa vikten eller behovet av Ultra ATA/66-gränssnittet, eftersom nuvarande hårddiskar blir allt snabbare och kräver mer dataöverföringsbandbredd, hjälper det att visa att valet mellan dessa två gränssnitt har mycket lite att göra med prestanda när du använder nuvarande generations enheter.

Det råder ingen tvekan om att den åldrande Ultra ATA/33-standarden snabbt kommer att bli otillräcklig för att hålla jämna steg med hårddiskarnas ständigt ökande prestanda. Branschanalytiker uppskattar att hårddiskens prestanda kommer att fortsätta att växa med en hastighet av 40 % varje år, och med nuvarande hårddiskprestanda som snabbt närmar sig Ultra ATA/33-barriären, behövs verkligen Ultra ATA/66-standarden, liksom framtidens Ultra ATA/100 standard.

Du behöver inte leta längre än vår egen recension av Maxtor DiamondMax Plus 40 (Ultra ATA/66) hårddisk för att se hur den nuvarande hårddisktekniken ligger precis vid kanten av Ultra ATA/33-kapaciteten och snart kommer att behöva den extra andningen rum som erbjuds av Ultra ATA/66. Genom att sätta in varaktiga dataöverföringsavläsningar som är större än 30 MB/s på de yttre områdena, skulle Maxtor DiamondMax Plus 40-seriens enheter utnyttja all bandbredd för Ultra ATA/33-specifikationerna.

Även om vi inte försöker tona ner behovet av Ultra ATA/66-standarden, tror vi att den måste ses efter vad den är: en standard, inte en prestandaförstärkare. Även om implementeringen av Ultra ATA/66-standarden erbjuder små prestandavinster i nuvarande enheter; dessa vinster beror huvudsakligen på skuröverföringshastigheten för data och inte de ihållande överföringshastigheterna. Om den begärda informationen råkar finnas i cacheminnet på en hårddisk kan denna data överföras i skurar med upp till 66 MB/s. Denna “burst”-överföring av data ger ett uppsving för företagsapplikationer, där oddsen att ditt nästa begärda datablock redan har laddats in i diskens cache är större.

Om din applikation kräver mer data än vad som kan passas in i din hårddisks cache, eller om den begärda informationen inte är förladdad i cacheminnet, kommer din enhets dataöverföringshastighet att sjunka till den faktiska fysiska mediaöverföringshastigheten. För närvarande är detta under de jämna 33 MB/sek i Ultra ATA/33-standarden, även om några av de nyare enheterna snabbt närmar sig denna tröskel. I dagligt bruk av din dator kommer du med största sannolikhet att stöta på en kombination av de två ovanstående scenarierna, så även om du kommer att märka en liten prestandavinst, kommer det inte att vara fullt så dramatiskt som annonseringen på lådan gör den till.

Så för att sammanfatta, syftet med denna artikel är inte att misskreditera behovet eller fördelarna med att använda Ultra ATA/66-standarden, utan snarare att objektivt jämföra Ultra ATA/66-standarden med den äldre Ultra ATA/33-standarden, för att se precis hur mycket prestanda den nuvarande generationen av enheter kan vinna genom att använda den nyare standarden.