Ukrainakrisen: Hur reagerade teknikföretagen?

Ukrainakrisen: Hur reagerade teknikföretagen?

Teknikföretag har en hög nivå av kontroll i den nuvarande globala ekonomin. Därför påverkas de mycket av världsomspännande händelser. Till exempel, under de senaste åren har en stor geopolitisk händelse varit kriget mellan Ryssland och Ukraina 2022, det största i Europa sedan Sovjetunionens upplösning 1990-91.

Ryssland har skickat styrkor för invasionen av Ukraina, där resten av världen har reagerat på situationen direkt eller indirekt. Globala teknikledare har gjort förändringar och visat sin partiskhet också, medan andra har tagit initiativ för driftsäkerhet under krigsperioden.

I den här artikeln kommer du att lära dig mer utförligt om hur tekniksektorn har reagerat på denna pågående geopolitiska händelse.

Teknisk industri i Ukraina och nuvarande påverkan

Ett av huvudområdena där den nuvarande Ukrainakrisen har visat sig ha störst inflytande är direkt inom den ukrainska tekniksektorn. Branschledare i denna region har stor respekt över hela världen. Många av de stora tjänsterna som WhatsApp, PayPal, Grammarly och Affirm skapas av eller bearbetas av mjukvaruingenjörer i Ukraina.

Dessutom outsourcar många företag till mjukvaruexperter i Ukraina eller anställer dem för heltidsprojekt i Europa-centrerade projekt. Det finns stora teknikföretag med hög arbetskraft i landet med kopplingar till globala företag, som EPAM, GlobalLocic och Softserve.

Därefter är effekterna av det Ukraina-centrerade kriget stor på dessa företag, med det mesta av arbetsstyrkan i Ukraina. Dessa företag måste ta specialiserade förberedelser för att hantera krisens konsekvenser. Effekten på de mer framstående företagen som arbetar med Ukraina-baserade lokala lag skulle inte bli särskilt stor. Däremot kan mjukvaruingenjörer från landet inte fortsätta sina prestationer som tidigare. Därför förväntas de icke-kritiska delarna få prioritetsvalsöverväganden under första kvartalet.

Enligt experter på området har en teknisk migration från Ukraina potential att inträffa i Europa. Vissa företag har beredskapsplaner på plats för att förflytta sin personal på ett säkert sätt. Det är dock inte garanterat att migrationen av den tekniska arbetsstyrkan i hög grad skulle påverka Europas mjukvarumarknad.

Desinformation är utbredd: Teknikföretag tar sin ställning

Efter den ryska invasionen av Ukraina kommer många interna nyheter ut till omvärlden från allmänheten som sitter fast i landet. Men statliga restriktioner införs för extra informationsutmatning, och desinformation kommer också ut. Efter detta har många stora teknikföretag tagit initiativ för korrekt kontroll av information från landet.

Efter att invasionen startade startade Metas säkerhetschef trenden med att säga att de skulle undvika att ta emot några annonspengar från media i Ryssland. Dessa inkluderar nämligen Sputnik eller Russia Today. Twitter noterade också att det skulle sluta visa annonser från Ryssland och Ukraina. YouTube började subtilt blockera annonsvisningar för några av de Kreml-fokuserade medierna också.

När stora företag som dessa nekar tjänster, kommer andra företagstjänsteleverantörer och företag sannolikt att öka restriktionerna för ryska medier. Några större företag som arbetar med internetinfrastruktur stoppade sitt partnerskap med ryska kunder.

Andra betydande restriktioner kom från många andra företag, som Google, som satte restriktioner för Kreml-drivna medier. De kan till exempel inte visa några av sina annonser via Gmail eller Google Sök. Dessutom visar Europa-versionen av Google Play Butik inte längre några nyhetsappar som Sputnik eller Russia Today (RT).

Till och med språklösningsbaserade företag som Grammarly lägger fram nödplaner som stödjer sina Ukraina-baserade tekniska team i logistik och finansiella aspekter. Några andra har dock inte uttryckligen uttalat sin sida på någon sida av kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Många företag som tar bort media som stöds av Kreml eller skär ner på ryska tjänster gör det för att undvika spridningen av desinformation som vissa ryska aktörer gjorde tidigare. De gör också detta för att visa sitt stöd för Ukraina och ta deras parti mot invasionen av Ryssland.

Andra initiativ från tekniska företag relaterade till Ukraina-krisen

Många av företagen inom tekniksektorn genomför specifika åtgärder för att visa sitt stöd för Ukraina och stå emot Ryssland. Här är en grundläggande översikt.

· Sociala media

Som nämnts har Google, Twitter och Meta (tidigare Facebook) direkt visat sitt stöd för Ukraina. Google delar med sig av säkerhetstips, minskade rekommendationer och blockerade vissa YouTube-kanaler från sökmotorns sidrankning. Twitter har lagt en paus på rekommendationer, märkt tweets och till och med infört uppmaningar.

Speciellt Meta har förbjudit annonser, aktiverat begränsad åtkomst till visst innehåll, förbättrat faktakontroller och till och med krypterat chattarna. Dessutom har Reddit lagt ett förbud mot Rysslandsbaserad medieinformation, och TikTok tillåter inte videouppladdningar eller livestreams från Ryssland.

· Strömningstjänster

Många streamingtjänster som Netflix sänder inte de ryska statliga kanalerna som regeringen först sanktionerade. Sedan skar den ner alla sina tjänster till landet. Roku tillhandahåller inte Russia Today bland de tillgängliga kanalerna, och Amazon Prime Video är inte heller tillgängligt för Ryssland-baserade användare.

Inte ens Spotify tillåter sina tjänster i Ryssland eller visar Ryssland-baserat innehåll.

· Betalningsplattformar

Betalningsföretag har visat sitt stöd för Ukraina genom att stänga ner eller blockera deras tjänster. Till exempel tillhandahåller PayPal inte sina tjänster till ryska medborgare. American Express, Mastercard och Visa tillhandahåller inte heller sina tjänster. Endast Google Pay och Apple Pay tillåter begränsad åtkomst till deras tjänster för ryssar.

· Teknisk produktförsäljning

Microsoft tillhandahåller ingen nyförsäljning av produkterna i Ryssland, som Xbox-artiklarna. Inte ens Apple tillåter total försäljning av sina produkter i butik eller online för ryssar. Dessutom har Nintendo ingen aktiv e-butik i landet, och Samsung har stoppat leveransen av chips, smartphones och andra Samsung-produkter till Ryssland.

· Applikationsbutiker

Apples och Googles appbutiker visar inte längre upp de ryska statliga medieapparna som Sputnik eller RT. Dessutom har Apple lagt en paus på sökannonsbaserade kampanjer i Ryssland via App Store.

· Cloud computing eller webbaserade tjänster

Tjänsteleverantörer som MongoDB, som är en molndatabasbaserad plattform, tillåter inte Vitryssland eller Ryssland-baserade användarkonton. Dessutom tillåter AWS inte användare i de två regionerna att skapa nya konton för sina molntjänster. Cloudflare skulle hålla med om sanktionerna men har inte helt blockerat Ryssland.

Slutsats

Sammantaget finns det en synlig effekt av den nuvarande Ukraina-krisen globalt, och stora teknikjättar har vidtagit åtgärder i enlighet med detta. Det förväntas att fler sådana initiativ skulle bli aktiva från andra teknikföretag förutom de mer framstående företagen enbart. Planer pågår till förmån för de Ukraina-baserade lagen också.

Relaterade Artiklar

Back to top button